Facebook Share Image

Munka - magánélet egyensúly 40 évesen?

Nem lehetetlen!

Tematikus hírek / Család

Nem könnyű a mai negyvenes generációnak: nem elég gyermekeiket eltartaniuk, közben saját, idősödő szüleik is gondoskodásra, támogatásra szorulnak.

Nem könnyű a mai negyvenes generációnak: nem elég gyermekeiket eltartaniuk, közben saját, idősödő szüleik is gondoskodásra, támogatásra szorulnak. Ha te is a „szendvics -generáció” tagja vagy, ismerős lehet az az érzés, hogy a sok kötelezettség mellett semmi időd nem marad a családodra, pláne magadra. Az alábbi néhány tippel megpróbálunk segíteni, hogy megtaláld a munka és magánélet egészséges egyensúlyát.

munka és család

Komplett generáció érzi így magát

A gyerekek anyagi támogatása, tanulmányaik finanszírozása a Covid nélkül is a karrier, munka, anyagiak hajtására kényszerít. Az egyre hosszabb várható élettartam, amit hazánkban sajnálatos módon nagyon rövid ideig töltünk egészségben, a szüleink és saját nyugdíjas éveink miatti aggodalmat is fokozza – nem ok nélkül.

Mindebből az egyedüli kiutat az öngondoskodás a jövőre való tudatos felkészülés jelenti, amivel az anyagi terhet és a bizonytalan jövő miatt érzett stresszt, az örökös elfoglaltságot csökkenteni lehet. Ez jelenti az első lépést a munka, a család, a barátok és az én idő egyensúlyának megtalálásához is. Az a stressz, ami az örökös feladatokból és felelősségből fakad, még a legerősebb embert is megviseli.

Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy felszabadíts időt, amit saját magadra és olyan dolgok elvégzésére fordíthatsz, melyektől újra teljesnek érezheted magad.


1. Jegyezd meg: nincs olyan, hogy tökéletes munka-magánélet egyensúly!

Ne légy perfekcionista. A legfontosabb, hogy reális elvárásaid legyenek, és próbálj megtenni mindent annak érdekében, hogy minden nap egyensúlyba kerülj. Ne tűzz ki túl nagy és távoli célokat, és légy elnéző, ha nem mindig sikerül elérned azokat. Ha csak pár percet fel tudsz szabadítani minden egyes nap, már közelebb kerültél a célodhoz.

2. Határozd meg, mi a fontos számodra!
A munka és a magánélet egyensúlyának sikeres megtalálása a mindennapi szokásaid feltérképezésével, listájával kezdődik. Hogyan befolyásolja a napi rutin a céljaid kitűzésének és elérésének képességét? Biztos, hogy minden nap megteszed a szükséges lépéseket a munka és a magánélet egyensúlyának javítása érdekében?

A napi tevékenységed precíz áttekintésével azonosíthatod azokat, melyek gátolnak a céljaid elrésében, kiiktathatod őket és helyükre újakat tűzhetsz ki, például:
- elkötelezheted magad egy napi testmozgási rend mellett•
- összpontosíthatsz a minden éjszaka elegendő alvásra. 

3. Tanulj meg nemet mondani!
Az az ember vagy, aki képes másokért bármit megtenni, de nehezen szakít időt saját magára? Tanuld meg, hogy TE ugyanolyan fontos vagy, mint az összes többi feladat és kötelezettség az életben. Az egyensúly megtalálása annyit jelent, hogy megtanulsz nemet mondani mindenre, ami nem felel meg az értékeidnek és a prioritásaidnak. Saját magad és az időd előre sorolása az egyik legjobb módja a munka-magánélet egyensúly megtalálásának. Próbálj meg minden nap 5 percet szánni egy olyan tevékenységre, amely örömet okoz. Az apró, napi változások valódi paradigmaváltáshoz vezethetnek idővel.

4. Igazítsd a tevékenységeidet a céljaidhoz
A stresszt és az egyensúlyhiányt gyakran az okozza, hogy energiádat olyan dolgokra fordítod, amelyek nincsenek összhangban a prioritásaiddal. Ha hozzászoksz a határok kitűzéséhez, a „nemet” mondáshoz olyan dolgokra, amelyek nem felelnek meg a céljaidnak, és a saját igényeidet helyezed előtérbe, sokkal teljesebbnek és kiegyensúlyozottabbnak fogod érezni a mindennapokat. Minél mélyebben belemerülsz a céljaidba - azonosítva azokat a lépéseket és mikrocélokat, amik az álmaid eléréshez szükségesek - annál részletesebb és árnyaltabb ütemtervet kapsz az életed megfelelő mederbe tereléséhez.

2021.07.22.

SIGNAL IDUNA biztosítások