Facebook Share Image

Nyugdíjasan nyugalmas pénzügyi lét? Most láss hozzá!

Tematikus hírek / Család

Magyarországon szinte naponta tárgyalt téma a majdani nyugdíjak kérdése, ami mindenkiből kivált valamilyen reakciót.

gyermek-nyugdijbiztositas_webÉn úgysem érem meg… majd csak lesz valahogy….nem tudok félretenni egy fillért sem …,vagy ezen idegeskedek fél életemben…

De vajon tényleg ennyire könnyelmű lehetsz saját jövődet illetően? Most kell elkezdened gondoskodni idős napjaid biztonságáról!

Riasztó statisztikák

A statisztikák szerint az elkövetkező évtizedekben tovább nő az átlag életkor. Ez jó hír, de ha belegondolunk, hogy a hosszabb élethez több pénz is kell, akkor már összerándulhat a gyomrunk.

2029-re minden 5. ember nyugdíjas lesz, 2041-re pedig - amikor a mostani közép korúak, tehát, a 70-es évek közepén születettek nyugdíjba mennek -, már minden 4. ember nyugdíjasként tölti majd éveit. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb lesz az aktív dolgozók száma, ami a mai nyugdíjrendszer mellett már nem lesz képes eltartani a nyugdíjasokat.

Van még egy bomba, ami már most ketyeg: a TB ellátás bombája. Az életkor kitolódásával egyre több ember fogja igénybe venni az állami orvosi ellátást. Ez olyan terhet ró az állami egészségügyre, beteggondozásra, melyet a rendszer nagy valószínűséggel nem fog tudni ellátni,így nem marad más megoldás, mint a magánorvos, amely kisnyugdíjból igen nehezen, vagy egyáltalán nem lehet majd kifizetni.

Mi a megoldás?

Kizárólag az, ha nem vársz senkire és nem bízol abban, hogy majd valaki más megoldja helyetted a problémát, hanemsaját magad kezdesz el megtakarítani nyugdíjas éveidre.

Mikor kell elkezdeni a megtakarítást?

A válasz egyszerű: MOST. Sőt, akár szülőként gyermekednek is érdemes nyugdíjbiztosítást indítani, ahogy ezt Svájcban is teszik a szülők, példát mutatva ezzel gyermeküknek.

Amit ma félreteszel, annyival emberibb körülmények között élhetsz a nyugdíjas éveindben. Természetesen, aki fiatalon kezd neki a nyugdíj megtakarításnak, kevesebb havi ráfordítással több pénzhez juthat, amikornyugdíjba megy. Idősebb korban sem késő elkezdeni, de tisztában kell lenni azzal, hogy minél idősebb vagy, annál nagyobb anyagi teher hárulhat rád.

Mégis mennyi pénzt kell megtakarítanod, hogy nyugdíjasként a már megszokott színvonalon élhess?

Természetesen, ezt nehéz prognosztizálni. Egy biztos, minél több pénzt tudsz megtakarítani, annál kellemesebben élheted életed nyugdíjas napjait.

Az átlag életkort figyelembe véve a mostani nyugdíjkorhatár után még 16,5 évet él egy magyar ember, tehát akár te is. Az alábbi táblázatban azt láthatod, hogy a SIGNAL IDUNA nyugdíjbiztosítását választva adott életkortól, adott havi megtakarítással mekkora havi összeghez juthatsz nyugdíjas korodban. Ha azt prognosztizáljuk, hogy a nyugdíjba vonulásunk után, amit a mostani nyugdíj korhatár alapján 65 éves korban határoztunk meg, még 16,5 évi fogunk élni akkor a mellékelt táblázatból jól látható, hogy milyen életkorban mennyi megtakarítással mennyi nyugdíj kiegészítést érhetünk el. Természetesen bármilyen összegű havi megtakarítás vállalható, a lényeg, hogy rendszeres legyen.

