Facebook Share Image

Netről vegyem? Boltba menjek?

Tematikus hírek / Család

Milyen ajándékot érdemes és mit nem neten rendelni? Mire érdemes figyelni, ha webshopból rendeljük a karácsonyi ajándékokat?

Egyre nő az online vásárlások száma, az ünnepek előtt különösen megnő a webshopok forgalma. Annak érdekében, hogy elégedett legyen a vásárló, és mindenkinek megtalálja a megfelelő ajándékot, érdemes megfogadni pár tanácsot.

Mit vegyünk a neten és mit ne?

Bár szinte minden termék megtalálható a webshopok kínálatában, nem mindent érdemes úgy megvásárolni, hogy előtte nem láttuk a terméket a saját szemünkkel. Ilyen például jellemzően az élelmiszer, a cipők és a ruhaneműk. A leggondosabb leírás mellett is előfordulhat, hogy eltér a méret vagy a szín a fotón látottól, esetleg az anyag más tapintású, mint amilyennek képzeltük. Jobb, ha boltban vásárolunk, ahol meg tudjuk beszélni az eladóval, mi a teendő, ha a megajándékozottnak nem jó a méret vagy nem tetszik a szín. Van, ahol a számlára eleve ráírják, hogy karácsonyi ajándék lesz, így a szokásos pár napos cserén túl is visszaveszik, ha sértetlen és megvan a blokkja.

Amit bátran vásárolhatunk az interneten, azok elsősorban a műszaki termékek, a lakberendezési tárgyak és a játékok. Ezeknél jellemzően nagyon részletes a termékleírás, ami alapján meg tudjuk hozni a helyes döntést.

Mire figyeljünk?

Érdemes az árukereső oldalakon összehasonlítani az árakat, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot. Nem mindig a legolcsóbb a legjobb azonos terméknél sem, figyeljünk oda a cégekről szóló véleményekre. Pontosan szállítanak-e, mennyire rugalmasak, korrektek csereigény vagy reklamáció esetén, adnak-e garanciát a termékre és azt lehet-e valóban érvényesíteni velük szemben. Csak megbízható vállalkozástól rendeljünk, különösen nagyértékű termékek esetében. Aki rendszeresen vásárol a neten, az a legismertebb cégekről már legalább hallott. A senki által nem ismert, kis webshopoktól jobb tartózkodni, hacsak nem egyedi, kézműves termékekkel foglalkozó manufaktúráról van szó, amelyik idén jelent meg a piacon és tennénk egy próbát vele.

A legtöbb webshopon a termék mellett feltüntetik a szállítási határidőt is. Ha ez nincs ott, érdemes végigolvasni a szállítási feltételeket, amelyet általában az oldal alján találunk meg egy link formájában. A raktáron lévő termékek esetében általában pár napos határidővel kiszállítják a vásárolt árut, de ha egyedileg készített vagy külföldről, például Kínából behozott termékről van szó, akár egy hónapot is várnunk kell rá. Ez esetben viszont kifuthatunk a határidőből, és nem biztos, hogy még az ünnepek előtt megérkezik a rendelt holmi. Ez esetben válasszunk inkább másik céget, vagy keressünk a boltokban valami hasonló ajándékot, de ne válasszuk a bizonytalant.

Mire figyeljünk?

A megérkezett árut azonnal bontsuk ki, ellenőrizzük, azt kaptuk-e, amit rendeltünk. Nem törött, sérült-e meg a szállítás közben, mellékelték-e a számlát, garancialevelet. Ha probléma van, azonnal reklamáljunk. Ha minden rendben van, akkor az ünnepek előtt csomagoljuk be az ajándékot, semmiképp se hagyjuk a szállításra használt papírdobozban.

2018.11.28.

SIGNAL IDUNA lakossági biztosítások