Facebook Share Image

Megbízható és kockázatos besorolás cégeknek január 1-től

Tematikus hírek / Vállalkozás

Egy 2016-tól életbe lépő új szabályozás megbízható, illetve kockázatos kategóriába sorolja az adózó vállalkozásokat.

Megbízhatónak az a társaság minősül majd, amely egyebek mellett nem szerepel az adótartozással, illetve adóhiánnyal érintettek listáján, nem állapítottak meg esetében 3 százaléknál nagyobb adókülönbözetet, nem kapott egy éven belül kétszer mulasztási bírságot.

A kockázatos kategóriába kerülnek például a nagy adóhiánnyal, a sok adótartozással rendelkező cégek, vagy amelyek szerepelnek a bejelentetlen alkalmazottakat foglalkoztatók listáján.

Az egyes kategóriák érezhető előnyökkel és hátrányokkal is járnak majd. Például a megbízható adózó vállalkozásoknál az adóellenőrzés nem tarthat tovább 180 napnál, ami konkrét megtakarítást eredményezhet. Hiszen a nagy cégeknél gyakori, hogy a beszállítókat is ellenőrizni kell, kapcsolódó vizsgálatokat kell tartani, és ez elhúzódhat - de amíg nem zárul le a vizsgálat, addig az érintett vállalkozás nem kaphat vissza pénzt.

További előny, hogy 2017-től a megbízható adózó esetében a kiutalás előtti áfa-vizsgálat nem haladhatja meg a 45 napot, ami jelenleg 75 nap.

A kockázatosnak minősülőknél egyebek mellett az általános forgalmi adó (áfa) visszatérítése 75 nap lesz. Ha adóhiányt állapítanak meg náluk, akkor a késedelmi pótlék két és félszerese lesz az átlagosnak. A megbízható vállalkozásoknál viszont nem lehet több a bírság, mint a törvényi maximális bírság fele.

Forrás: MTI

2015.11.06.