Facebook Share Image

Óvakodjunk a tolvajoktól!

Tematikus hírek / Család

Karácsony közeledtével sajnos megszaporodnak a kisebb-nagyobb lopások, zsebtolvajlások és betörések. Hogyan vigyázzunk értékeinkre ebben az időszakban?

A betörők igyekeznek kihasználni, hogy korán sötétedik. Délután 4 után már koromsötét van az utcákon, viszont a legtöbb ember ilyenkor még a munkahelyén van, ezért a legtöbb lakásbetörés is 4 és 6 óra között történik. Az elkövetők leginkább a könnyen mozdítható értékeket keresik a lakásban: a készpénzt és az ékszereket. Mivel sokan az ünnepek miatt ilyenkor több pénzt tartanak otthon, akár nagyobb zsákmánnyal is távozhat a betörő, ha óvatlanok vagyunk.

Mit lehet tenni ellene?

Használjunk időkapcsolós lámpát, és úgy időzítsünk, hogy sötétedés után hol egyik, hol másik szobában égjen lámpa. Így azt hiszi a tolvaj, hogy van otthon valaki. Készpénzt ne tartsunk a lakásban, inkább bankkártya, hitelkártya segítségével vásároljuk meg a nagyértékű ajándékokat. Az ékszerekről készüljenek fotók, vegyük mindet leltárba. Ami nagyon értékes, tartsuk széfben. A lakásbiztosítást időről időre vizsgáljuk felül, minden nagyobb beruházás és vagyontárgy vásárlása után növeljük a biztosításban szereplő értékek összegét.

A zsúfolt bevásárlóközpontok is kedvelt helyszínek a tolvajok számára. A legtöbb ember ugyanis nem cipeli magával a rengeteg ajándékot, hanem azt a kocsi csomagtartójában tartja, majd visszamegy ismét a bevásárlóközpontba. A tolvaj pedig feltöri az autót és visz minden értékes holmit.

Mit lehet tenni ellene?

Elsősorban olyan bevásárlóközpontokban vásároljunk, ahol a parkoló is be van kamerázva. Lehetőleg a bejárathoz közel parkoljunk, ahol szinte állandó a mozgás, itt kevésbé merik megkockáztatni a tolvajok, hogy a zár feltörésével bajlódjanak.

A zsebtolvajok is aktívak ebben az időszakban sajnos. A zsúfolt boltokban észrevétlenül tudnak tevékenykedni, az emberek sok csomagot cipelnek, nehezebb mindenre figyelni.

Mit lehet tenni ellene?

Ne legyen nálunk egyszerre sok készpénz, vásároljunk inkább bankkártyával, hitelkártyával. A táskánk legyen jól záródó, belső és külső zsebekkel ellátott. A pénztárca és az iratok legyenek külön, belső zsebben. A legjobb, ha a kabát belső zsebében lapul a bankkártya vagy a pénz, onnét a legnehezebb kivenni, ha rajtunk van a kabát. A táska ne hosszú pántos legyen, ha mégis, egyik kezünket tartsuk rajta.

A zsebeinkben ne legyen pénz, és a mobiltelefon se a farzsebben lapuljon, ahonnét könnyű kiemelni. Ha sok holmink van, a legjobb, ha a kocsi csomagtartójába teszünk be mindent, majd egy ember, rokon vagy ismerős, akivel vásárolunk, a kocsinál marad, míg az utolsó szükséges holmikat még beszerezzük. Az is biztonságosabb, ha nem egyszerre veszünk meg minden nagy ajándékot, hanem csak annyit, amit egy körben haza is tudunk fuvarozni.

Kockázatot jelentenek a karácsonyi vásárok is!

Itt is legyünk körültekintőek és ne vigyünk magunkkal sok pénzt. Óvaosan az alkoholos italok fogyasztásával is, hiszen ettől kissé könyelműbbé válhatunk. Figyeljünk egymásra, hiszen az ünnepi hangulat elvarázsolhat minket a zsebtolvajok legnagyobb örömére.

2018.12.05.

SIGNAL OTTHON Biztosítás