Facebook Share Image

Mire figyeljünk, hogy balesetmentes ünnepünk legyen?

Tematikus hírek / Család

A karácsony előtti hajrában előfordulhat, hogy figyelmetlenebbek vagyunk és kapkodunk. A balesetmentes ünnepekért az alábbiakra érdemes figyelned!

karacsonyi-balesetek-okozoi_webA karácsony előtti hajrában előfordulhat, hogy figyelmetlenebbek vagyunk és kapkodunk. Ezért december utolsó heteiben gyakoribbak a közúti balesetek és a személyi sérülések. Ha szeretnéd, hogy az ünnep sérülésmentes legyen, érdemes néhány apróságra odafigyelni.

Semmi sem olyan fontos, mint a biztonságod!

Az utolsó hetekben nagy a hajrá, hogy az összes ajándék a helyére kerüljön. Rohanunk boltról-boltra, plázából-plázába. Ügyeljünk a gyorshajtásra és a KRESZ szabályaira! A korai sötétség, a csúszós utak, a köd vagy hó a rohanással nem jó kombináció, így könnyen balesetet okozhatunk vagy szenvedhetünk! A figyelmeztetések ellenére sokan nyári gumival indulnak útnak, így növelve a szerencsétlenség kockázatát. Ha még neked is nyári gumid van az autódon, akkor javasoljuk, hogy gyorsan kérj időpontot a gumicserére.

Karácsonyfa

Bizony a karácsony szimbóluma is számos balesetforrást tartogat a számunkra: sérülés adódhat már abból is, ahogy próbáljuk a fát a tartójába illeszteni: a kés könnyen megszalad és megvághatjuk vele a kezünket. Hasonló a helyzet a díszekkel, gyakoriak az eltört gömbökből, angyalkákból fakadó vágási sérülések. Sajnos gyakran előfordul, hogy kigyullad a karácsonyfa, aminek több oka is lehet: ne hagyjuk az égősort bedugva, ha elmegyünk otthonról és lehetőleg jó minőségű égőket válasszunk elektronikai szaküzletből, mert a rossz minőségű égősor túlmelegedhet, zárlatos lehet, így lángra kaphat a fa. Gyertyát ne tegyünk a fára, de még a fa és függönyök közelébe se, és ha valahol mégis meggyújtunk egy gyertyát, akkor véletlenül se hagyjuk őrizetlenül.

Sütés-főzés

Karácsony környékén azok is serpenyőt ragadnak, akik egyébként a hétköznapok során nem igen főznek. A szép vállalkozás könnyen kudarcba fulladhat, ha nem vagyunk elég óvatosak. Gyakoriak a felsercenő olajtól, a forró sütőtől és az éles késektől szerzett sérülések.

Díszek

Sokan örömmel díszítik otthonukat kívül-belül. A csodás fényfüzérek karácsonyi hangulatot lopnak az otthonunkba, viszont a díszek felszerelése sérülésekkel járhatnak. Vakmerően állunk székekre, mászunk ki a tetőre, hajolunk ki a teraszon és egyéb akrobatikus mutatványokkal igyekszünk a tökéletes helyre helyezni a díszeket. Az egyensúlyunk viszont nem mindig tart velünk és könnyen megcsúszhatunk. A füzérek huzaljaiba is eleshetünk, ugyanis a nem megszokott helyeken húzódó madzagokról elfeledkezhetünk és megbotolhatunk benne.

Fűtésberendezések

Bár a fűtés nem a karácsonyhoz, sokkal inkább a télhez kötődik, mégis érdemes néhány szót ejteni róla: A téli időszak előtt érdemes a fűtőtestek ellenőrzése szakemberek bevonásával. A közös vagy összefüggő légtérben lévő nyílt égésterű kéményes gázkészülék és szilárd tüzelésű- nem külső légbevezetésű- fűtőkészülékek együttes üzemeltetése szénmonoxid mérgezés veszélyét hordozza.

Ne feledjük, a karácsony egymásról, a szeretteinkről szól. Nem kell gasztrohősnek, sem lakásdizájnernek lennünk, senki sem várja el tőlünk. Ha nem kapkodunk, és nem akarunk erőnkön felül teljesíteni, akkor sérülésmentesen és nyugodtan vághatunk neki az ünnepeknek!

SIGNAL IDUNA biztosítások