Facebook Share Image

Legyen gondtalan a nyarad: otthonbiztosítási tippek nyárra!

Tematikus hírek / Lakás

Íme néhány tipp, hogyan óvd meg otthonod a nyári időszakban!

Nyáron más típusú károkra számíthatsz otthonodban, mint a téli időszakban. Egy megfelelően megválasztott lakásbiztosítással azonban nyáron is biztonságban tudhatod otthonodat, nyaralódat. Tudtad például, hogy lakásbiztosításod akár egy áramszünet következtében a hűtőszekrényben tárolt élelmiszerek megromlását is fedezheti, vagy hogy a nyaraláson történt károkat – legyen az okmányaid, vagy bankkártyád ellopása, vagy idő előtti hazautazás – is megtérítheti? Mutatjuk, mi mindenre jó még egy lakásbiztosítás.

Vihar, felhőszakadás, jégverés – ezek mindegyikével találkozhatsz egy átlagosnak mondható nyár folyamán. Szerencsés esetben ezek olyankor csapnak le, mikor az ablakaid zárva vannak, az esővíz-elvezető rendszer megfelelően működik, a kertből mindent elpakoltál stb. De nem mindig lehetsz ilyen szerencsés. Ilyenkor segít egy jól megválasztott lakásbiztosítás!

tematikus_legyen_gondtalan_a_nyarad_web

Hogy egy hosszú hétvége vagy nyaralás alkalmával ne kelljen aggódnod az otthonod biztonságáért, az alábbiakban összeszedtünk néhány jó tanácsot, melyeket indulás előtt mindenképpen érdemes megfontolnod.

- Közművek: gáz, víz elzárása.
- Elektronikus készülékek áramtalanítása: de nem elég az elosztó kikapcsolása, egy esetleges vihar, villámcsapás, villámcsapás másodlagos hatása kár elkerülése érdekében fontos, hogy ki is legyen húzva a készülék.
- Riasztó bekapcsolása.
- Időzítő kapcsolóba csatlakoztatott pl. világítás, vagy hifi időnkénti működtetése otthoni tartózkodásunkat imitálja.
- Nyílászárók bezárása - ne feledkezünk el a tető és pince ablakokról sem!
- Postaláda kiürítése, függönyök és redőnyök behúzása.

Tipp: Érdemes egy jó szomszédot vagy barátot felkérni és a pótkulcsot átadni részére,  annak érdekében, hogy időközönként nézzen rá a lakásra, házra és gondozza a növényeinket és háziállatainkat távollétünkben.

A kertben is fontos, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket, pl. csukjuk össze a napernyőt és pakoljuk egybe a műanyag kerti székeket. Érdemes figyelmet fordítani a grillsütő, fűnyíró és egyéb eszközök elpakolására is, hogy eső esetén ne ázzanak el. A kerti slagot se felejtsük el elzárni, ne legyen nyomás alatt, mert komoly gondot és jelentős összegű vízszámlát eredményezhet.

A piaci szokásoktól eltérően a SIGNAL IDUNA számos mellékköltségre is térítést vállal. Ilyenek például szét- és összeszerelési költségek, a takarítás, bútormozgatás indokolt költségei, valamint a kárhelyszín megtisztításával járó rom- és törmelékeltakarítás, takarítás költségei is. Ha olyan kár keletkezik otthonodban, amitől az lezárhatatlanná válik, úgy indokolt esetben az ideiglenes őrzés költségeit is fedezi a lakásbiztosítás.

Léteznek olyan kiegészítők, amik a nyári időszakban különösen hasznosak lehetnek. Ilyen például a hűtött élelmiszerek vagy egyéb készletek biztosítása, amely meghibásodás vagy áramszünet miatti károkra is térít, legyen szó privát készletedről vagy vállalkozásodéról. A napelemre, illetve hőszivattyúra köthető kiegészítő - a „standard” károkon kívül - a bármely okból bekövetkező törés miatt keletkező károkra is térít.

Talán nem is gondolnád, hogy egy lakásbiztosítás a lakásodon kívül keletkező káresemények során is segíthet. Ha például a nyaralás során megsemmisül vagy ellopják a személyidet, útleveledet, egyéb okmányaidat, vagy a bankkártyádat, akkor azok pótlási költségeit is fedezheti a biztosító. Sőt, a biztosító térítést nyújt akár az üdülés alatt bekövetkezett biztosítási esemény miatti haza- és visszautazási költségeidre is bizonyos limitösszeg erejéig. De köthetsz olyan kiegészítőt is, ami egyéb vagyontárgyaidban keletkező károkat is fedezi, ha azokban nem otthon, hanem belföldi utazás során keletkezne kár.

Ne feledkezz meg a nyaralóról sem! A nyaralókra fokozott kockázat jellemző, nem véletlen, hogy számos biztosító nem is ad ajánlatot nyaraló biztosításra, vagy csak korlátozásokkal – például ingóságbiztosítás nélkül. A nem állandóan lakott ingatlanok esetében a kockázatokat növeli, hogy a károkat általában későn észlelik, ami további jelentős károkat eredményezhet, illetve a nem állandóan lakott részeken nagyobb a betörés kockázata is.

Szerencsére, ha rendelkezel SIGNAL IDUNA lakásbiztosítással (https://www.signal.hu/hu/lakasbiztositasok) az állandóan lakott ingatlanodra, akkor a nyaralódra is köthetsz biztosítást. A lakásbiztosítási szerződésben ugyanis együtt biztosíthatod kisvállalkozásod és magán vagyontárgyaidat is, akár több kockázatviselési helyen, így garázsodat, nyaralódat, vagy kisvállalkozásod műhelyét, üzlethelyiségét is biztonságban tudhatod. Sőt, a járművekre is köthető kiegészítő biztosítás, így a garázsban tárolt járműveidre is kiterjesztheted - legyen az segédmotoros kerékpár, utánfutó, sőt a járművek téli/nyári gumiabroncskészlete.

Ne feledd, biztosítást kötni sosem késő! Jó példa erre egyik ügyfelünk esete, aki idén januárban lakásbiztosítást kötött bérbe adott ingatlanára, aminek már márciusban óriási hasznát vette. Alig két hónappal a szerződéskötés után ugyanis tűz ütött ki a lakásában egy kislámpa felrobbant izzója miatt, amiért milliós összegű kártérítést kapott. Előtte nem volt biztosítása sem az ingatlanra sem az ingóságokra.

A SIGNAL IDUNA könnyen áttekinthető és egyénileg alakítható csomagjait online is meg tudod kötni, ráadásul, ha te vagy egy családtagod már rendelkezik bármilyen más élő biztosítással – legyen az gépjármű-, baleset-, vagy életbiztosítás - úgy akár 15% engedményre is jogosult lehetsz a biztosítás éves díjából!


2021. május 21.

SIGNAL Lakásbiztosítások