ÉletkorDíj/hóLejárati
szolgáltatás (Ft)
Havi nyugdíjkiegészítés 65 éves kor után (Ft)
16,5 évig/hó
2012 000 Ft59 255 420 Ft299 270 Ft
30 000 Ft141 564 389 Ft487 955 Ft
3012 000 Ft28 936 576 Ft146 144 Ft
30 000 Ft69 766 710 Ft352 357 Ft
4012 000 Ft12 784 399 Ft64 568 Ft
30 000 Ft31 558 095 Ft159 384 Ft
5012 000 Ft4 658 555 Ft23 528 Ft
30 000 Ft11 748 127 Ft59 334 Ft

*A számítás során példaszámítást végeztünk, a bemutatott adatok tájékoztató jellegűek. a táblázatban megjelenített adatok nem minősülnek biztosításközvetítői vagy befektetési tanácsadásnak, sem szerződéskötésre vonatkozó ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak.

Mégis melyik nyugdíjbiztosítási formát válasszuk?

Ajánlatos szakember segítségét kérned, aki igényeid és anyagi lehetőségeid alapján tud megtakarítási lehetőségeket ajánlani. A legfontosabb az, hogy szánd rá magadat MOST a rendszeres megtakarításra, hogy életed nyugdíjas napjain ne nélkülözz és ne szorulj mások anyagi segítségére.

Forrás: www.nyugdijguru.hu

*A nyugdíj célú kalkulációval kapcsolatban a következőkre hívjuk fel a figyelmet:A kalkuláció során példaszámítást végeztünk, a bemutatott adatok tájékoztató jellegűek. A táblázatban megjelenített adatok nem minősülnek biztosításközvetítői vagy befektetési tanácsadásnak, sem szerződéskötésre vonatkozó ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, sem más egyoldalú kötelezettségvállalásnak.A számítás mindvégig azonos, csak példaként szolgáló hozammal készült, a számítás más hozamot alapul véve is elvégezhető. A példa elméleti jellege miatt a tényleges kifizetés a jelen kalkulátorban szereplő értékektől akár lényegesen is eltérhet, tehát lehet több, de lehet kevesebb is. A példaszámítás azzal a feltételezéssel készült, hogy a szerződő mindvégig igénybe veszi az adókedvezményt.A SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt. tőke vagy hozamgaranciát nem vállal, kivéve azon alapokat, amelyeknél ezt a biztosítási feltételek kifejezetten tartalmazza. Egyes alapok árfolyamkockázatot hordozhatnak, melyre az alap leírása külön figyelemfelhívó módon utal. A termék jellegéből fakadóan a befektetési- és árfolyamkockázatot teljes egészében a szerződő viseli. A biztosításból 10 éven belüli kivét esetén a kivett összegek hozamait kamatadó terheli.
A példaszámítás alapján a megadott paraméterekkel az ügyfél fenti lejárati szolgáltatási összeget kaphatja meg, belépési kortól (a szerződés kezdete a biztosított születésnapjára esik.) és megtakarítási összegtől függően, valamint havi díjfizetési gyakoriságú és átutalással történő díjfizetést, mérsékelt portfóliót, 5%-os éves várható hozamot és 5%-os indexálást feltételezve.
Magyarországon 65 éves korban még várható élettartam átlagosan 16,5 év** (nemenként a nőknél 18,4 év a férfiaknál 14,5 év). Az ügyfél minden hónapban a fenti összeggel tudja növelni a havi nyugdíját, amennyiben a lejáratkor kifizetett szolgáltatási összeget 198 hónap alatt (16,5 év) egyenlő részletekben használja fel (feltételezve, hogy a lejárati összeg lejárati szolgáltatásként kifizetésre került, valamint a fel nem használt rész a 16,5 év alatt nem kerül befektetésre.).
** Forrás: KSH, 65 éves korban még várható élettartam, nemenként 2013

SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAM