Facebook Share Image

Tudod, hogyan használhatod ki maximálisan a nyugdíjbiztosításod után járó adójóváírást?

Tematikus hírek / Megtakarítás

Egyszeri díj befizetésével akár kimaxolhatod a 20%-os adókedvezményt, ami 130 ezer forintos jóváírást jelenthet az adódból.

adojovairas-webHa ügyesen gazdálkodtál hónapról-hónapra, bizony egész szép összeg kikerekedhet az év végére, de ha szerencsés vagy akár plusz bevételhez is juthatsz a 13. havi fizetésből vagy különböző bónuszokból. Sokaknál az is előfordul, hogy a Jézuska ajándék helyett "zöld hasú"-val lep meg a fa alatt!

Ha ebbe a szerencsés helyzetbe kerültél, érdemes jól kihasználni a plusz bevételedet, például a jövődbe befektetni. Ha egyelőre még csak vacillálsz a nyugdíjbiztosítás megkötésén, nincs jobb apropó a mostaninál, ugyanis ha december 31. előtt befizeted az éves díjat és akár plusz egyszeri díjat is hozzá, még kimaxolhatod a 20%-os adókedvezményt, ami 130 ezer forintos jóváírást jelenthet az adódból.

Összefoglaltuk 5 pontban, amit tudnod érdemes a nyugdíjbiztosítás adókedvezményéről.

  1. Az éves nyugdíjbiztosítási megtakarítás 20%-át kapjuk meg: Az adójóváírás évente, az adott naptári évben kifejezetten nyugdíjcélra történt tényleges befizetések után vehető igénybe, melynek mértéke 20%.
  2. Az évente igényelhető adójóváírás összege 130 ezer Ft-ban van maximalizálva, ehhez tehát éves szinten 650 ezer Ft éves összes befizetésnek kell lennie a nyugdíjbiztosítási számládon.
    Ha még nincs nyugdíjbiztosításod, akkor indítsd el mielőbb és december 31-ig fizess be 650 ezer Ft-ot, és így igényelheted is a maximális 130 ezer Ft-os adójóváírást.
  3. Az adóvisszatérítés közvetlenül a nyugdíjbiztosítási számlára kerül jóváírásra: A nyugdíjbiztosítás után járó adóvisszatérítést minden évben egyszer írják jóvá.
  4. Csak nyugdíjcélú megtakarításra vehető igénybe: Csak hivatalosan elismert nyugdíjbiztosítás után jár az adóvisszatérítés, A rögzített feltételektől eltérő felhasználás esetén az adókedvezményt vissza kell fizetni egy 1,2-es szorzóval.
  5. Kizárólag azok vehetik igénybe, akik fizetnek SZJA-t! Ez leginkább a KATA-s vállalkozók és a GYES-en lévőknek fontos, ugyanis - bár magától értetődő -, ha valaki nem fizet SZJA-t akkor nincs miből visszatéríteni, de nem árt tisztázni biztosításkötés előtt.

Itt megnézheted a SIGNAL IDUNA Biztosító nyugdíjbiztosítását

Összességében elmondható, hogy a nyugdíjbiztosítás támogatása az államtól remek kezdeményezés, amivel lehet és érdemes is élni mindenkinek. Ne feledd, ha a nyugdíjbiztosításodba fektetsz, akkor a jövődet alapozod meg!

2020.11.28.

SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAM