Facebook Share Image

Téli vezetési tanácsok

Tematikus hírek / Autó

A tél beköszöntével autónkat is fel kell készítenünk a megváltozott időjárási viszonyokra. Ennek elsősorban saját biztonságunk az oka, de természetesen autónk állagmegóvásában is szerepe van.

A téli időjárás beáltával nem csak autónkat kell felkészítenünk a megváltozott időjárási körülményekre, de saját magunknak sem árt ha átismételjük, hogy mire is kell figyelnünk.

Néhány fontos tanács autónk téliesítéséhez:

 • Feltétlenül cseréltessük le a nyári gumit télire. Vigyázat! A gumik állapotát rendszeresen ellenőrizzük. Egy garnitúra általában 3-4 szezont bír ki, de természetesen ez függ a vezetési szokásainktól is.
 • Ellenőriztessük a fagyálló folyadék szintjét és minőségét.
 • Amennyiben az akkumulátor már nehezen indul, ne kockáztassunk, töltéssel/bikázással már csak az időt húzzuk. A csere persze nem olcsó mulatság, de gondoljunk bele, ha éppen a legrosszabbkor nem indul az autó, nemcsak bosszúság érhet minket, de anyagi veszteség is.
 • Ha még nem tettük meg, cseréljük le a nyári ablakmosó folyadékot télire. A nyári folyadék, ha megfagy, tönkreteheti az ablakmosó tartályt és az ablakmosó motorját is. Természetesen ablakmosó folyadékból mindig legyen nálunk tartalék.
 • Fontos az ablakmosó lapátok megfelelő állapota is. Ha már csíkosan töröl, cseréljük ki.
 • Tegyünk a csomagtartóba egy pokrócot, lapátot és esetleg egy kis zsák homokot. Ha elakadnánk a hóban vagy defektet kapnánk, mindegyik jó segítség lehet.
 • Mindig legyen az autóban víz és valami rágcsálnivaló, amivel akár több órán át is kihúzhatjuk, ha lerobbanna az autó.
 • Soha ne induljuk hosszabb útra úgy, hogy a tankban nincs megfelelő mennyiségű üzemanyag. Ez akár a kihűléstől is megmenthet minket, ha elakadnánk a hóban.
 • Mindig legyen az autóban elemlámpa és vontatókötél.
 • A mobiltelefonunk mindig legyen feltöltve, ha segítséget kellene hívnunk.
 • Legyen a kesztyűtartóban egy olyan autómentő szám, amit baj esetén hívhatunk.
 • Ha szükséges készítsünk be hóláncot.

Néhány gyakorlati jó tanács

1. Nem szégyen a gyakorlás

Ha leesik a hó, nyugodtan keressünk egy olyan helyet, ahol gyakorolhatjuk a hóban/jégen vezetést. Ez lehet akár egy parkoló is. A lényeg, hogy ne veszélyeztessünk senkit a gyakorlással.

2. A lényeg a finom pedálkezelés

Havas, jeges úton mindig finom pedálmozdulattal induljunk el! Elindulás után finom fékezéssel próbáljuk ki, hogy milyen a futóművek tapadása, vagyis, hogy fékezéskor mire számíthatunk. Természetesen mindig legyünk körültekintőek, hogy a mögöttünk jövő autóst ne zavarjuk. Amikor tehetjük fékezés helyett használjuk a motorféket, ha fékeznünk kell, a pedált finoman nyomjuk, nehogy megcsússzunk. Ha nincs blokkolásgátló az autón, óvatosan, pumpálva fékezzünk. Vészfékezés esetén mindig tartsuk egyenesen a kormányt a nagyobb tapadás érdekében.

3. Megfelelő menetsebesség megválasztása

Induljunk el időben és kalkuláljunk hosszabb menetidővel. A megfelelő sebességet soha ne lépjük túl. Tartsuk tiszteletben, ha autóstársunk a szokásosnál lassabban vezet. Ne előzzünk meggondolatlanul és ne változtassunk hirtelen irányt, ha nem vészhelyzetről van szó. Tartsunk a szokásosnál jóval nagyobb követési távolságot.

4. A helyes kormányzás

Kerüljük az alul- és túlkormányzást is. Ha azt érezzük, hogy egy kanyarban az autó eleje nem tartja a kanyar ívét, akkor ne tekerjük tovább a kormányt, hanem finoman fékezve próbáljuk a helyes úton tartani az autót. Túlkormányzott autóról akkor beszélünk, ha az autó fara kicsúszik. Ilyenkor a csúszás irányába történő gyors ellenkormányozás szükséges. Ilyenkor nem fékezzünk, mert az autó fara tovább csúszhat.  

5. Látni és látszani

Fontos, hogy a szélvédő, az ablakok, tükrök és a lámpák is megfelelő tisztaságúak legyenek. Ha nincs lámpatörlő lapátunk, akkor gondoskodjunk a manuális tisztításról. Soha ne felejtsük el felkapcsolni a fényszórókat.

6. Hasznos ajándék a vezetéstechnikai tréning

Az ünnepek közeledtével hasznos ajándék lehet egy vezetéstechnikai tréning. A tréningek alkalmával többféle útfelületet szimulálva tanulhatják meg a résztvevők a helyes vezetési technikákat.

2017.12.07.

SIGNAL CASCO