Facebook Share Image

Első kézből - Tüzes témák: Mire figyeljünk nyáron?

Tematikus hírek / Lakás

A SIGNAL IDUNA Biztosító kárstatisztikái is alátámasztják, hogy a tűzesetek száma az utóbbi években sajnos nem csökkent. Hogy melyek a leggyakoribb tűzesetek azt megtudhatjuk a cikkből.

tuzesetek-web

A SIGNAL IDUNA Biztosító kárstatisztikái is alátámasztják, hogy a tűzesetek száma az utóbbi években sajnos nem csökkent. Hogy melyek a leggyakoribb tűzesetek, milyen hibák vezetnek ezek kialakulásához, és hogy védhetők ki, erről kérdeztük a SIGNAL IDUNA vagyon-kárrendezési csoportvezetőjét, Takács Zoltánt.

Valóban nem csökken a lakossági tűzesetek száma, de a leggyakoribb tűzesetek egy kis odafigyeléssel kivédhetők lennének. A tűzesetek leggyakrabban elektromos hiba vagy zárlat miatt következnek be, de a dohányzás, a tűzhelyen felejtett étel, valamint a tűzhely közelében felejtett egyéb tárgyak, mint például a konyharuha vagy a fellibbenő függöny is gyakori tűzokozók.

Tipikus nyári tüzek lehetnek a légkondicionáló által közvetve okozott tüzek. Gondoljunk csak bele, hogy a lakótelepeken vagy a régebben épült magánházak esetében az elektromos vezetékeket 20-30 évvel ezelőtt vagy akár még régebben telepítették. Ha összehasonlítjuk, hogy akkor mennyi elektromos készüléket használtunk és most mennyit használunk, könnyen beláthatjuk, hogy az akkor telepített hálózatot könnyen túlterhelhetjük és ezzel zárlatot, elektromos tüzet okozhatunk.

Már azzal is kímélhetjük az elektromos hálózatot, ha nem egyszerre használjuk a nagyobb fogyasztókat. Amelyik elektromos gépet/berendezést pedig nem használjuk, húzzuk ki a konnektorból, ezzel is csökkentve a terhelést és a tűzkockázatot, no meg kiadásainkat, hiszen a készenléti üzemmódban is van áramfogyasztás. Ez vonatkozik az egész nap a töltőn hagyott telefonokra és laptopokra is, mert túlmelegedve ezek is könnyen tüzet okozhatnak.

Bár az elektromos vezetékek cseréjénél mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de ha tehetjük, mindenképpen modernizáljuk vezetékeket, és cseréltessük ki a régi alumínium vezetékeket rézvezetékekre, ezzel csökkentve a balesetveszélyt és az akár több millió forintos károkozást.

A nyár a fűnyírási, a barkácsolási, és a felújítási munkák időszaka is. Veszélyforrást jelenthetnek, a pincében, melléképületben nem megfelelően tárolt éghető vagy robbanásra hajlamos anyagok. Gondoljunk csak a fűnyíráshoz használt benzinre vagy a különböző festék és hígító anyagokra, melyeket csak gondosan a csomagolásukon jelzett hőfokon és megfelelő körülmények között tárolhatnánk.

Néhány szót említeni kell még a villámkárokról is, bár ez az utóbbi időben már nem csak tipikusan nyári veszélyforrás. Elenyésző számban, de a statisztikák szerint találkozhatunk direkt villám okozta tűzesetekkel is. Ilyen esetekben a megfelelő villámhárító berendezés kiépítése jelenthet megoldást, ami sajnos a családi házak esetében elenyésző számban található.

A nagyobb károkozással járó tüzesetek néhány ezer forintos beruházással csökkenthetőek lennének. Gondolok itt az akusztikus tűzjelzőkre, a riasztó berendezésekre köthető tűzjelző berendezésekre, kézi tűzoltó készülékekre, amelyek már pár ezer forintért beszerezhetők. A tűzjelző berendezések jó szolgálatot tehetnek akkor is, ha például egy panelházban a szomszédos lakásban keletkezik tűz és a szellőző nyílásokon terjedő füstöt is jelezheti. Így mielőbb megkezdődhet az élet- és vagyonvédelem. Csak tanúsítvánnyal ellátott tűzjelző berendezéseket vásároljunk! Fontos, hogy tűzoltó készülékeknek is van lejárati idejük, ezekre figyeljünk és cseréljük le, ha szükséges. Az is fontos, hogy ne akkor ismerkedjünk a tűzoltó készülék működésével, amikor már baj van, hanem tanulmányozzuk át, használatát.

Nagyon fontos az is, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen tüzet milyen anyaggal olthatunk.

Tűzmentes nyári időtöltést kívánunk.

2020.08.10.

SIGNAL lakásbiztosítások