Facebook Share Image

Te is lehetsz agilis vállalkozó!

Tematikus hírek / Vállalkozó

Valószínűleg nincs ma már olyan cégvezető, aki ne hallott volna az agilitásról, agilis szervezetről. De mit is jelent ez valójában?

Valószínűleg nincs ma már olyan cégvezető, aki ne hallott volna az agilitásról, agilis szervezetről. Magának az agilitásnak az értelmezésében ugyanakkor jelentős különbségek mutatkozhatnak, rengeteg mítosz alakult ki körülötte. Vállalkozóként is érdemes tisztában lenni a módszertannal, különösen a jelenlegi folyton változó, bizonytalan és egyre komplexebb világban.

vallalkozo_agilis

Az idegen szavak és kifejezések szótára szerint az agilitás jelentése: serénység, ügyesség, élelmesség, életrevalóság, gyorsaság, mozgékonyság. Nevezhetjük tettrekészségnek is. Az üzleti köztudatba a szoftverfejlesztés területén keresztül szivárgott be, még a 2000-es évek elején, azóta azonban a módszertani alapelveket más üzleti területeken is alkalmazzák.

Eredetileg ez egy olyan módszertan, ahol a fejlesztők és az egyéb szervezeti funkciókon dolgozók csapatokba rendeződve dolgoznak a termékfejlesztésen, bevonva az együttműködésbe a termék leendő vásárlóit, végfelhasználóit is. Ehhez folyamatos újra/tervezésre és fejlesztésre, és a változásokhoz való gyors és rugalmas alkalmazkodásra van szükség.

Ez a szemlélet természetesen nem csak a szoftverfejlesztésben alkalmazható, sőt, nem is csak a teljes szervezeti felépítés átalakításával kiaknázható.

Paul Allen, a Microsoft társalapítója szerint az agilitás az a képesség, hogy gyorsan és viszonylag kis erőfeszítéssel tud valaki reagálni a változásokra, és az üzleti előnyök érdekében kezdeményezni is tud változtatásokat.

Hétköznapi nyelven az agilitás tehát azt a képességet jelenti, hogy gyorsan tudunk reagálni a váratlan helyzetekre és nyitva tartjuk az elménket az új dolgok előtt. Erre gyakorlatilag minden vállalkozónak szüksége van, hogy vállalkozása sikeres legyen.

Az agilis módszertan négy alapértéke

Mit érdemes tudnia egy cégvezetőnek az agilis vállalkozói szellemről? Nos, az agilis módszertan négy alapétékét mindenképp, amit a 2001- ben napvilágot látott Agilis Kiáltvány fogalmaz meg:

  • Egyének és kölcsönhatások a folyamatok és eszközök felett: vagyis mindig az ember a nagyobb érték!
  • Működő szoftver az átfogó dokumentáció felett: vagyis mindig először arra kell összpontosítani, hogy valami működjön, ellentétben azzal, mikor először megfogalmazzuk a követelményeket, tökéletes dokumentációt készítünk.
  • Ügyféllel történő együttműködés a szerződéses egyeztetés felett: tehát ahelyett, hogy először minden szerződéses pontot átrágnánk, inkább az ügyféllel történő együttműködésére kell összpontosítani, hogy lássuk, mire van szüksége.
  • Változásokra való reagálás a terv követése felett: A változás elkerülhetetlen, tehát ismerjük fel és alkalmazkodjunk a változásokhoz, szemben azzal, hogy merev tervvel próbálunk dolgozni.

Ha megnézzük ezt a négy átfogó alapelvet, látható, hogy ezek az élet bármely területén alkalmazhatók. Cégvezetőként először is meg kell vizsgálnunk az egyéneket, a közöttük lévő együttműködést, a csapatszerkezetet és a csapatokon belüli interakciókat. Másodszor, minden nap, vagy minden héten tennünk kell valamit, el kell érnünk valamit, ahelyett, hogy átfogó tervek kidolgozására szánnánk végtelen időt, melyek nem is biztos, hogy sikerülnek. Harmadszor, meg kell győződnünk róla, hogy a vevői interakció és együttműködés nagyon szilárd. És végül negyedszer, érdemes megszabadulnunk a „tökéletes terv” gondolatától, nem szabad folyton a tökéletes üzleti tervre, árképzésre, a tökéletes mindenre várni, hiszen nincs ilyen. Nem tudhatjuk, mi a tökéletes. Ahogy haladunk előre a tervünkben, számoljunk azzal, hogy a dolgok változni fognak. Ezek a változások lehetnek számunka visszajelzések, ami alapján módosítunk.

Hogyan válhatunk agilis vállalkozóvá?

1. Javíts a reflexeiden

A jobb döntések meghozatala, az agilitás fokozása érdekében érdemes dolgozni a reflexeid javításán, hogy szinte azonnal reagálni tudj a külső környezetedben észlelhető változásra. Itt is minden a gyakorláson múlik. A fizikai reflexek javítása kihat az elméd állapotára is. Ha váratlan helyzet áll elő, te lehetsz az első, aki gyorsan tud reagálni, elkerülve ezáltal a komolyabb problémák lehetséges felmerülését. Sportolók számára is rengeteg olyan gyakorlat ismert, ami a reakcióidőt és koncentrációt fejleszti, érdemes kipróbálni ezeket. Ha pedig tesztelni szeretnéd a reakcióidődet, ezen az oldalon például megteheted.

  • Utasításos vs facilitatív vezetés

Az utasításos vezetői stílus esetén a vezető „oktatja” a beosztottjait, elmondja, hogy mit vár el tőlük és hogyan teljesítsék a kiosztott feladatokat. Ez egy meglehetősen elterjedt vezetői stílus, de nem biztos, hogy a leginkább célravezető. Ahhoz, hogy agilis vállalkozóvá válhass, meg kell tanulnod ötvözni az utasításos vezetést a facilitatív stílussal, amikor csak tereled a csapatot, megteremted a maximális teljesítményéhez szükséges legjobb feltételeket és körülményeket, elősegítve a munkatársak közötti mély együttműködést. A kettő stílus ötvözetének alkalmazásakor fennáll bizonyos szintű hierarchia, de nem olyan mereven.

  • Adaptív vs alakító?

Vajon vállalkozóként alkalmazkodó vagy inkább alakító attitűddel érdemes a világ felé fordulni? Nos, egy sikeres vállalkozó mindenképp alkalmazkodik az ügyfelei kívánságaihoz, vágyaihoz, egy fiatal vállalkozónak alkalmazkodnia kell a külső környezethez, ugyanakkor alakítania is kell a világot céljainak megfelelően. Agilis vezetőként képesnek kell lenned az iparágad, a piac megváltoztatására, ugyanakkor érzékenynek kell lenned a célcsoport igényeinek változására és képesnek lenni arra, hogy ezekre gyorsan reagálj.

2020.10.16.

SIGNAL Cégtárs