Facebook Share Image

Tanácsok, hogy biztosan jól végződjön

az autós nyaralás - I.rész

Tematikus hírek / Autó

Saját autóval indulnál neki a vakációnak? Esetleg autót bérelnél a nyaralás alatt? Adunk néhány tanácsot, hogy az utazás valóban kikapcsolódás legyen!

tematikus-jo-tanacsok-utazas-autoval-300x300

Saját autóval indulnál neki a vakációnak? Esetleg autót bérelnél a nyaralás alatt? Ne feledd, hogy nem minden uniós országban azonosak a közlekedési szabályok, például a sebességkorlátozások. Győződj meg arról is, hogy rendelkezel érvényes vezetői engedéllyel és megfelelő gépjármű-biztosítással. De adunk még néhány tanácsot, hogy az utazás valóban kikapcsolódás legyen!

Az izzóktól a gumiabroncsig
Sokan azt gondolják, hogy egy-két napra nyugodtan elmehetnek külföldre az autójukkal, ami egy megbízható márka, évek óta jól szolgálja a családot, így biztosan semmi baj nem történhet. Az ördög azonban nem alszik, Murphy törvénye szerint, „ami elromolhat, az el is romlik”, ráadásul jellemzően olyankor, amikor nem számítunk rá.

Fontos, hogy ellenőrizzük még itthon a gumik kopását, mert egyre több országban figyelik és büntetnek érte, ha már elértük a kopásjelzőt, hiszen nem tapad úgy a jármű az úthoz, főleg fékezéskor.

Külföldön akár már az is problémát okozhat, ha kiég egy izzó, vagy az index nem működik. Még nagyobb bajt tud okozni, ha például a hazaindulás napján nem indul az autó, amikor a szállást már el kell hagyni, és nem tudni, mennyi időt vesz igénybe a javítás. Nemcsak a drágább szerelés, hanem a nyelv és a helyi ismeretek hiánya is problémát okozhat. Nem tudod, milyen telefonszámot kell hívni, hol van a legközelebbi szerviz, sőt, ha az autód nincs jó állapotban, a rendőrség akár meg is büntethet. A legfontosabb tehát annak ellenőrzése, hogy a járműved üzemképes-e. Érdemes az autót egy szervizben átnézetned, különösen akkor, ha erre már évek óta nem került sor. Fontos arra is figyelni, hogy rablásgátló van-e az autóban és a vezető tudja-e azt, hogy a szervizeléshez hogyan kell azt szabályosan inaktiválni, különös tekintettel a kölcsönbe kapott autó esetén.

Természetesen nem minden meghibásodást tudsz megelőzni. Ilyen esetekben jól jön az assistance biztosítás, hogy bármilyen probléma esetén azonnal telefonon segítséget kérhess: ők majd megmondják, hova kell fordulnod, vagy segítséget küldenek, biztosítják az autó szervizelését és akár a szükséges csereautót is.https://www.signal.hu/hu/casco-kiegeszito-biztositasok

Útközben…
Utazásunk során praktikus, vagy egy esetleges káreseménynél nagyon hasznos a fedélzeti menetrögzítő kameránk, de fontos tudni, hogy jelenleg Európában nincs egységes szabályozás a jármű fedélzeti menetrögzítő kameráinak használatáról. A felvétel nyilvánosságra hozatala esetén az adatvédelmi törvény szerint a rendszámok és személyek nem lehetnek felismerhetőek a felvételen, ennek megszegése esetén a bírság több ezer euróra is rúghat.
Ezen felül azonban egyes országokban készített felvételek csak magáncélra használhatóak fel, nem lehet őket nyilvánosságra hozni, más országokban pedig tilos az utazást dokumentálni, vagy tilos magát az eszközt is birtokolni.Másfelől egyes országokban elterjedt a biztosítási csalások azon fajtája, amikor a jármű elé ugrik egy gyalogos, itt kifejezetten ajánlott a fedélzeti menetrögzítő kamera folyamatos használata. Ezért az utazásunk előtt tájékozódjunk az érintett országok menetrögzítő kamera korlátozásairól és nagyon fontos továbbá a fedélzeti menetrögzítő kamera elhelyezése is, mely a vezetőt egyik irányban sem gátolhatja a vezető kilátását.Ha már a kütyüknél tartunk, külföldi utazás előtt érdemes frissíteni az autóban a navigációs térképet az épülő új autópályák/autóutak és a forgalmi rendváltozások (pl. egyirányú lett egy utca) miatt.

A hegyi utakat érdemes előtte itthon Google Streetview-val megnézni (pl.: Kotori-öböl feletti szerpentin,), hogy az idegeinket is felkészítsük előre, nem beszélve a nagy melegről, amiben az ember lassabban reagálhat. Fontos ügyelni a járművön belül és kívül is arra, hogy a csomagok és az étel, ital is biztonságosan legyen rögzítve (pl tetőbox, a vezetés közbeni innivaló).

Soha ne utazz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül!
Ha például extrém vagy vízi sportolást, búvárkodást vagy hegymászást is tervezel, mindenképp olyan biztosítást köss, ami az ezekkel kapcsolatos kockázatokra is kiterjed.

2021.07.02.

SIGNAL Casco biztosítás