Facebook Share Image

Tippek a stresszmentes karácsonyhoz

Tematikus hírek / Család

A karácsonyi készülődés bizony sokak számára megterhelő időszakot jelenthet. Adunk néhány tippet, hogy hogyan csökkenthetjük a ránk nehezedő nyomást.

A karácsony sokak számára az év legjobban várt időszaka, másoknak a legmegterhelőbb. A szünetet megelőző munkahelyi hajtás, az ajándékok beszerzése, a főzés, díszítés sokunkat annyira leterhelnek, hogy az ünnepekre – nem túl meglepő módon – akár fizikailag is lebetegszünk. Próbáljuk meg idén lecsökkenteni a stresszt és hozzuk ki a legtöbbet az ünnepi időszakból.

Stressz mentes karácson web

Csökkentsd az elvárásaidat

Persze, ezt könnyű mondani, annál nehezebb eldönteni, hogy mely dolgokat engedjük el. Nagy eséllyel rengeteg olyan feladatot veszel a nyakadba, ami valójában senkit nem érdekel igazán. Nem muszáj például az ünnepi vacsorára rengeteg fogást, 3-4 féle köretet, 4-5 féle desszertet készíteni. Mint ahogy az ajándékok csomagolására sem valószínű, hogy sokan emlékeznek majd.

Hagyd a nagytakarítást

Mindenki azt szeretné, ha otthona remekül nézne ki az ünnepekkor, de ne ess túlzásba a takarítást, díszítést illetően és pláne ne próbálj túl sok mindent túl kevés idő alatt elvégezni. Elég egy-két dekoráció, nem muszáj az egész házat karácsonyba öltöztetni.

Ne habozz segítséget kérni

A karácsonyfát biztosan te tudod a legszebben feldíszíteni, a fényfüzérek is akkor kerülnek a megfelelő helyre, ha te teszed fel őket és a tálalás is neked megy a legjobban, de nem muszáj megszakadni a rengeteg feladat alatt. Amúgy is, közösen mindent sokkal élvezetesebb csinálni. A vendégek is szívesen vállalnak néhány apró feladatot, ahelyett, hogy körülállnának.

Tartsd magad a bevált dolgokhoz

Nem biztos, hogy a karácsony a legmegfelelőbb alkalom új receptekkel való kísérletezéshez. Csináld inkább azt, amit biztosan jól tudsz csinálni.

Rendelj nyugodtan

Talán szentségtörésnek tűnik nem sajátkezűleg elkészíteni az ünnepi fogásokat, de ha jobban belegondolsz, a karácsony alapvetően a békességben, boldogságban együtt töltött időről szól. Ha úgy érzed, idén inkább kihagynád a bejglisütést, halászlé főzést, de az ételekről nem akarsz lemondani, rendelj nyugodtan. Egy ilyen évben, mint az idei, ez pláne elfogadható.

Óvatosan az édességgel!

A túl sok cukor jelentős kilengéseket eredményezhet a vércukorszintben, amitől szorongás léphet fel és a stresszt is nehezebb kezelni. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen le kellene mondanod a bejgliről elég, ha mértéket taraszt. A legegyszerűbb, ha előre eldöntöd, mennyit engedélyezel magadnak, a sütistáltól pedig eltávolodsz.

Menj ki a szabadba!

Az ünnepek alatt gyakran úgy telnek el napok, hogy ki sem mozdulunk a lakásból. Tanulmányok is igazolják, hogy a mozgás, testedzés a szorongás legyűrésének egyik legjobb módja, hiszen elősegíti az endorfinok felszabadulását, amik lenyugtatják az agyat. Ezen kívül a testmozgás eltompítja a stressz hormonok, például a kortizol hatását. Iktass be tehát egy-egy családi sétát, de akár felkelhetsz reggel fél órával hamarabb egy rövid futásért.

Ne hagyj fel a napi rutinoddal

Ha például szeretsz fél órát olvasni lefekvés előtt, ne áldozd fel ezt a szokásodat az ünnepi készülődés, házimunka oltárán. Mindennapi rutinjaink is segítenek megnyugodni és összpontosítani.

Hagyj magadnak időt

Bár idén a külső körülmények is gátat szabnak a nagy összejöveteleknek, azért még így is sok lehet az ilyen-olyan ebédekből, vacsorákból, családlátogatásokból. Szánjunk több időt saját magunkra és a valódi pihenésre. Nem árt év vége felé egyfajta számvetést is tartani, az új évre felkészülni. Ha nem megy magadtól, töltsd ki ezt a füzetet az ünnepek alatt.

2020.12.09.

SIGNAL IDUNA lakossági biztosítások