Facebook Share Image

Ugye te biztonságban utazol? És kis kedvenced?

Tematikus hírek / Autó

A jó idő beálltával legszívesebben már te is azonnal autóba pattannál a kis kedvenced kíséretében, hogy felkeress egy kirándulóhelyet vagy éppen a hétvégi házadat? De ugye csak biztonságban?

Kutya az autóban475x

Ezt sajnos még nem lehet. A részleges kijárási tilalom még tart, és mindenkinek a saját érdeke, hogy most otthon maradjon, de ha vége lesz a tilalomnak és újra minden a régi lesz, útnak indulhatsz, persze csakis a biztonsági szabályokat betartva.

A kutyatartók több mint fele szállítja rendszeresen kedvencét autóban, de a cicások is egyre többen utaznak kedvencükkel. A kisállatok szállítására is vonatkoznak szabályok ugyanúgy, mint az embereknél. Egy kocsiablakon kinéző kutyus, vagy cicus nem cuki, hanem ciki. Mert nem vigyázol rá. Sőt, magadra és utastársaidra sem.

Egy rögzítetlen kisállat 5kg-os teste, 50 km/h ütközési sebességnél legalább 150 kg-os tárgynak megfelelő súllyal csapódik az útjában álló tárgyaknak. Ez lehet a műszerfal, a szélvédő, az utasok vagy akár te is. Egy ilyen becsapódást sem a kisállatod, sem te nem viselsz el sérülés nélkül, sőt egy ilyen ütközésnél inkább a legrosszabb forgatókönyv lép életbe.

De nem csak az ütközésnél jelenthetnek veszélyt a rögzítetlen kedvenceink. Az autóban mászkáló kisállatok elvonhatják figyelmedet a vezetésről és így könnyen balesetet okozhatsz. Egy elhaladó nagyobb autó vagy egy furcsa zaj is megijesztheti őket és viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat, ami szintén baleseti forrás lehet.

Mi lehet a megoldás?A rögzítés. Kisállatodat ugyanúgy rögzítened kell az autódban, mint ahogy magadat is rögzíted a biztonsági övvel. A kereskedelemben számtalan olyan terméket találhatsz, amivel biztonságban szállíthatod kedvencedet. Rögzíthető szállítódoboz, rögzíthető kutyahám, vagy rögzíthető kisállat biztonsági öv lehet a megoldás. Lehet, hogy ez nem mindig a legkényelmesebb kedvencednek, de a szeretet ebben az esetben arról szól, hogy megóvod őt, utastársaidat és magadat is egy balesettől.

Növelheted az állat utazás közbeni komfortérzetét, ha viszel valamilyen kedves tárgyat, ami megnyugtatja őt. Gyakran szellőztess a kocsiban, vagy a légkondival hűtsd a levegőt. Ha hosszú útra indulsz, állj meg 2-3 óránként, itasd meg kedvencedet és pórázzal, biztonságos helyen sétálhatsz is egy picit. Ha az állat rosszul tűri az autózást, gondold át, hogy nem tudod-e valakire rábízni addig, amíg te kirándulsz.

Ha igazán szereted őt, vigyázz rá!

 

Forrás: Baleset-megelőzés

2020.04.14.

Olvassa további hasznos cikkeinket is