Facebook Share Image

Pandémia utáni tervek: éljük tudatosabban az életünket!

Tematikus hírek / Megtakarítás

Próbáljuk a járvány és a karantén jó oldalát nézni: egy időre mindenki lelassult, ami lehetőséget adott a mindennapjaink, jövőbeli terveink átgondolására.

Próbáljuk a járvány és a karantén jó oldalát nézni: egy időre mindenki lelassult, ami lehetőséget adott a mindennapjaink, jövőbeli terveink átgondolására. Hiszen mindannyiunk élete tele van tervekkel. Ahhoz, hogy terveinket siker koronázza, érdemes tudatos életmódra váltani.

tudatos-eletmod_web.png

Mit jelent tudatosabbnak lenni?

Egyszerűen megfogalmazva azt jelenti, hogy jobban tudatában vagyunk a választásainknak. Sajnos a legtöbben tudatos választás helyett épp az ellenkezőjét tesszük: automatikusan választunk, hiszen az sokkal könnyebb.

Jártál már valaha szupermarketben anélkül, hogy megtervezted volna előtte a heti étkezést? Kezdted már a napot anélkül, hogy bármit is elterveztél volna, és végezted azt teljesen haszontalanul? A válaszod szinte biztosan igen. Ezek azok az automatikus döntések, amiket naponta meghozunk, melyek eredményeként valójában időt, pénzt és energiát pazarlunk arra, hogy produktívabbnak érezzük magunkat.

Ne aggódj, ez nem jelenti azt, hogy teljesen alkalmatlan lennél a tudatos életvezetésre. Minden bizonnyal te is rengeteg tudatos döntést hozol, nyaralni például biztosan úgy szoktál, hogy előtte gondosan megtervezed a napokat, összecsomagolod a bőröndödet és megveszed a repülőjegyet is. Mivel hatékonyan és tartalmasan akartad tölteni a szabadidődet, tudatosan hoztál döntéseket. Ha a mindennapjaidban is ennyit gondolkodnál a döntéseidről, persze kemény munka lenne, de garantálná azt is, hogy értékelnéd a választásod eredményét.

Fontos az érvelés és a döntéseink hatásán történő gondolkodás. Vegyük például egy új ruha megvásárlását: érdemes végig gondolni, hogy van-e már valami hasonló ruhadarabunk, valóban szükségünk van-e rá, etikus márkától származik-e, csak egy aktuális divatnak felel meg, vagy hosszú ideig viselhető? Sokféleképpen lehetünk tudatosabbak az életben, ahhoz, hogy ez a készség szokásunkká váljon, hosszú időre van szükség.

A döntéseink tudatosabbá tételére az élet bármely területén szükség lehet, például:

  • táplálkozás,
  • vásárlás,
  • szórakozás,
  • emberi kapcsolatok,
  • pénzügyek.

A pénzügyi tudatosság kialakításában is léteznek fokozatok: az egyik véglet, mikor valaki egyáltalán nem figyel arra, hogy mennyi a bevétele és azt mire költi el, a másik véglet, mikor valaki foggal körömmel próbál kitartani a hosszú időre előre eltervezett költségvetése mellett. A kettő között elég sok az átmenet. Időnként nem árt ránézni a családi költségvetésre, kijelölni rövid, közép és hosszú távú pénzügyi célokat, ez ugyanis segít a tudatos pénzügyi döntések meghozatalában.

Olyan korszakban élünk, amikor minden a gyorsaságról szól, ahol a multitasking alapérték. Noha a technológiai fejlődés sok kényelmet hozott az életünkbe, kialakult bennünk az a szokás is, hogy automatizmusok irányítsák az életünket. Az automatikus döntések és azok kimenetele okozta elégedetlenség között nyilvánvaló összefüggés van. Nem érdemes megspórolni azt az időt, ami a számunka és mások számára is legjobb döntések meghozatalához szükséges.

2020.12.22.

SIGNAL balesetbiztosítás