Facebook Share Image

Motorozol? Ezekre jobb, ha ügyelsz!

Tematikus hírek / Család

Javában tart a motoros szezon, ráadásul a járványügyi helyzet miatt egyre többen kétkerékre váltanak autó vagy tömegközlekedés helyett.

Javában tart a motoros szezon, ráadásul a járványügyi helyzet miatt egyre többen kétkerékre váltanak autó vagy tömegközlekedés helyett. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy milyen biztosítási szabályok vonatkoznak a kétkerekű járművekre. Erre lehet következtetni abból is, hogy piaci becslések szerint a többszázezer forgalomban lévő segédmotoros kerékpár csupán felére kötöttek kötelező felelősségbiztosítást. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy gondtalanul motorozhass.

Mire kell KGFB-t kötni?
A közúti közlekedésről szóló 2009. évi LXII. törvény, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról kimondja, hogy minden közúti forgalomban részt vevő, rendszámmal ellátott gépjárműnek rendelkeznie kell érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Ide tartoznak a motorok is. Emellett a pótkocsi, félpótkocsi, mezőgazdasági vontató, négykerekű segédmotoros kerékpár (mopedautó és quad), lassú jármű és munkagép, továbbá hatósági engedélyre és jelzésre nem kötelezett segédmotoros kerékpár is kötelezően biztosítandó. Fontos, hogy a négykerekű segédmotoros kerékpár (mopedautó, quad) és a segédmotoros kerékpár csak a nevükben hasonló, azok díjai – a kategória eltérés miatt – eltérőek, ezért a négykerekű segédmotoros kerékpárok megkötésekor az ezzel megegyező jármű kategóriát kell választani.

tematikus_kgfb_stat_web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itthon a segédmotoros kerékpárokra rendszám híján alvázszámra kötnek kötelezőt a biztosítók. Használt (segéd)motoros kerékpár vásárlás esetén fontos, hogy új tulajdonosként kötelező biztosítást köss, hiszen a KGFB szerződés a motorra és a tulajdonosra egyaránt szól. A motorra korábban az előző az előző tulajdonos/üzembentartó által megkötött biztosítás tehát nem megfelelő, az a motor eladásával, új üzembentartó bejegyezésével megszűnik.

Mitől függ a díjszabás?
A motoroknál a díjszámítás a teljesítmény alapján történik, négy kategóriába sorolva azokat. A díjat befolyásolhatja még, hogy természetes vagy nem természetes személy köti, továbbá az életkor és az település alapján a területi besorolás is lényeges. A segédmotoros kerékpár esetében a területi besorolás kivételével nincsenek ilyen kategóriák megállapítva, a besorolása egyértelmű: legnagyobb tervezett sebessége 45 km/h, hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm³ lehet.

A fizetendő díjat a bonus-malus rendszer is befolyásolja a motorkerékpárok esetén. Ezzel szemben a segédmotoros kerékpárok kártörténetét nem tartják nyilván, így az nincs befolyással a tarifára.

Mi történik, ha eddig nem fizettem a biztosítást?
Ha olyan gépjárművel veszel részt forgalomban, ami nem rendelkezik érvényes KGFB szerződéssel, akkor úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetned. Ez az összeg tehát a fedezetlen időtartamra megállapított utólagos díj, amely minden évben előre meghirdetett napi díjas tarifa alapján kerül kiszámításra. Motorkerékpár esetén ez akár napi 410 forint is lehet, vagyis 1-2 hónap alatt az éves KGFB díjat is elviheti.

A fedezetlenségi díj 2021. évre érvényes mértékei az egyes kategóriákra a következők:
Motorkerékpár - Ft/nap
1-12 kW - 100
13-35 kW - 150
36-70 kW - 290
70- kW felett - 410
Segédmotoros kerékpár - 0
4 kerekű segédmotoros kerékpár - 190

Díjfizetést elmulasztó segédmotorosként azonban nem kell retorziótól tartanod, mivel itt nincs fedezetlenségi díj, amit visszamenőleg meg kellene fizetned. Ha szerződést kötsz, a biztosításod természetesen ekkor is csak a megkötés időpontja után okozott károkra nyújt fedezetet.

Nem érdemes spórolni a motorok és robogók évi néhány ezer forintos átlagos díján, nem csak az esetleges bírság, de egy balesetet követő károk tetemesre rúgó összege miatt sem. Az MNB 2019-re vonatkozó KGFB statisztikái szerint a motoros balesetek során kifizetett átlagos kártérítés 647 ezer forint volt, míg segédmotoros kerékpárok esetén 478 ezer forint. Személyi sérüléses baleseteknél a kárösszeg azonban akár a többmilliós szintet is elérheti.

Tekintse meg KGFB ajánlatainkat és kalkulálja ki éves biztosítási díját:https://www.signal.hu/hu/kotelezo-biztositas


2021.05.26.

SIGNAL Gépjárműbiztosítás