Facebook Share Image

Megdöbbentően sok gyalogost ütnek el hazánkban! Mi lehet ennek az oka?

Tematikus hírek / Család

Magyarországon a gyalogos balesetek száma igen magas, évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el, melyben 150 ember életét veszti.

gyalogos-kozlekedes-webMagyarországon a gyalogos balesetek száma igen magas. A járókelőket érő közúti balesetek szinte kivétel nélkül személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos vagy tragikus kimenetelűek. Ha számszerűsítjük az adatokat, akkor évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el hazánkban, melyben 150 ember életét veszti.

Ennek az elszomorító statisztikának persze több oka is van.

Kinek ne lenne ismerős a lehajtott fejjel, az okostelefont használó, fülhallgatóban hangosan, bömbölő zenét hallgató gyalogos képe. A közlekedésiek és már lassan a köznyelv a „közlekedés zombijainak” nevezi őket, ugyanis a külvilágot kizárva közlekednek, sajnos gyakran veszélyes közegben is, például zebrán áthaladva. A gyalogosok által okozott baleseteken belül vezető helyen áll a meggondolatlan, hirtelen lelépés az úttestre, ami évente több mint 400 balesetet eredményez. A másik veszélyforrás a tiltott helyen történő áthaladás, ami körülbelül 200 balesetet okoz évente.

A KRESZ nem csak az autósokra vonatkozik!

Ezt a szabályt a gyalogosoknak is figyelembe kellene venniük. Előfordulhat, hogy az úton haladó jármű nem tudja megadni a gyalogosnak az elsőbbséget: a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből jövő járművek fényszórói, a köd vagy az eső mind nehezebbé teszik a gyalogosok jelenlétének észlelését. A gyalogos elütésekhez hozzájárul az is, hogy a nedves útburkolaton a járművek fékútja, így a féktávolság is megnő, ez jelentősen növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

Mire figyeljünk gyalogosként?

fenyvisszavero_karszalag
  • A járókelőként mielőtt az úttestre lépsz, nézz körül, hogy biztonságban áthaladhatsz-e az úton.
  • Tilos jelzésen, illetve tiltott helyen ne menj át
  • Szükség esetén hordj láthatósági mellényt
  • Ne a telefon képernyőjét figyeld a zebrán
  • Ha nincs láthatósági mellényed és kivilágítatlan zebrán tervezel áthaladni, telefonnal vagy zseblámpával világítsd az előtted lévő utat, így nem botlasz el, és a sofőr is lát téged, vagy használj fényvisszaverős szalagot (a kép forrása: bikecentral.hu)

Autóvezetőként pedig igyekezzünk fokozott figyelmességgel és sebességgel megközelíteni az olyan helyeket, ahol hirtelen megjelenhetnek gyalogosok.

  • legyen szó gyalogos- átkelőhelyről, busz, villamos- megállóhelyről.
  • fokozottabban figyeljünk iskolák-óvodák, játszóterek környékén is

A balesetek elsősorban a sofőrök és a gyalogosok figyelmetlensége miatt történnek. De nem elhanyagolható tény, hogy sok esetben az elkopott útburkolati jelek, így a halovány záróvonal, buszsáv-felirat, gyalogos átkelőhely jelzései is a múlté.

Figyeljünk egymásra!

Forrás: KSH, Police.hu, totalcar magazin

SIGNAL balesetbiztosítások