Facebook Share Image

Százezrekbe kerülhet, mégsem szívesen gondoskodunk róla előre

Tematikus hírek / Család

Az élethez az elmúlás is hozzátartozik, érdemes tehát az ehhez szükséges, nem ritkán több százezres összeget is előre bebiztosítanunk.

temetkezes_web

Az élet nagy eseményeire általában próbálunk előre felkészülni, szinte mindenki igyekszik félretenni saját, vagy gyerekei tanulmányaira, esküvőjére, lakásvásárlására. Az élethez azonban az elmúlás is hozzátartozik, érdemes tehát az ehhez szükséges, nem ritkán több százezres összeget is előre bebiztosítanunk.

Egy temetés megszervezése igen komoly lelki megterheléssel jár, nem beszélve az anyagiakról. A sírhely és urnafülke megváltásának díja 10 és 600 ezer forint között mozog, a temetés helyszínétől függően. A koporsók ára 15 – 400 ezer forint, míg az urnáké 6-8 és 170 ezer forint közötti. Ehhez jönnek még a hamvasztással, szállítással, ravatalozással, hamvak szórásával járó költségek, melyek nagyságrendileg szintén 150-200 ezer forint körüli tételt jelentenek. A koporsós temetés díja, a sírhely hantolása nélkül szintén további 80-90 ezer forintba kerül, aztán ott vannak még a különféle ügyintézési díjak, halottelőkészítés, szemfedők díjai, szinte felsorolni is nehéz. A Budapesti Temetkezési Intézet árjegyzéke 46 oldal hosszú, eligazodni az egyes tételek között önmagában megterhelő, pláne szerettünk elvesztését követően

A lelki megterhelésre nem lehet előre felkészülni, azonban az ügyintézéssel járó nehézségekre, és az anyagiakra igen.

Persze gondolhatjuk azt, hogy az elhunyt bankszámlán hagyott pénze is megfelel erre a célra, azonban az sokszor a hagyaték része, így nem biztos, hogy időben hozzáférhető, ráadásul örökösödési illeték is terheli.

Egy kockázati életbiztosítással azonban a temetési költségeket is fedezhetjük, így mentesíthetjük szeretteinket egy jelentős kiadástól. Mivel ezek az életbiztosítások nem részei a hagyatéki eljárásnak, így a kedvezményezett gyorsan és öröklési illetékmentesen juthat hozzá. A képződött örökség után kamatadót sem kell fizetni.

Aki tehát szeretné megkímélni szeretteit a halála esetén felmerülő költségektől, ugyanakkor méltó végtisztességről sem kíván lemondani, egy kockázati életbiztosítás kötésével biztonságban tudhatja magát az utolsó pillanatig.

2020.03.03.

VÉDŐSZÁRNY - kockázati életbiztosítás