Facebook Share Image

Szélvihar, jégeső: így óvhatod a napelemeidet

Tematikus hírek / Lakás

A napelemek ugyanúgy ki vannak téve az időjárásnak, mint bármely kültéri berendezés. Valódi aggodalomra adhatnak okot az egyre gyakoribbá váló, jégesővel és erős széllel lecsapó viharok.

napelem_web.jpg

A napelemek ugyanúgy ki vannak téve az időjárásnak, mint bármely kültéri berendezés. Valódi aggodalomra adhatnak okot az egyre gyakoribbá váló, jégesővel és erős széllel lecsapó viharok. Bár a napelemek alapvetően az időjárási jelenségeknek ellenállóak, nem árt felkészülni az esetleges károsodásukra.

Szerencsére ma már a jó minőségű napelemek nagyon tartósak és úgy vannak kialakítva, hogy ellenálljanak a legtöbb időjárási jelenségnek. A gyártók többsége teszteknek is aláveti termékeit ennek vizsgálatára. Az amerikai kormányzat megújuló energiával kapcsolatos kutatásokkal foglalkozó ügynöksége, az NREL (National Renewable Energy Laboratory) szintén végez ilyen teszteket, melyek szerint az átlagos napelemek könnyen ellenállnak a hurrikán erejű szeleknek és a jégesőnek is. Vizsgálataik során azt is megállapították, hogy a napelemek ezekben a szélsőséges időjárási helyzetekben is működnek és ugyanolyan teljesítményt nyújtanak.

Nem kétséges, hogy a napelemek nagyon hosszú utat jártak be technológiai fejlődés és tartósság szempontjából, mégis előfordulhat, hogy károsodnak. Sebezhetőség szempontjából a napelemek esetében a repedésveszély (ráhulló törmelék) és a vízkárosodás okozhat problémát, de hosszú távon a szélviharok is kárt tehetnek.

Lehulló törmelékek

A leeső törmelékek például ágak, gallyak, kőzetek mikrokarcolásokat okozhatnak a panelek felületén. Ezek a karcolások drasztikusan csökkenthetik az energiateljesítményüket. A nagyobb hulladékok, ágak, kövek súlyos károkat is okozhatnak, a panel akár teljesen meg is semmisülhet.

A legjobb megoldás erre a problémára annak biztosítása, hogy ne legyenek fák a közvetlen közelében vagy fölötte. Erős szél esetén a leeső törmelék azonban így is okozhat problémát.

A megfelelő karbantartás szintén elengedhetetlen. Ha a törmelék felhalmozódik a panel felületén, az csökkentheti a panel hatékonyságát, az energiateljesítményt. A panelek felületéről való kis törmelék eltávolításához érdemes leöblíteni azokat vízzel, slaggal.

Vízkár

A napelemek is hajlamosak a vízkárosodásra, amennyiben a panelek megkarcolódnak vagy elrepednek. Vízkárosodás akkor is előfordulhat, ha a panelek tömítései elöregednek. Amennyiben víz jut a napelembe, az rövidzárlathoz vezethet. A súlyos vízkárosodások elkerülése érdekében időnként ellenőrizzük a felületüket, tömítéseket.

Szélviharok

A szélviharok azáltal okozhatnak kárt a tetőkre szerelt napelemekben, hogy a szerkezet rögzítéseit idővel megbonthatják, sérülést okozva a vezetékekben, szélsőséges esetben akár el is mozdíthatják a szerkezetet. Érdemes tehát időnként ellenőrizni a rögzítéseket.

Sajnos azonban a legnagyobb körültekintés, és karbantartás mellett is előfordulhatnak káresetek. Érdemes ezért meglévő lakásbiztosításunkat a napelemekre is kiterjeszteni. A SIGNAL IDUNA lakásbiztosításai is kiterjeszthetők napelemekre, napkollektorokra, melyek megtérítik a megfelelően rögzített napelemek és napkollektorok bármely okból bekövetkező törését, valamint az ezekben vandalizmussal, eltulajdonítással okozott károkat.

2020.08.11.

SIGNAL lakásbiztosítások