Facebook Share Image

Miért nem tudunk megtakarítani? Pedig fontos lenne!

Tematikus hírek / Megtakarítás

A pénzügyi tervezés fontossága globális kérdés, ugyanis a legfiatalabbtól a legidősebb korosztályig mindenkit érintő probléma.

megtakaritas-malac-web

A pénzügyi kultúránk hiányosságai leginkább a háztartások mindennapjaiban figyelhetőek meg. A magyar családok jelentős része nem rendelkezik megtakarításokkal, hiteleik vannak, amelyek törlesztései megterhelik a család életét. A szakértők véleménye szerint - többek között - az elégtelen pénzügyi kultúra a felelős a hitelekben történő túlvállalásért és az eredménytelen takarékoskodásért.

Az állami nyugdíjrendszer jövőjét érintő problémák miatt azonban társadalmi szinten fontos és aktuális a témáról beszélni, ugyanis az időskori szegénység megelőzése mindenki számára társadalmi érdek. Jelenleg a családok jelentős hányada nem gondoskodik időben a nyugdíjas éveik biztonságáról.

A megtakarítások fontosságát több csatornán is szükséges közvetíteni:

Az elmúlt években többször felmerült az ötlet, hogy a középiskolások számára kerüljön be a nemzeti alaptantervbe a pénzügyi tudatosság oktatása, de más alternatív módszerek is elérhetőek: például a Magyar Államkincstár által fejlesztett applikáció is, amivel könnyedén elsajátíthatják a diákok az állampapírok jellegzetességeit, az állami pénzügyekben betöltött szerepüket.
Forrás: moderniskola.hu

Az oktatás mellett elengedhetetlen a példamutatás, így a szülők feladata is, hogy megtanítsák gyermeküknek a pénzügyi tervezés lépéseit. Érdemes minél fiatalabb korban bevonni a gyerekeket, a kompetenciáiknak megfelelő szinten kiadni a részüket a pénzügyek működésével kapcsolatban.

Társadalom a társadalomért:

Az oktatáson és a nevelésen túl a társadalmi szervezetek hatékonysága és a médián keresztüli információközvetítése is elengedhetetlen lépés. A pénzügyi oktatás és a társadalmi ösztönző programok azonban csak akkor lehetnek sikeresek, ha képesek a családokban a fontossági sorrendet, gondolkodást megváltoztatni.

A Pénzügyi Szemle 2014-es országos kiterjedésű kutatása alapján a megkérdezett háztartások 27%-a elképzelhető, 24%-a biztosan tudna további 15-30 ezer forintot megspórolni havonta. A megkérdezettek 42%-a nyilatkozott úgy, hogy biztosan nem tud már a meglévőn túl többet félretenni. Érdekes adat, hogy a megkérdezettek csupán 8%-a bízik teljes mértékben az állami nyugdíjrendszerben, és abban, hogy teljes mértékben kielégíti a nyugdíjas évek szükségleteit. Nagyobb arányt képviseltek a felmérésben azok, akik nem bíznak (39%) vagy kevésbé gondolják úgy (24%), hogy elegendő az idős éveik biztonsága érdekében csupán az állami nyugdíjra támaszkodni.

Ennek tükrében meglepő, hogy a megkérdezettek fele alig, vagy egyáltalán nem ismeri az önkéntes nyugdíjpénztári számlát. A nyugdíj előtakarékossági számlával kapcsolatban pedig a válaszadók 63,7%-a nyilatkozott úgy, hogy alig vagy egyáltalán nem ismeri ezt a megtakarítási formát. Ismerkedj meg a SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAMMAL, és élj a 20%-os adójóváírás lehetőségével!

Tartsd kézben a jövődet!

SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAM

https://www.signal.hu/hu/nyugdijbiztositas/signal-iduna-nyugdijprogram

Felhasznált irodalom:

penzügyiszemle.hu
portfolio.hu
eduline.hu
penzcentrum.hu

SIGNAL Életbiztosítások