Facebook Share Image

Mihez kezdj most, ha befektetésed van?

Tematikus hírek / Megtakarítás

A koronavírus világméretű elterjedése óriási gazdasági változásokat hoz Magyarországon és az egész világon. De hogy tudod ebből a lehetőségekhez mérten a legjobbat kihozni?

befektetes-webVilágszerte arról szólnak a hírek, hogy az utcákon alig vannak emberek, autók, a turizmus már megállt, a világon mindenfelé gyárak, cégek álltak és állnak le 2-3 vagy akár több hétre is. Munkahelyek szűnnek meg, nagyon sokan munkanélküliek lesznek, és sajnos vannak olyanok, akik már jelenleg is munkanélküliek, gondoljunk például a masszőrökre, kozmetikusokra. Ők az ügyfeleik és a maguk biztonsága érdekében már nem dolgoznak. Így azonban, munkájuk sincs, tehát veszélybe kerülhetett a megélhetésük.

A magán vagy kisvállalkozások számára érdemes abban gondolkodni, hogy mégis legyen ebben az időszakban is bevételed, hogy adj el online kuponokat, utalással tudnak fizetni érte az ügyfeleid. A kuponokban adhatsz több szolgáltatást ugyanannyi pénzért, vagy akár kombinálhatod egyéb ajándékkal a szolgáltatásodat. Mindegy mit teszel, csak tegyél valamit! A semminél a kicsi is több! Nézegess marketinges oldalakat, számos tippet adnak most az ügynökségek, hogy segítsék a kisvállalatokat, egyéni vállalkozókat.

Ha azon kezdtél gondolkodni, hogy azonnal felbontod a befektetésedet, legyen az egy hosszú távra lekötött bankbetét, egy életbiztosítás vagy egy unit-linked termék, vagy akár a nyugdíjad, akkor azt javasoljuk, csak akkor tedd, ha nincs más tartalékod! Recesszió esetén a legrosszabb, amit tehetsz, hogy a hosszú távú befektetéseidet felbontod, visszavásárolod. Hogy miért ez a legrosszabb? Azért, mert a részvények ára lefelé indul, bezuhan, negatív rekordokat döntöget, tehát a befektetéseid részvénytartalma nagyon keveset fog érni. Ha teheted, várj ki, vagy esetleg néhányat adj el és olyan cégektől vegyél, akik most szárnyalnak, mert a világszintű ’otthonmaradás’ a malmukra hajtja a vizet, mint például az Amazon és a Netflix. A témában olvashatod akár a portfolio.hu cikkét: https://bit.ly/3a4gqAj
Ha még jobb helyzetben vagy, akkor vegyél-vegyél-vegyél! Hogy mit? A tanácsadót ebben is tud segíteni, és ehhez nem kell találkoznotok: skype (vagy más hasonló rendszer), telefon, email tökéletesen megfelelő a célra.

Hamarosan az ingatlanok iránti kereslet biztosan megtorpan egy időre, és ez várhatóan magával fogja vonzani az árak beesését is, így ha befektetési céllal vagy akár magáncélra ingatlan vásárlását tervezted mostanában, akkor szintén az a tanács, hogy várj még egy kicsit!

A gazdasági helyzetéről és kilátásairól tovább olvashatsz az alábbi portfolio.hu cikkben: https://bit.ly/2WrWJOY

Ha hiteltörlesztőd van, akkor jól gondold át, hogy az új lehetőség bevezetését választod-e: az év végéig szünetelteted a hiteled fizetését vagy továbbra is a megszokott rutinnal havonta befizeted az összeget. Nagyon fontos, hogy most ne érzelemből dönts! Egy ilyen horderejű döntést nem szabad úgy meghozni, hogy éppen pánikban van az ember. Racionálisan kell átgondolnod, hogy az iparágat, amiben dolgozol, mennyire érintheti majd meg a válság, illetve hogy mekkora a cég, ahol dolgozol, van-e tartalékod, ha igen, mennyi, hány napra/hétre/hónapra elegendő, s ha éppen babát vártok, akkor megint jól meg kell gondolni, mert mint ismeretes, már a gyermekvárás is nagy anyagi teherrel járhat, nem csak a gyermeknevelés (olvasd el korábbi cikkünket a témában: https://bit.ly/38ZG5Jb ).

Habár a helyzet most kicsit sem rózsás, és egy ideig még nem is lesz az, nem szabad elfelejteni, hogy a felhők fölött mindig süt a nap! Bár közhely, de igaz!

Emellett az egész világot leállító járványnak lehet egy olyan pozitív hozadéka, amelyet az emberiség magától talán sose ért volna el: összefogás, odafigyelés, bátorítás!

#maradjotthon

Vigyázz magadra és a családodra

2020.03.20.

További cikkeink a témában