Facebook Share Image

Mennyit kell félretenni a nyugdíjas évekre?

Tematikus hírek / Család

Pályakezdőként távolinak tűnnek a nyugdíjas évek, és sokan csak 40 éves koruk felett kapnak észbe, és kezdenek elgondolkodni azon, milyen nyugdíjbiztosítást is kössenek.

Ahány ember, szinte annyiféle konstrukció, hiszen mindenkire a saját egyedi megoldása illik leginkább, és ez igaz a nyugdíjbiztosításra is. Másra van szüksége egy 28 éves, magas jövedelemmel rendelkező fiatalembernek, mint egy 42 éves, alacsonyabb jövedelemmel bíró nőnek.

A nyugdíjbiztosítást elsődlegesen azért célszerű megkötni, hogy kipótolja az állami nyugdíj összegét oly módon, hogy a korábban megszokott életszínvonalon élhessünk halálunkig. Ebből következik, hogy az elsődleges szempont, amit figyelembe kell venni, az a jelenlegi és a várható jövedelem, hiszen ettől függ az állami nyugdíj mértéke is. A következő legfontosabb szempont a jelenlegi életkor, hiszen ez dönti el, hány évig tudunk, szándékozunk félretenni kisebb-nagyobb összeget havonta. Emellett még fontos a várható élettartam is, hiszen a nőknek nagyobb esélyük van tovább élni, emiatt nekik hosszabb időre kell gondoskodniuk magukról, mint a férfiaknak.

Minél korábban elkezdünk megtakarítani, annál kisebb összeget elég havonta félretennünk. A jelenlegi számítások szerint például nettó 150 ezer forintos fizetés mellett egy 30 éves embernek havi 10 ezer forintot kellene legalább félretennie, míg egy 45 évesnek minimum havi 35 ezer forintot. Egy másik kalkuláció szerint míg 35 évesen a fizetésünk 8 százalékát kell félretenni ahhoz, hogy a mostani fizetésünk negyedével azonos összeggel tudjuk majd kiegészíteni az állami nyugdíjunkat havonta, addig 55 évesen már a fizetés harmadát félre kellene tenni.

Az interneten számtalan nyugdíjkalkulátor létezik, amivel körülbelül kiszámolhatjuk, mekkora összeget kellene félretennünk, vagy pedig, hogy abból az összegből, amit most félre tudunk tenni, nyugdíjas éveinkben havonta mekkora plusz jövedelemre számíthatunk. Természetesen nem lehet tökéletesen megjósolni a jövőt, de ezek a számok iránymutatók lehetnek. A legjobb azonban, ha egy biztosítási szakemberrel leülve, együtt átbeszéljük lehetőségeinket, és tanácsot kérünk, a befektetési és biztosítási konstrukciókról.

Ismerje meg a SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAMOT, hogy nyugdíjas éveit anyagi biztonságban tudhassa!

2017.09.27.

SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAM