Facebook Share Image

Támadnak a kullancsok!

Tematikus hírek / Család

Sajnos évről évre egyre több olyan területről hallani, ahol fertőzött kullancsokkal találkozhatunk. Nagyon fontos odafigyelnünk ezekre az apró élősködőkre, ugyanis nagy bajt is okozhatnak.

Sajnos évről évre egyre több olyan területről hallani, ahol fertőzött kullancsokkal találkozhatunk. Nagyon fontos odafigyelnünk ezekre az apró élősködőkre, ugyanis ránézésre senki sem tudja megmondani, melyik fertőzött és melyik nem. Ugyanakkor akár halálos betegséget is okozhat a csípésük.

A kullancsok nem fentről esnek ránk, hanem az aljnövényzetben élnek, a magas fűben sétálva vagy alacsonyabb bokrokról kerülnek a ruhánkra, ahogy séta közben súroljuk a növényeket. Van, amelyik csak 1-2 mm nagyságú, alig észrevehető. Bár elsősorban az erdőkben élnek, ugyanúgy találkozhatunk velük a saját kertünkben vagy egy közparkban is.

Ránézésre senki sem tudja megmondani, hogy egy kullancs fertőzött-e vagy sem. Mivel súlyos betegségeket terjesztenek, nagyon elővigyázatosnak kell lennünk kullancs-szezonban, különösen május és szeptember között! Pest megye, Észak-Magyarország erősen fertőzött területnek számít az országban, de szinte bárhol találkozhatunk velük, sőt, háziállatainkról is átvándorolhatnak ránk.

Fontos, hogy a kullancsot 24 órán belül kivegyük, ez esetben ugyanis jó eséllyel elkerülhetjük a fertőzést. Ennek érdekében minden este vizsgáljuk át magunkat, családjainkat, sőt kint sétáló kutyánkat, macskánkat is. Ha valakiben kullancsot találunk, akkor egy csipesszel, enyhe csavaró mozdulattal szedjük ki az állatot a bőrből. Ne szorítsuk össze a potrohát, mert azzal bevisszük a baktériumokat a szervezetbe. Nem probléma, ha a szívókája beletörik a bőrbe, azt később kiveti magából a szervezet, mint egy szálkát.

Ha sétálni, kirándulni indulunk, ügyeljünk a megfelelő öltözetre! Erdőben zárt cipő, könnyű hosszú nadrág és egy vékony, hosszú ujjú felső viselése ajánlott. Nagy melegben is inkább ujjas, mint ujjatlan pólót vegyünk fel.

Használjunk kullancsirtó készítményt, spray-t vagy krémet. Kapható érzékeny bőrűek számára készített termék is, amit már babákon is használhatunk. A teljes védelem érdekében oltassuk be valamennyi családtagot! A lehetőségekről kérdezzük meg háziorvosunkat!

Gondoskodjunk háziállataink védelméről is cseppekkel, nyakörvvel vagy tablettával. A kutyákat is beoltathatjuk Lyme-kór ellen.

Milyen betegségeket terjeszt a kullancs?

Az emberek számára nincs védőoltás a Lyme-kór ellen, azonban ha időben észrevesszük a tüneteket, akkor antibiotikummal a betegség jól gyógyítható. Tipikus tünet a csípés körül kialakuló piros folt, ami a közepén kifehéredik és a szélek felé terjed. Hasonló folt megjelenik máshol is a testen. Ne ijedjünk meg attól, ha a csípés helyén közvetlenül lesz piros a bőr, de ez egy-két nap alatt elmúlik. Ebben az esetben allergiás reakcióról van csak szó. A pontos diagnózis felállítását azonban minden esetben bízzuk szakemberre!

Van egy másik súlyos, halálos kimenetelű betegség, az agyvelőgyulladás, ez ellen viszont létezik védőoltás. Tünetei a láz, a gyengeség, majd egy idő után tarkómerevség jelentkezik, miközben a láz fokozódik.

Emellett még számos, kevésbé súlyos betegségeket is terjeszt a kullancs, így valóban fontos, hogy odafigyeljünk, és amennyire lehet, megelőzzük ezeknek az élősködőknek a csípését.

2017.06.06.