Facebook Share Image

Segítsünk a rászorulókon!

Tematikus hírek / Család

A közelgő ünnepek alkalmával álljunk meg egy percre és nézzünk szét környezetünkben, hogy ki az aki esetleg segítségre szorul. A segítség nem feltétlenül anyagi segítség lehet. Sokszor a szeretet és az odafigyelés többet jelenthet.

Karácsonykor figyeljünk oda azokra is, akik nem családi körben ünnepelnek. Ha van a szomszédságunkban, ismeretségi körünkben egyedülálló, idős ember, igyekezzünk őt is bevonni az ünnepekbe, megajándékozni egy-egy kedves gesztussal, apró segítséggel.

Sokaknak nem öröm a karácsony, mert egyedül vannak, nincs kit megajándékozni, vagy ha van is, nem futja rá a szűkös havi keretből. A rászoruló családok is különösen nehéz helyzetben vannak, nekik sokszor a tartós élelmiszer számít ünnepinek, nem az elektromos játékok a fa alatt.

Az ünnepi készülődés során gondoljunk azokra is, akik nélkülöznek, hiányt szenvednek valamiben. Biztos a saját lakókörnyezetünkben is él olyan, akinek segíthetünk, de ha nem, akkor különböző segélyszervezeteken keresztül is tehetünk jót.

Sokaknak van szüksége például meleg ruhára, csizmára, kabátra. Megunt, régóta nem hordott, de még jó állapotban lévő ruháinkat ajánljuk fel a hajléktalanok, fűtés nélkül élő rászorulók számára. Azonban gondoljunk arra, hogy ők is szeretnek csinosan öltözni, ne a múlt századból ránk maradt, nagyitól örökölt ruháktól próbáljunk meg ily módon megszabadulni.

Segítség lehet némi tüzelő vásárlása és ajándékozása is, hiszen sokaknál a fűtés sem megoldott. Vidéken, elhagyatott tanyákon élő időseknél például napokig észre sem veszik, ha valaki megfagyott, és a hideg minden évben szed áldozatokat.

Ajándékozhatunk tartós élelmiszert is, sok család és egyedülálló idős ember számára jelent ez nagy segítséget. Kérdezősködhetünk a körzeti védőnőnél vagy a helyi családsegítőnél, rajtuk keresztül is el tudunk juttatni adományokat, de több segélyszervezet is foglalkozik tartós élelmiszerek gyűjtésével és szétosztásával.

Egy idős ember számára az is nagy segítség lehet, ha elintézzük helyette a bevásárlást, kitakarítunk, meglepjük egy tálca süteménnyel, vagy veszünk neki néhány fenyőágat, amit feldíszíthet otthonában. Ha él a környezetünkben magányos, idős ember, gondoljunk rá is, kérdezzük meg, mivel segíthetnénk neki az ünnepi készülődésben.

Van olyan szeretetszolgálat, amely begyűjti a családok, gyerekek kívánságlistáját, majd kiosztja azt, így konkrét kívánságokat lehet teljesíteni. Szegény gyerekek gyakran kérnek ajándékba szép iskolatáskát, tolltartót vagy divatos pulóvert. Ha megtehetjük, teljesítsük valaki kívánságát.

Csatlakozhatunk a cipősdoboz akcióhoz is, ahol egy cipősdoboznyi ajándékot adhatunk egy kisgyereknek, nem és életkor feltüntetésével.

Gondoljunk az állatokra is! Az állatmenhelyek is igyekeznek karácsony közeledtével felhívni arra a figyelmet, hogy az állatok is vágynak a szeretetre. Kutyasétáltatással, jótékonysági naptár vásárlásával, de akár élelmiszeradománnyal is támogathatjuk őket.

igyeljünk oda a környezetünkben élőkre! Ha valaki láthatóan elkeseredett, fázik, rossz állapotban van, értesítsük a megfelelő személyeket, akár a körzeti családsegítőt, akár valamelyik krízisközpontot.

2017.12.12.

SIGNAL IDUNA lakossági biztosítások