Facebook Share Image

Tavaszi tennivalók autótulajdonosoknak

Tematikus hírek / Autó

Tavasszal nem csupán a gumikat kell átcseréltetni az autón. Érdemes átvizsgálni, átvizsgáltatni, megtisztítani. Ezekre a dolgokra mindenképp figyeljünk!

Tavasszal az első dolog mindenki számára a téli gumi lecserélése nyárira, de sokaknál ebben ki is merül az autó tavaszi felkészítése. Pedig nagyon fontos, hogy a gépkocsit ilyenkor is felkészítsük a megváltozott időjárási körülményekre.

A nyári gumikat azért kell most már mindenképp átcseréltetni, mert a téli gumi tapadása már nem megfelelő, nagyobb a fékút, kanyarokban bizonytalanabb az autó és nagyobb a fogyasztása melegben téli gumikkal.

Felszerelés előtt ellenőrizzük vagy ellenőriztessük a guminyomást, a szelepsapkát és az esetleges sérüléseket. Nem árt ellenőriztetni a kerék kiegyensúlyozottságát (centrírozás) is. 5 évnél idősebb abroncsot már ne szereltessünk fel, hanem cseréljük azokat korszerűbbre, így a fogyasztás is csökken azon túl, hogy biztonságosabb az autónk.

Tavasszal mindenképp vigyük el az autót egy külső-belső mosásra. A karcolásokba beivódott só lassan kimarja a karosszériát, rozsdásodni fog az autó. Kérjünk alvázmosást is. Ha otthon oldjuk meg a kocsimosást, csak autóra való vegyszert használjunk! A háztartási súrolószereket kerüljük, mert ártanak a fényezésnek. A motormosást is bízzuk szakemberre!

Ellenőrizzük a rögzítő patentokat, csavarokat, ami kiesett, pótoljuk. A motortérben lévő gumicsöveket érdemes ápolóval lefújni, nehogy a nagy melegben menjen szét az egyik hűtéscső. Ellenőrizzük a folyadékszinteket, a téli ablakmosót cseréljük nyárira, ami hatékonyabban távolítja el a bogarakat.

Tisztítsuk ki az utasteret, mert ahol nedvesség került be, például a csizmákról befolyt a hólé, ott baktériumok telepedhetnek meg. Kezeljük ápolószerrel a gumitömítéseket, műanyagápolóval a műszerfalat.

Rakjunk rendet a csomagtartóban, vegyük ki onnan a nem kellő dolgokat (kabát, hólapát, seprű, hólánc), így is csökkenthető a fogyasztása az autónak. Ellenőrizzük a pótkerék állapotát is, ha van.

Ellenőriztessük a futóműveket, ha elállítódtak, korrigáltassuk. Vizsgáljuk meg alaposan az ablaktörlő lapátokat, ha töredezettek, cseréljük ki őket. Tisztíttassuk ki a klímát, cseréltessük ki a pollenszűrőt. Végül vizsgáljuk meg a lámpákat, ha kiégett egy izzó, cseréltessük ki.

2018.04.19.

SIGNAL Gépjárműbiztosítások