Facebook Share Image

Miért fontos a megfelelő bejárati ajtó?

Tematikus hírek / Család

Egy rövidebb utazás idején könnyű célpontot jelenthetnek a betörők számára a magára hagyott ingatlanok. Így nem mindegy, milyen nyílászárókkal, bejárati ajtóval felszerelt az ingatlan.

haz-web

A munkaszüneti napokat kihasználva, akár egy rövidebb utazás idején könnyű célpontot jelenthetnek a betörők számára a magára hagyott ingatlanok. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen zárszerkezetekkel, nyílászárókkal, bejárati ajtóval felszerelt az ingatlan. Mostani cikkünkben ez utóbbiakat vesszük górcső alá.

Fontos iránymutatója a különféle védelmi eszközöknek és rendszereknek a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) ajánlása, amely segítségül szolgálhat a megfelelő bejárati ajtó kiválasztásában.

Nyílászárók, így bejárati ajtók esetében alapvető szempont, hogy megfeleljenek a vonatkozó magyar és/vagy európai szabványok által előírt minimális követelményeknek. Ennek megítéléséhez legalább egy mintaajtót akkreditált vizsgálóintézet által végzett roncsolásos vizsgálatnak kell alávetni. (A Termék-megfelelőségi vizsgálatra a vagyonvédelmi eszközt gyártó vagy forgalmazó vállalkozó, állami, illetve magáncég jelentkezhet.) Az áthatolási, áttörési ellenállást különféle támadási módszerekkel és szerszámokkal (kategóriától függően feszítővas, csavarhúzó, kalapács, véső, kézifűrész, fúrógép, stb.) vizsgálják. Sikeres vizsgálati eredményhez elengedhetetlen többek között a megfelelő ajtó és ajtótok szerkezeti anyag, rögzítési mód, az ajtólap és tok közötti záráspontosság, az ajtólapok kiemelés, be- és kifeszítés elleni védelme, a több ponton záródó zárszerkezet. Amennyiben a szerkezet megfelel a szigorú követelményeknek és minőségi előírásoknak, megkapja a MABISZ-ajánlást.

bejárati ajtók besorolása

A bejárati ajtóknak betörési kísérlettel igazolt ellenállási időnormáknak is meg kell felelniük. Részben, vagy teljesen üvegezett ajtó csak a 2., ill. 3. osztályának megfelelő besorolást kaphat.

Jóllehet a biztosítók csak minimális mechanikai védelmi kritériumokat írnak elő a lakásbiztosítási szerződések létrejöttekor, azonban magasabb szintű mechanikai és elektronikai védelmi berendezésekhez magasabb kártérítési limitek tartoznak. A legfőbb érv azonban amellett, hogy MABISZ termék-megfelelőségi ajánlással ellátott bejárati ajtóval rendelkezünk, hogy így jóval nagyobb biztonságban tudhatjuk értékeinket.

2020.05.13.

SIGNAL lakásbiztosítások