Facebook Share Image

Még tart a tél, mire figyeljünk?

Tematikus hírek / Család

Az elmúlt napok nagy havazása számos feladatot ró ránk. Mire figyeljünk az utakon, az otthonunkban?

A havas, lefagyott vagy épp hókásás, vizes utakon való autózás nagy gondosságot és körültekintést igényel a sofőrök részéről. Mivel egy évben ritkán tart egy-két hétnél tovább hazánkban az extrém hideg, így a sofőrök nagy része nem kellően jártas a csúszós úton való közlekedésben.

Ilyenkor nem vezethetünk a szokott módon, mert az erőteljes kormányzástól az autó könnyen megcsúszik nem csupán kanyarban, de egyenes útszakaszon is. Vezessünk a szokásosnál lassabban, finom kormánymozdulatokkal. Hagyjunk nagyobb féktávolságot és kerüljük a hirtelen fékezést.

Ha nincs nagy rutinunk, akkor inkább a letakarított főutakon közlekedjünk akkor is, ha a dugó miatt esetleg tovább tart az út, kerüljük a kis, eldugott mellékutcákat, ahol biztosan nem takarítják el a havat.

Országúton, autópályán számítsunk a hóátfúvásokra is. Erős szélben könnyen keletkezhetnek hótorlaszok is. Ha messzebbre utazunk, legyen nálunk takaró, zseblámpa, meleg ital kulacsban, némi ennivaló. Tartsuk mobiltelefonunkat feltöltött állapotban, hogy szükség esetén segítséget hívhassunk. Időnként elkelhet a hólánc is, de egy bikakábel is jól jöhet, ha nem indulna az autónk a hidegben.

Számítsunk rá, hogy nappal felolvad a hó, éjszaka azonban újra lefagy, így egyre csúszósabbá válik az útburkolat.

Otthonunk környékén is vannak teendőink, mivel a lakók feladata a ház előtti járdaszakasz csúszásmentesítése. Keljünk fel időben, és ha havazott éjszaka, még indulás előtt seperjük le a járdát, kocsifelhajtót. Ezt könnyebb is addig megtenni, míg az autók még nem taposták rá a havat az útra. Folyamatos havazás esetén egy nap többször is el kell lapátolni a havat. Osszuk be egymás között, ki mikor tartózkodik otthon, mikor ér rá. Ha senki sincs otthon, inkább bízzunk meg valakit a hólapátolással. Ha ugyanis valaki elcsúszik a házunk előtt, és ezért beperel, a tulajdonosoknak kell fizetniük.

A síkosságmentesítésre sose használjunk sót, mert az a talajba szivárogva árt a növényeknek, tönkreteszi az aszfaltot, és felmarja a sétáltatott kutyák, macskák talppárnáját. A szakboltokban kapható olyan keverék, ami környezetbarát, de hatékony.

Problémát okozhat az is, ha a tetőn felhalmozódott hóréteg hirtelen olvadni kezd és nagy mennyiségben lezúdul. Ha nincs a tetőn hófogó, ami a hóréteg nagy mennyiségű lecsúszását megakadályozná, tegyünk ki figyelmeztető táblát, hogy vigyázzanak a gyalogosok, illetve ne parkoljanak a ház előtt az autók, ugyanis azokban is könnyen kárt tehet a magasból lezúduló, jeges hótömeg.

A lakásbiztosítás mellett rendelkezzünk megfelelő felelősségbiztosítással, és nem árt, ha balesetbiztosítást is kötünk. Jól jöhet a segítség, ha a csúszós úton elesünk, mivel egy végtagtörés akár több hétre is táppénzre kényszerítheti az embert.

2018.02.28.

Balesetbiztosítás