Facebook Share Image

Négy fal között pozitívan

Tematikus hírek / Család

A bezártság sokunk számára közel sem ideális állapot. Ebben a helyzetben, sokkal több toleranciára van szükség, mint általában. Lássuk, hogyan segíthetünk szeretteinknek és magunknak ebben a helyzetben.

sweet home shiwa

Most már túl vagyunk a kezdeti napokon, amikor még jókedvűen próbáltunk megismerkedni az online világ új oldalával. Egymás iránt is egyre több türelemre és megértésre van szükség, hiszen egy bizonytalan helyzetben a négy fal között kell helytállnunk.

Egy biztos, meg kell őriznünk higgadtságunkat és pozitív gondolkodásunkat és segítenünk kell azokon, akik nehezebben kezelik ezt a helyzetet.

1. Ha kell, kérjünk segítséget

A bezártság elsősorban a mentális zavarokban, depresszióban, pánikbetegségben és a szorongással küzdő betegségekben szenvedők számára a legelviselhetetlenebb.

Hozzátartozóként próbáljunk meg minél többet beszélni szeretteinkkel telefonon, chaten, skype-on vagy bármilyen videótelefonálási lehetőség segítségével. Ha egyedül vagyunk és ezekben a betegségekben szenvedünk, segítségünkre lehetnek a mentális segítséget nyújtó oldalak is. Ilyen a segítőháló oldal, ahol most kimondottan a koronavírussal kapcsolatban várják a mentális segítségre szoruló emberek hívásait. Ne szégyeljünk segítséget kérni! https://segitohalo.hu/temak-lista/covid19/

2. Beszélgessünk

Idős szeretteink számára is nehéz ez az időszak. Ha folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot - naponta akár többször is telefonálunk -, biztosan könnyebben viselik a kialakult helyzetet.

Hívjuk fel barátainkat és ismeretségi körünkben azt, aki egyedül van. Beszélgessünk velük és próbáljuk meg pozitívan látni a világot.

3. Enyhítsük a szorongást

A szorongás enyhítésére különböző segítő módszereket is bevethetünk, ilyen a jóga, a relaxáció, a meditáció vagy a légzéstechnika. A témában rengeteg anyagot találhatunk az interneten. A nyugtató zenék szintén segítenek lelkünk és testünk megújításában: https://www.youtube.com/watch?v=5hYANNzFIc4

4. Gyakoroljuk vallásunkat

Ha valaki vallásos, és úgy érzi, hogy így kaphat segítséget, vallása gyakorlásáról sem kell lemondania, hiszen az interneten számos oldalon van lehetőség a hit gyakorlására. Természetesen, aki nem internet felhasználó, a televízióban és a rádióban is talál vallási jellegű műsorokat.

5. Vigyázzunk párkapcsolatunkra

A párkapcsolatokat is megviselheti az összezártság. Sokkal több türelemre és figyelemre van most szükség. Ha valamelyikünknek szüksége van elvonulásra, próbáljuk meg napi 1-2 órára az autonómiáját biztosítani. Kedveskedjünk egymásnak apró dolgokkal, pl.: főzzük a másik kedvenc ételét, masszírozzuk meg a hátát, hallgassuk meg a kedvenc zenéjét, vagy nézzük meg együtt kedvenc filmjét. A lényeg, hogy segítsünk párunknak minél könnyebben átvészelni ezt a feszült időszakot és találjuk meg azt az elfoglaltságot, ami örömöt és feltöltődést okoz.

6. Várjuk pozitívan a „szabadságot”

Egy biztos, hogy a vírus terjedését csak úgy állíthatjuk meg, ha betartjuk a szükséges óvintézkedéseket és otthon maradunk. Minél fegyelmezettebbek vagyunk, annál hamarabb véget ér ez az állapot. Ha bizakodunk és nem aggódunk, akkor a környezetünket is jobb kedvre deríthetjük. Tervezzük meg, hogy hogyan fogjuk majd megünnepelni „szabadulásunk napját”, amikor magunkhoz ölelhetjük szeretteinket és újra találkozhatunk barátainkkal.

2020.03.24.

Olvassa további hasznos cikkeinket is