Facebook Share Image

Tippek a vízfogyasztásod csökkentésére

Tematikus hírek / Család

A vízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a Föld népessége. A Föld édesvízkészlete ugyanakkor állandó. Megfontoltan kell tehát az édesvizet felhasználni!

A vízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a Föld népessége népessége (ENSZ adat: https://www.unwater.org/water-facts/scarcity/). A Föld édesvízkészlete ugyanakkor állandó: a teljes vízkészletnek mindössze 3%-a édesvíz, amelynek kétharmada jégben, hóban van, így csupán 1% a közvetlenül felhasználható. Ennek nagy részét a mezőgazdaság és ipar használja fel, emberi használatra igen csekély mennyiségű víz marad. Megfontoltan kell tehát az édesvizet felhasználni!

víz világnapja március 22.

A víziközmű-szolgáltatótól kapott elszámoló számlából te is meggyőződhetsz róla, hogy mint lakossági felhasználó, ivóvíz felhasználásod hogyan alakul az átlaghoz képest. A legutóbbi rendelkezésre álló adatok szerint (Magyar Víziközmű Szövetség, 2017) az egy felhasználási helyre jutó havi átlagos vízfelhasználás 6,87 m3, az egy lakossági felhasználóra jutó napi átlagos vízfelhasználás pedig 95,1 liter.

Ha az átlagnál kevesebb is a fogyasztásod, nagy eséllyel az alapvető emberi szükségletként meghatározott vízmennyiségnél magasabb, ami napi 50 liter/főben lett meghatározva (Basic Human Water Requirements). Könnyű belátni, hogy európaiként biztosan te is tehetnél valamit a vízfogyasztás csökkentésért. Mutatunk néhány tippet, amivel visszaszoríthatod háztartásod vízfelhasználását.

Hol folyik el a víz otthon?

Közvetlenül és közvetve is hozzájárulsz az édesvíz elfogyasztásához. Közvetett vízfogyasztásodat az előállított termékek, igénybe vett szolgáltatások előteremtéséhez felhasznált víz mennyisége adja. Ennek csökkentéséhez alapvetően meg kellene változtatnod az életmódodat, például a növényi alapú étrendre történő áttéréssel.

Ennél sokkal egyszerűbb a közvetett fogyasztásodat csökkenteni az alábbi néhány egyszerű gyakorlat bevezetésével.

Érdemes a fürdőszobai vízhasználattal kezdened, ugyanis az otthonon belüli vízfelhasználás nagy része itt történik.

 • Fogmosás, borotválkozás közben zárd el a csapot. Sőt, egy alapos kézmosás közben sem muszáj folynia a víznek.
 • Fürdés helyett inkább zuhanyozz! Persze nem mindegy, mennyi ideig folyatod a vizet. Víztakarékos zuhanyfej használatával még több vizet és energiát takaríthatsz meg.
 • WC-öblítésnél is csökkentheted a vízmennyiséget, ha megfelelő wc-tartályt használsz. A kétgombos modellek víztakarékosabbak a régebbi típusúakhoz képest. De karos tartályok között is találhatsz olyat, ami tetszőleges vízmennyiség leengedését teszi lehetővé, nem kell az egész tartályt kiürítened egy lehúzással.
 • Mosásnál lehetőség szerint csak teli gépet indíts be, hacsak nem tudod kiválasztani a töltetnek megfelelő vízmennyiséget. Bár vizet nem, de áramot spórolhatsz azzal, ha alacsonyabb hőfokon mosod a ruháidat.

A konyhában az alábbi trükkökkel jelentősen csökkentheted a vízfogyasztásodat:

 • Legnagyobb pazarlás, ha folyó meleg víz alatt mosogatsz. Ennél a kétmedencés kézi mosogatás jóval takarékosabb.
 • Mosogatógéppel jóval kevesebb vizet és energiát fogyasztasz. Pláne, ha a mosogatógépet teljesen feltöltve kapcsolod be, és gazdaságos programot használsz.
 • Öblítés helyett elég, ha lekaparod a tányéron lévő maradékot, mielőtt betennéd a mosogatógépbe.
 • Tarts egy kancsó ivóvizet a hűtőszekrényben, ahelyett, hogy a csapot addig folyatnád, amíg a víz lehűl.
 • Vízforralásnál is ügyelj, hogy csak annyi vizet tölts a forralóba, amennyit valóban felhasználsz.
 • A fagyasztott étel kiolvasztásához tedd át előző este az élelmiszert a hűtőbe, ahelyett, hogy forró vizet használnál hozzá.

A kültéri vízfelhasználás csökkentéséről se feledkezz meg. Ha kertes házban laksz, az alábbiakra ügyelj:

 • Ha még csak most ültetnél növényeket a kertbe, válassz szárazságtűrő fajtákat.
 • Locsolásnál fontos az időzítés: nem mindegy, hogy a növényeket mikor és mennyi vízzel locsolod. Nem érdemes például nap közepén locsolni, amikor a forró nap elpárologtatja a víz nagy részét, mielőtt az a növényekhez jutna.
 • Gyűjtsd össze esővizet hordóba vagy tartályba. Locsoláshoz kiválóan használhatod. Érdemes szemügyre venni az ereszcsatornákat, hogy valóban a tartályba gyűljön a víz a tetőről.
 • A locsolótömlőre csatlakoztass szórófej fúvókát, így akár felére is csökkentheted a felhasznált víz mennyiségét.

2021.03.16.

SIGNAL IDUNA biztosítások