Facebook Share Image

Tavaszi baleseti források

Tematikus hírek / Család

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban kirándulással, sportolással. Ezek a tevékenységek különböző baleseti forrást is jelenthetnek, amikre nem árt felkészülni. Nézzük mikre érdemes figyelni.

Ahogy beköszönt a jó idő, egyre több időt töltünk a szabadban. Kezd a természet is feléledni, ezért egyre több tennivaló akad a kertben, a nyaralóban is. Ha esetleg a hideg miatt nem mozdultunk ki, elkezdünk sportolni, kirándulni. Ezek a tevékenységek különböző baleseti forrást is jelentenek, amikre nem árt előre felkészülni. Elmondjuk, mikre érdemes vigyázni.

Sportolás

Egyre korábban lesz világos, és később sötétedik. Már fagypont felett van a hőmérséklet hajnalban is. Minden adott ahhoz, hogy ismét valamelyik hobbinknak, szenvedélyünknek hódoljunk, legyen az futás, kerékpározás.

Ha télen nem mozogtunk rendszeresen, akkor fokozatosan szabad csak terhelni a szervezetünket annak érdekében, hogy elkerüljük a sérüléseket. Mindig melegítsünk be megfelelően!

Ha a családdal pattanunk biciklire, számítsunk arra, hogy az eltelt hónapok alatt a kisgyerekek esetleg kijöttek a gyakorlatból. Akkor is fokozottan figyeljünk rájuk, hogy eggyel nagyobb kerékpárt vásárolunk, mert a régit kinőtték. Meg kell szokni a magasságot, az egyensúlyozást, a koncentrációt, különben előfordulhat, hogy kezdetben el-elesik a kerékpárral a gyermek. Épp ezért az első alkalmakkor inkább egy biztonságos kerékpárutat, parkot válasszunk, ne menjünk azonnal a forgalomba.

Közlekedés

Sokan leteszik az autót, és a jó időben motorra vagy kerékpárra pattannak, és úgy mennek munkába. Idő, míg az autósok megszokják, hogy fokozottan figyelni kell rájuk, ezért óvatosan, és megfelelő védőfelszerelésben érdemes a városban közlekedni.

A kisiskolások közül is többen járnak egyedül haza, autósként figyeljünk rájuk, szülőként pedig ismételjük át a biztonságos közlekedés szabályait, például, hogy nem szabad autó, busz takarásából az úttestre lépni, valamint, hogy nem szabad hirtelen átfutni az úttesten, hogy elérjük a buszt, mert közben elüthet az autó. Csak kijelölt gyalogátkelőhelyen, lehetőleg lámpás kereszteződésekben közlekedjenek a fiatalok.

Kerti munkák

Hétvégéken töltsünk minél több időt a szabadban! Ébred a természet, ideje rendbe tenni a kertet, a nyaralót. Gereblyézzük össze a lehullott leveleket, lazítsuk fel a talajt, ahol kikopott a pázsit, ott vessünk fűmagot! A fákat metsszük meg, az elfagyott ágakat vágjuk le!

A kerti szerszámokkal óvatosan bánjunk! Elég egy kis figyelmetlenség, és a lábunkba, kezünkbe szúrunk a talajlazítóval, a gereblyével. A metszőolló nagyon éles, ne adjuk a gyerekek kezébe, és mi olyankor használjuk, amikor körülöttünk rohangálnak! Ha a metszéshez, ritkításhoz létrára kell mászni, lehetőleg valaki tartsa meg a létrát, nehogy eldőljön, leessünk róla. A fagy elmúltával laza a talaj, a létra alá ezért érdemes egy falécet helyezni, különben besüllyed és kibillenve az egyensúlyunkból, leeshetünk róla.

Ha a padlásról kell leszedni a nyári gumikat, a kerti szerszámokat vagy bútorokat, mindig figyeljünk oda, ne mi akarjuk a létrán levinni a tárgyakat, hanem kérjünk segítséget és adogassunk le mindent.

Tavasszal gyakoribbak a húzódások, zúzódások, törések a fenti események következtében. Tartsunk otthon elsősegély ládát ragtapasszal, fertőtlenítővel, gyógykrémmel, fáslival. Ezekkel a kisebb balesetek orvosolhatók. Súlyosabb esetben pedig forduljunk orvoshoz!

Egy megfelelő balesetbiztosítás ugyan a fájdalmat nem enyhíti, de segítséget nyújthat a bajban, például ha a kieső fizetést kell pótolni vagy a kórházi kezelés alatti tanulmányokat magánúton kell pótolni.

2017.03.16.

Egyéni balesetbiztosítás

Egészséges előrelátás - a család biztonságáért!