Facebook Share Image

Milyen lesz utazni a világjárvány után?

Tematikus hírek / Család

Az elmúlt néhány hónapban nagyon nagy változás történt utazási szokásainkban is. Hogyan tervezzük szabadságunkat? Külföldön vagy itthon nyaraljunk?

Strandolo_lany475xA Turisztikai Világszervezet (UNWTO) jelentése szerint a világ turisztikai helyszíneinek 96% -át érintik utazási korlátozások és egyéb intézkedések. A szervezet szerint 2020-ban 30%-kal csökkenhet a turisták száma világszerte. Az Európai Unió belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton szerint idén akár 70%-kal is eshet az EU turisztikai gazdasága. Milyen lesz a nyaralás a járványhelyzet megszűnése után? Olcsóbb vagy drágább lesz az utazás? Egyáltalán, hova tudunk majd elutazni?

Az elmúlt néhány hónapban akkora változás történt az utazási szokásainkban, amekkorára békeidőben még nem volt példa. Soha ennyi ember nem döntött még úgy, hogy otthon marad a saját és mások biztonsága érdekében. Biztosak lehetünk benne, hogy ha újból el is kezdünk utazni, a világ más lesz, mint a koronajárvány előtt.

A repülés például biztosan nem lesz a régi. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) felmérése szerint mindössze a válaszadók 14% tervez a korlátozások megszűntetése után repülőre szállni, a többség 1-6 hónapot várna, de vannak olyanok is, akik többé nem is akarnak repülővel utazni. Ez alapján évekbe telhet, mire ismét annyian választják a repülést, mint a járvány kitörése előtt, és biztosan máshogy is fog kinézni: más lesz az ülésrend, mások a fedélzeti szolgáltatások, mások az utazást megelőző átvilágítások és biztosan általános lesz a maszk és kesztyű viselés. Elég valószínű, hogy drágább lesz a repülés, hiszen eddig minden fejlesztés arról szólt, hogyan lehet még több utast szállítani egy gépen, így válhatott olcsóvá a jegy. Mostantól viszont szempont lesz a távolság is az ülések között, ami vagy bevételkiesést, vagy fejlesztési költséget jelent a légitársaságoknak. Elképzelhető tehát, hogy hosszabb távon a repülés ismét a tehetősebbek kiváltsága lesz.

Drágább lesz az utazás?

Korábban a bizalom csökkenése esetén – például terrortámadásokat követően – az utazási ágazat mindig az árak csökkentésével reagált, ez ugyanis messze a leghatékonyabb módja a kereslet fellendítésének. Most is számítani lehet arra, hogy a korlátozások feloldásakor a légitársaságok, a szállodák, az utazásszervezők különleges ajánlatokkal próbálnak majd utazásra ösztönözni.

Lesznek tehát rendkívül jó ár-érték arányú ajánlatok a nyárra és az őszre, azonban abban is biztosak lehetünk, hogy ezek a promóciók nem tartanak soká. Közép- és hosszú távon a repülés költsége biztosan emelkedni fog. A szállodaárak viszont a belátható jövőben alacsonyak maradhatnak, még ha néhányuk kénytelen is lesz bezárni - csökkentve ezáltal a kínálatot – a verseny azonban éles lesz közöttük a kevesebb utazó iránt.

Becsődölnek az utazási irodák?

A légitársaságokhoz hasonlóan, az utazásszervezőket is igen keményen érinti a mostani válság, amit néhányuk biztosan nem fog tudni átvészelni. Mint ismeretes, egy magyar utazási iroda már csődöt jelentett, azonban további cégek bedőlése sem kizárt a következő hónapokban. Számtalan autókölcsönző cég, szálloda, étterem vallhat kudarcot, így nyár végére jóval kevesebb szolgáltató maradhat a piacon. Az utazási iparág azonban mindig is rugalmas volt, rendkívül gyorsan születnek új cégek, még ha a mostani válság hosszú évekre rá is nyomja a bélyegét az ágazatra.

