Facebook Share Image

Tanácsok, hogy biztosan jól végződjön

az autós nyaralás - II.rész

Tematikus hírek / Autó

Saját autóval indulnál neki a vakációnak? Esetleg autót bérelnél a nyaralás alatt? Adunk néhány tanácsot, hogy az utazás valóban kikapcsolódás legyen!

tematikus-jo-tanacsok-utazas-autoval-300x300

Saját autóval indulnál neki a vakációnak? Esetleg autót bérelnél a nyaralás alatt? Ne feledd, hogy nem minden uniós országban azonosak a közlekedési szabályok, például a sebességkorlátozások. Győződj meg arról is, hogy rendelkezel érvényes vezetői engedéllyel és megfelelő gépjármű-biztosítással. Adunk még egy körben néhány tanácsot, hogy az utazás valóban kikapcsolódás legyen!

A papírokról se feledkezz meg!
Utazás előtt érdemes a Konzuli Szolgálat honlapján tájékozódni a Covid miatti beutazási feltételekről az egyes országokra vonatkozóan. Vannak országok, amelyek a magyar védettségi igazolványt is elfogadják, másutt negatív PCR tesztet kell felmutatni, míg például Horvátország és Ciprus már korlátozásmentesen beutazhatnak a magyarok. Szinte minden ország előír azonban valamilyen regisztrációt belépés előtt, de miivel ezek a szabályok gyakran változnak, utazás előtt egy héttel és a biztonság kedvéért közvetlenül utazás előtt is ellenőrizd újra a feltételeket.

Győződj meg arról is, hogy útleveled vagy az utazáshoz használtokmányod és ha szükséges a védettségi igazolványod, kétnyelvű oltási igazolásod érvényes-e. Egyes országok esetében az útlevélnek a belépés idejétől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Erről legegyszerűbben szintén a Konzuli Szolgálat oldalán tudsz információhoz jutni.

Készíts fénymásolatokat irataidról és utazás közben tárold ezeket az eredeti iratoktól elkülönítve, vagy digitális formában az e-mail fiókodban.

Utazás előtt ellenőrizd, hogy a jogosítványod érvényes-e. Amennyiben az Európai Unión kívülre utazol, nemzetközi jogosítványt* is ki kell váltanod, amit a lakhelyed szerinti okmányirodában tehetsz meg. Ne feledkezz meg a nemzetközi gépjármű-biztosítási kártya (zöld kártya) kiváltásáról sem, ezzel tudod ugyanis igazolni, hogy rendelkezel kötelező biztosítással. Bár az uniós tagállamok fedezetigazolásul elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját a megkülönböztető országjelzéssel együtt, vannak olyan országok, ahová a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) ennek ellenére javasolja, hogy vigyünk zöldkártyát, főként a helyi hatóságok kiszámíthatatlansága miatt. A kártyával az ügyintézés amúgy is gördülékenyebb, a biztosítás meglétének igazolása sokkal egyszerűbb. Szerencsére ennek beszerzése nem túl bonyolult, a legtöbb biztosítónál online is lehet igényelni, így akár hétvégén is beszerezheted. Az igénylés ingyenes, a kártya kiállításáért nem kell semmilyen külön díjat fizetned. Ne tévesszen meg, hogy a kártya már nem zöld színű, ugyanis tavaly október óta csak fekete-fehér színű kártya adható ki.

Ha megtörténne a baj
Könnyen rémálom lehet a nyaralásból, ha külföldön robban le az autód, hiszen a jármű hazavontatása külföldről egy egész vagyon. Ezért is érdemes megfelelő biztosítást kötni, ami műszaki hiba esetén a javítási, sőt a vontatási költséget is fedezheti. Szintén óriási segítséget jelenthet a nonstop üzemelő segélyvonal, különösen akkor, ha nem beszéled az adott ország nyelvét.Közlekedési baleset esetén mindenképpen érdemes rendőrségi bejelentést tenni a részletes jegyzőkönyv felvétele érdekében. Ezt a jegyzőkönyvet nem biztos, hogy a helyszínen kiállítják, azonban egy ügyszámot mindenképp közölnek, amivel a biztosítótársaság a jegyzőkönyvet megszerezheti a rendőrségtől. A baleseti bejelentő kitöltéséhez szükséged lesz a biztosításod kötvényszámára, valamint a társaság nevére és címére, amit a zöldkártyán szerencsére egy helyen megtalálsz – már csak ezért is érdemes kiváltanod a kártyát és használni az elektronikus kárbejelentő felületét.

* Az alábbi országokban nincs szükség nemzetközi jogosítványra: Ausztria, Bahama Szigetek, Bahrain, Belorusz, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Csehország, Ciprus, Dél-Afrikai Köztársaság, Elefántcsont-part, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Fülöp-szigetek, Görögország, Guayana, Hollandia, Horvátország, Irán, Írország, Izland, Izrael, Koreai Köztársaság, Koszovó, Közép-Afrikai Köztársaság, Kuba, Kuvait, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxembourg, Macedónia, Marokkó, Málta, Moldova, Monaco, Montenegró, Nagy-Britannia, Niger, Norvégia, Németország, Olaszország, Orosz Föderáció, Pakisztán, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Seychelle-szigetek, Svédország, Szenegál, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Uruguay, Zaire, Zimbabwe.

2021.07.08.

SIGNAL Casco biztosítás