Facebook Share Image

Pénzkezelés. Gyerekjáték? Gyerekjáték!

Tematikus hírek / Család

Nem lehet elég korán kezdeni gyermekünk pénzügyi oktatását. Néhány SIGNAL IDUNA tipp segíthet a szülőknek.

Sok szülő dilemmázik azon, mikor érdemes elkezdeni pénzről beszélni a gyerekkel. Nos, a válasz egyszerű: attól kezdve, hogy megszületett és beszélünk hozzá. Természetesen nem a családi költségvetés megtervezéséről, a rezsiszámlákról értekezünk ilyenkor, hanem olyan egyszerű mondatok hangzanak el, mint például: „most bemegyünk a boltba uzsonnát venni” vagy „várj egy kicsit, anyu épp fizet a pénztáros néninek”.

Ahogy nő gyermekünk, egyre többet kérdez, úgy lehet mind több információt megosztani vele: hogyan néz ki a pénz, amivel fizetünk, mire jó a bankkártya, hogyan jön elő a pénz az automatából, és az kinek a pénze, hogyan került oda. Ezek a történetek ugyanúgy érdeklik a gyerekeket, mint az esti mese, sőt, akár az esti mese keretein belül is mesélhetünk arról, mit dolgozott aznap anyu és apu, és ezért pénzt fognak kapni, amit közösen elkölt a család, vagy félretesz belőle.

Természetesen a kicsik még nem értik a pénz értékét, nekik még csak a létezése a fontos. Játsszunk velük boltosat, így az alapvető kifejezéseket, mint pénz, bankkártya, visszajáró megtanulhatják.

Iskolában, amikor elkezdenek számolni tanulni, már kaphatnak némi aprópénzt, amiből vehetnek édességet, radírt, apró játékot. A kicsik a kapott pénzt egyből elköltik, és az értékükkel is csak 9-10 éves kor körül jönnek tisztába.

megtakaritas-3-web

Ekkortól már rendszeresíthetjük a zsebpénzt, aminek felhasználását bízzuk rájuk. Ha szeretné, egyből elkölti, de ha valami nagyobb dologra gyűjt, támogassuk abban. A lényeg, hogy a saját bőrén megtapasztalja, milyen az, amikor vágyik valamire, de nincs rá pénze, milyen az, amikor gyűjtöget, ezért nem vehet magának épp egy fagyit sem, de később hozzájuthat a várva várt, drága játékához.

A pénzügyi tervezést leginkább azzal segíthetjük, hogy szülőként példát mutatunk. Ahogy nő a gyermek, meséljünk egyre többet a munkánkról, a fizetésünkről, azokról a kötelező kiadásokról, amik minden hónapban elviszik a bevételünk jelentős részét. Beszéljünk a megtakarításainkról, a céljainkról, például, hogy félre kell tennünk annak érdekében, hogy a család elmehessen nyaralni.

A különböző pénzügyi társasjátékok, mint a Gazdálkodj okosan vagy a Monopoly is jó hasznunkra vannak, illetve számos olyan applikáció létezik, amely a pénzügyi gondolkodást segíti.

Amikor gyermekünk a számítógép, X-box, PS4 előtt ül, vagy a játékairól beszél nekünk, akkor is világítsunk rá arra, hogy a játékban is kap virtuális pénzt a tetteiért, amiből kiegészítőket, karaktereket vásárolhat. Sőt, minden játékban a legjobb tételek valódi pénzekért vehetők meg, és nem kis összegekért. Egyszer-egyszer hagyjuk vásárolni, hogy megtanulja a virtuális és a valódi pénz közötti különbséget, megtanuljon mérlegelni, mire érdemes költeni és mire nem.

Fontos az is, hogy ne avatkozzunk be, ha szerintünk a gyerek rossz pénzügyi döntést hoz, ugyanis a következményeket is meg kell tanulnia. Ha direkt eltör otthon egy vázát, vetessünk vele másikat, a saját zsebpénzéből. A lényeg, hogy minél többféle tapasztalatot gyűjthessen annak érdekében, hogy felnőttként tudatos és felelős pénzügyi döntéseket tudjon hozni.

2019.03.19.

Lakossági ügyfeleknek