Facebook Share Image

Tegyük szebbé környezetünket!

Tematikus hírek / Család

Ne csupán a saját otthonunkban, de tágabb környezetünkben is próbáljunk figyelni a környezetvédelemre, az újrahasznosításra. Elmondjuk, hogyan!

Egyre jobb az idő, ilyenkor sokan a kertben, telken töltik az időt annak szépítésével, gondozásával. Ne feledjük, hogy az összegyűjtött leveleket, gallyakat, füvet tilos elégetni! Mindenképpen vásároljunk olyan benzinkúton, nagyobb bevásárlóközpontokban, hulladéklerakó helyeken kapható zöldhulladék-zsákokat, amelyekbe gyűjthetjük a füvet, leveleket, majd az utcára kitéve azt elszállítják. A vastagabb ágakat vágjuk maximum 1 méteres darabokra és kössük össze.

Ha tehetjük, komposztáljunk. Ehhez a területi önkormányzattól igényelhetünk komposztáló ládát. A komposztot felhasználhatjuk növényeink földjének táplálásához, így nem szükséges drága műtrágyát vagy tápoldatot vásárolni.

Szerezzünk be esővízgyűjtő-hordót! Egy ilyen ára 15-25 ezer forint között van ugyan, de hosszú távon megéri az árát. A begyűjtött esővíz lágyvíz, amivel sokkal jobb locsolni a növényeket, mint a klórozott, csapból kifolyó keményvízzel, ami ráadásul locsolásra nagyon drága is. A tavaszi esőzések alatt meg is telhet egy ilyen hordó, a víz pedig jól fog jönni a nyári szárazságban.

Ne csupán saját kertünket, telkünket, de tágabb környezetünket is tartsuk rendben! Ültessünk virágokat, növényeket a házunk elé, és ott is rendszeresen nyírjuk a füvet, gazoljunk. Ne feledjük, hogy a parlagfűirtás törvényi kötelezettségünk is!

Szedjük fel az utcáról is a szemetet, legalább a portánk előtt, és távolítsuk el a kutyapiszkot is! Ha van saját házikedvencünk, a séták alkalmával mindig legyen nálunk elegendő mennyiségű zacskó, amiben az ürüléket összegyűjthetjük. Dobjuk az erre a célra fenntartott gyűjtőbe, hogy ne keveredjen a háztartási hulladékkal!

A madarak a tél elmúltával egyre inkább találnak ennivalót, azonban ahogy beköszönt a nyári szárazság, szükségük lesz vízre, így gondoskodjunk róluk továbbra is.

Ha lakik a kertünkben süncsalád, biztosítsunk számukra háborítatlan környezetet. Nem szükséges etetni őket, de ha megtesszük, kizárólag nekik szánt élelemmel tegyük, erről kérjük ki egy állatkereskedésben a dolgozók véleményét. Fontos tudni, hogy számos önkormányzat bünteti az utcán lévő kóbor állatok, kutyák, cicák, sőt galambok etetését is, ha észreveszik, komoly büntetést is kiszabhatnak ránk.

Tavasszal számos helyen szerveznek szemétszedő, virág- és faültető akciókat közösségi tereken, parkokban. Vegyünk részt a munkában, tegyük szebbé lakókörnyezetünket!

2018.03.27.

Ismerje meg balesetbiztosításainkat