Facebook Share Image

Miért fontos önmagunk megismerése és megértése?

Tematikus hírek / Család

Önmagunk ismerete egyáltalán nem könnyű. Ha nem értjük meg alapvető motivációinkat és félelmeinket, az érzelmeink irányíthatnak minket, elveszítjük a kontrollt saját életünk felett.

onkepzes-onismeret-web.jpgAz Ismerd meg önmagad! mondat mindenki számára ismert, egyfajta személyiség fejlődési klisévé vált. Azonban önmagunk ismerete – valóban megérteni, hogy kik vagyunk – egyáltalán nem könnyű. Az ókori görögök ezt nagyon jól tudták, fel is írták maguknak mottónak a delphoi Apollón-templom homlokzatára. Szókratész ennél is tovább ment, azt mondta: nem érdemes olyan életet élni, amin nem gondolkodunk el. És valóban, ha nem ismerjük meg erősségeinket és gyengeségeinket, értékeinket, úgy nagyon nehéz teljes életet élni. Ha nem értjük meg alapvető motivációinkat és félelmeinket, az érzelmeink irányíthatnak minket, elveszítjük a kontrollt saját életünk felett.

Hogyan lehet megszerezni ezt az értékes tudást?

Alapvető preferenciáink, erősségeink és gyengeségeink megismerésében és megértésében segíthetnek a személyiség típusú elméletek és pszichometriai tesztek. Az a gondolat, hogy temperamentumunk alapján típusokba sorolhatóak vagyunk, szintén egészen az ókori görögökig vezethető vissza, egész pontosan Hippokratészhez, aki saját személyiség tipológiát dolgozott ki. Azóta számtalan elmélet és személyiség tipológia, illetve ezekhez kapcsolódó teszt született, melyek jó kiindulási alapot nyújthatnak az önismereti munkához, hajlamaink és természeti erőink megismeréséhez és rámutathatnak olyan területekre, melyeket érdemes tovább fejleszteni.

Az alábbi weboldalakon több személyiségtipológia és teszt is elérhető. A tesztek elvégzésekor azonban fontos, hogy kellő időt szánjunk rá, biztosítsunk nyugodt körülményeket magunknak.

Ha ennél is többet szeretnél megtudni az önismeretről, rengeteg szakmai könyv érhető el már magyar nyelven is. Ezek közül mi az alábbiakat ajánljuk:

  • F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam
  • Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
  • Kaszás Péter: Nézz szembe önmagaddal
  • Feldmár András és Büky Dorottya: A lélek rugalmassága
  • Judith Sills: Szállj le a döglött lóról! A kényelem csapdája
  • Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai
  • Az alábbi linken további könyvajánlókat is találsz: http://onismeretikonyvek.hu/

De miért kellene önismeretre törekednünk? Mert jelentősen növeli esélyünket a bölcsebb döntések meghozatalára, legyen szó életünk bármely területéről. Az önismeret ráadásul alázatosabbá is tesz minket. Mert amint Szókratész jól tudta, az önismeret létfontosságú része az is, hogy megismerjük azt, amit nem tudunk, és tudatlanságunkat nyíltan elismerjük.

2020.07.02.

SIGNAL IDUNA lakossági biztosítások