Facebook Share Image

Mire ügyeljünk lakásbiztosítás megkötésekor?

Tematikus hírek / Lakás

Ha azonban a lakásbiztosításodat nem körültekintően kötötted meg, akkor nem biztos, hogy elegendő védelmet nyújt. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy ha akár most kötöd, akár felülvizsgálod biztosításodat, a számodra megfelelő védelmet nyújtsa a jövőben.

Hazánkban viszonylag magas a lakásbiztosítási lefedettség, vagyis nagyon sok lakástulajdonosnak van valamiféle biztosítása. Ha azonban a lakásbiztosításodat nem körültekintően kötötted meg, akkor nem biztos, hogy elegendő védelmet nyújt, ami - sajnos - sok esetben már csak káresemény során derül ki. Ahhoz, hogy biztosításod valóban védelmet nyújtson az ingatlanodat vagy a benne található ingóságaidat ért károk esetén, érdemes minden részletre figyelned a szerződéskötéskor, illetve megújításkor. Mutatjuk, mik ezek!

lakasbiztositas_web.jpg

Társasházi lakások esetében az első és legfontosabb, hogy kiderítsd, a társasház milyen biztosítással rendelkezik. Előfordulhat ugyanis, hogy a társasház biztosítása kiterjed a lakásokra is, ilyenkor neked elegendő az ingóságaidra biztosítást kötnöd. Annak is nézz utána, hogy a társasház biztosításába pontosan mely kockázatok foglaltatnak már benne, valamint a lakásodra vonatkoztatva mekkora biztosítási összeget tartalmaz. Előfordulhat, hogy néhány kiegészítő fedezetet érdemes megkötnöd e mellé.

A biztosítási szerződés kiválasztásakor feltétlenül nézd meg, mire is nyújt fedezetet az adott biztosítás. Az alapbiztosítási csomagok jellemzően a villámcsapás okozta másodlagos károkat, a füst, beázás, tűz okozta károkat, egyes esetekben a betörés, lopás és garázdaság okozta károkat térítik. Ezek mellé számos más kockázatra is köthetsz biztosítást. Érdemes tehát számba venned a téged érintő tipikus káreseteket és az ingatlanod speciális adottságait is.

Nem mindegy például, hogy ingatlanod hol helyezkedik el, hiszen ez alapján nagyjából „be tudod lőni”, hogy milyen káreseményekre számíthatsz. Ha például folyó közelében élsz, számíthatsz akár utcán hömpölygő vízre, ilyenkor a kerti veszélytelenítést, a szabadban tárolt vagyontárgyaidat fedező kiegészítő biztosítás lehet hasznos számodra. Amennyiben a betörés számít gyakoribb jelenségnek a környékeden, úgy a betörésre, lopásra, vandalizmusra, besurranásos lopásra kiterjedő fedezetet is érdemes megkötnöd. Egyes esetekben ezek a rongálás által okozott károk költségeit is fedezhetik.

A kiegészítő vagyonbiztosítási fedezetek még hosszan sorolhatók, a duguláselhárításról az elfolyó víz költségeinek megtérítésén át az elektromos tűz okozta károk fedezetéig, de akár a hűtőben lévő élelmiszerek megromlására is köthetünk biztosítást.

Lakásbiztosításod azonban nem csak a téged érő károk esetén nyújthat fedezetet, hanem az általad okozott károkra is. Számos kiegészítő felelősségbiztosítási fedezet közül válogathatsz. Kiterjesztheted például gyermekedre is, de ha kutyát tartasz, érdemes ebtartói felelősségbiztosítást is kötnöd.

Ha már a házi kedvenceknél tartunk, szintén kevesen tudják, hogy a dísznövényekre, sőt akár a saját fogyasztásra termesztett növényekre, háziállatokra is kiterjeszthető a biztosítási fedezet. A hobbikertészeknek tehát érdemes ezt is megfontolni szerződéskötés előtt.

És persze ne feledkezzünk meg a személyesen téged érő káresetekről, így a balesetekről sem, amire lakásbiztosításod fedezete szintén kiterjeszthető.

Miután sikerült megkötnöd az igényeidnek leginkább megfelelő lakásbiztosítást, nem árt időnként frissítened is azt. Ha például új műszaki cikket, konyhabútort vásárolsz, vagy felújításra került sor, érdemes a lakásbiztosításodat is ráncba szedni, nehogy egy káreseményt követően derüljön fény az alulbiztosítottság kellemetlen következményeire. Hogy mi is az az alulbiztosítottság és miért fontos, hogy ne legyél alulbiztosított, arról az alábbi linkeinken olvashatsz:

https://www.facebook.com/Signal.Biztosito/posts/3718467191548567

https://www.facebook.com/Signal.Biztosito/videos/2902348520002799/

https://www.signal.hu/hu/mabisz-kozlemeny/kar-eseten-sokba-kerulhet-az-alulbiztositottsag

2021.03.02.

SIGNAL IDUNA lakásbiztosítások