Amiben reménykedhetnek a talpon maradó utazásszervezők, hogy most egyértelműen kirajzolódik a szervezett utazások előnye. Hosszú évek óta ugyanis egyre többen utaznak magán szervezésben, azonban válságban a szervezett utasoknak jóval nagyobb esélyük van egy lemondott út költségeinek visszatérítésére, mint azoknak, akik privát foglalnak szállásokat, repülőjegyeket. Ezek után minden bizonnyal többen fogják választani az utazásszervezők szolgáltatásait.

A független utazásnak is megmarad a létjogosultsága, pláne, hogy saját autónkban utazni tűnik most a legbiztonságosabbnak, privát szálláson pedig teljesen önállóan élvezhetjük a nyaralásunkat. Az is valószínű, hogy a fiatalabbak lesznek az elsők, akik visszatérnek a megszokott utazási szokásaikhoz.

Megszűnhet a turistatömeg

A járvány következményeinek egyik legpozitívabb hozadéka, hogy a legnépszerűbb turisztikai helyszíneken egy időre megszűnhet a tömeg. Velence, Barcelona vagy Dubrovnik utcái fellélegezhetnek, hiszen nem valószínű, hogy tömegek érkeznének Észak-Amerikából vagy a Távol-Keletről. Természetesen ennek a csökkenésnek egy részét ellensúlyozza a belföldi turizmus, azonban egy időre Európa leghíresebb helyszínei és múzeumai viszonylag csendesek lesznek. Aki tehát meg akarja látogatni Pompeit vagy Rómát, vagy a Louvre-t, vélhetően most ősszel jár a legjobban.

Fellendülhet a belföldi turizmus

Idén nyáron vélhetően minden országban fellendül a belföldi turizmus, ami ugyan jó hír a nemzetgazdaságnak, azonban egyes - a nyaralók körében amúgy is kedvelt – helyszíneken zsúfoltságot is okozhat. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készített felmérés szerint a veszélyhelyzet elmúltát követő három hónapon belül a megkérdezettek 36 százaléka tervez belföldre utazni, és 15 százalék látogatna külföldre.

Mi lesz a tengerparti nyaralással?

Horvátország néhány hete fokozatosan nyitja meg határait, először a szlovénok előtt, majd az osztrák, szlovák, cseh és magyar állampolgárokkal szemben is. A belépők számára egy mobilalkalmazást fejlesztenek, így a turistáknak nem kell majd várakozniuk a határokon, a formanyomtatványokat előre kitölthetik, és pár perc alatt beléphetnek az országba. Ebben kell majd megadni az úticélt és a tartózkodás időtartamát, valamint benne lesz minden információ arról, hogyan viselkedjenek a szállodákban, strandokon és éttermekben.

Olaszország is komoly lazításokat tervez: június 3-tól megnyitja határait az EU-állampolgárok illetve a Schengen-övezet állampolgárai előtt, akiknek nem kell karanténba vonulniuk a beutazást követően és még csak negatív koronavírus tesztet sem kell felmutatni ehhez. A görög miniszterelnök is bejelentette, hogy Görögország július elsején megnyílik a turisták előtt, ezt megelőzően a beutazókra 14 napos karantén vár.

Bármelyik külföldi desztinációra tervezünk is utazni, érdemes csak lemondható szállást és autóbérlést foglalni, hiszen nem tudni, mikor lesz szükség ismét szigorításra.

Mivel a korlátozások és feloldások folyamatosan változnak, érdemes tájékozódni utazásszervezés előtt. Ebben segíthet egy nemrégiben indult magyar nyelvű honlap: a hovautazhatok.hu weboldal egy helyen, egy térkép segítségével mutatja meg, hogy magyar állampolgárok hova utazhatnak szabadon

2020.05.28.

SIGNAL Utasbiztosítások