Facebook Share Image

Milyen adóváltozásokat tartogat 2020?

Tematikus hírek / Család

Összefoglaltuk neked a legfontosabb adóváltozásokat, amelyek 2020. január 1-től léptek hatályba!

adozasi-kerdesek_web

Feltöltési kötelezettség- TÁRSASÁGI ADÓ

2020. január 1-től megszűnik a feltöltési kötelezettség.

A feltöltésre azok a kettős könyvvitelt vezető adózók voltak kötelesek, némely kivétellel, amelyeknek a megelőző adóévi árbevétele nagyobb volt 100 millió forintnál. A feltöltés határideje az adóév utolsó hónapjának 20. napja, vagyis általános esetben december 20.

Társadalombiztosítás

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 7500 forintról (ami napi 250 forint) 7710 forintra napi (257) forintra növekedett január 1-től.

ÁFA

Behajthatatlan követelés, mint áfaalap utólagos csökkentésének egyik jogcíme. A jövőben lehetőség lesz az áfaalap utólagos csökkentésére behajthatatlan követelés jogcímén.

Az elfogadott adócsomag értelmében az áfatörvény külön fogja definiálni a behajthatatlan követelés fogalmát.

Kisvállalati adó (KIVA)

A kisvállalati adó, illetve adóelőleg mértéke 13%-ról 12%-ra csökken 2020. január 1-jei hatállyal.

Egyszerűsített vállalkozói adó (eva)

2020. január 1-től megszűnésre kerül.

Reklámadó

A reklámadó tényleges alkalmazása 2019. július 1. és 2022. december 31. időszakban átmenetileg megszűnik azzal, hogy az elfogadott módosítás szerint 0 százalékra csökken a reklámadó mértéke mind a közzétevő, mind a megrendelő esetén.

Pénzügyi tranzakciós illeték

Illetékmentessé válik a 20 ezer forint alatti postai csekkes befizetés, e felett pedig az illeték mértéke 6 ezer forintban lesz maximalizálva. A módosítás mentességet vezet be a kincstár által vezetett számlák terhére történő fizetési műveletekre is. Mentesül továbbá a pénzügyi tranzakciós illeték alól a természetes személyek fizetési számlája és a kincstár által állampapír-forgalmazás érdekében vezetett számla között bonyolított tranzakciók mellett az ugyanezen célból kezdeményezett (természetes személy által teljesített) postai csekkes befizetés.

Személyi jövedelemadó

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye.A Családvédelmi Akcióterv keretében 2020. január 1-jétől új adóalap-kedvezmény lép életbe a négy vagy több gyermeket nevelő anyák számára.

2020.01.21.

SIGNAL IDUNA biztosítások