Facebook Share Image

Tudta? Lekérheti az EGÉSZSÉGÜGYI ADATAIT az ügyfélkapun keresztül

Tematikus hírek / Család

Ma már egyszerűen nyomon követhetjük kórtörténetünket, így orvosaink is hatékonyabbak a gyógyításban. Nem felejtjük el kiváltani a gyógyszereket és egyszerűbb a beutaló intézése is.

Évekkel ezelőtt még előfordulhatott, hogy egy orvos egy olyan beteg TAJ-számára írjon fel kezelést, aki meg sem jelent a rendelésén; a kórházak is esetenként úgy jutottak többletforrásokhoz, hogy a járóbetegként kezelt beteget fekvőbetegként rögzítették, így több pénzt tudtak az OEP-től lekérni. Az EESZT Információs Rendszer révén azonban már kiszűrhetők a korábbi visszaélések, valamint lekövethetők a kezelések.

Ahhoz, hogy megismerhessük egészségügyi adatainkat, ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkeznünk, amelyet bármely kormányablakban igényelhetünk. A https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/eeszt.html online felületen való bejelentkezést követően megnézhetjük, kik kérték le eddig adatainkat, milyen orvosi ellátásban részesültünk, milyen gyógyszereket, beutalókat kaptunk.

Egészség_normál

A rendszer nem csak a visszaélések kiszűrésére szolgál, hanem nagyban megkönnyíti a gyógyításunkat is: az orvosok már nem csak a beteg emlékeire tudnak hagyatkozni, hanem vissza tudják követni a kórtörténetet, ami nagyban megkönnyíti a pontos diagnózis felállítását, valamint a gyógyszerezést is. A rendszeren keresztül beutalható a beteg a kivizsgálásra, illetve könnyebb időpontot foglalni egy adott beavatkozásra.

A nyomon követhető kórtörténet révén időben felkészülhetünk arra is, hogy idővel egy-egy komolyabb beavatkozásra, műtétre kerülhet sor, például a porcok kopására, egy csípőműtétre vagy egy szemműtétre előre figyelmeztethetnek az orvosok.

Annak érdekében, hogy kellően felkészült legyen, és egy esetleges műtét, hosszabb kórházi tartózkodás ne okozzon nagy anyagi veszteséget, érdemes időben egészségügyi biztosítást kötni.

2019.02.13.

VÉDŐSZÁRNY Biztosítás