Facebook Share Image

Útmutató használt autó vásárlásához

Tematikus hírek / Autó

Ha tudjuk, mire érdemes figyelni, jelentős összeget takaríthatunk meg és akár eggyel magasabb kategóriát is megengedhetünk magunknak, mint amilyet újonnan vehetnénk.

hasznalt-auto-vasarlas_web.jpgHasznált autó vásárlása mindig bizonyos kockázattal jár. De ha tudjuk, mire érdemes figyelni, és kitől kell segítséget kérni, jelentős összeget takaríthatunk meg és akár eggyel magasabb kategóriát is megengedhetünk magunknak, mint amilyet újonnan vehetnénk.

Érdemes már az autó megtekintése előtt utánanézni az autó előtörténetének. Az OkmányApp gépjárműadat-lekérdező szolgáltatásának használatával díjmentesen lekérdezhetjük az autó bizonyos műszaki adatait (például a káreseménnyel érintettségének tényét, a jármű alapvető műszaki adatait, forgalmazási korlátozási adatait, valamint a járműnyilvántartásban szereplő kilométer-óra adatait), valamint kérhetjük azok egyezőségének vizsgálatát.

Bár az app használata nagy segítség, de szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy közel sem nem nyújt 100%-os biztonságot.

Mindig vigyük el próbaútra a megvásárolni kívánt autót, hogy minden funkcióját kipróbálhassuk a klímától az elektromos ablakemelőkig. Figyeljünk meg, hogy az autó könnyen indul-e, vannak-e szokatlan motor-, vagy fékhangok, nem húz-e a kormány egy oldalra stb. Vezetés előtt győződjünk meg róla, hogy az autónak van biztosítása.

Nézzük meg a kormány és a pedálok állapotát, a küszöb épségét, mert ezekből is következtethetünk a gépjárműben lévő kilóméterekre. Manapság már nagyon sok cég foglalkozik állapotfelméréssel. Érdemes a használt autó vásárlása előtt megbízni egy állapotfelmérőt, hogy értő szemmel és persze műszerekkel nézze végig a kiszemelt autót. Sok esetben trükköznek az autó kilóméterórájának visszaterkerésével, amit egy hozzáértő szakember meg tud állapítani, így nem leszük csalás áldozatai. Az is fontos, hogy egy szakember látja az autón lévő javítások nyomait pl.: a festék vastagsága, a fényezés hibája, így következtetni tud a gépjármű régebbi sérüléseire.

Ha nem akarunk állpotfelmérőt felkérni, akkor állapodjunk meg az autó eladójával, hogy még vásárlás előtt felkereshessünk egy megbízhatónak tartott szervizt, vagy akár egy márkaszervizt, ténylegesen átvizsgáltassuk az autót és fényt derítsünk az autó valódi műszaki állapotára, vagy éppen arra, hogy a kilométeróra visszatekerésre került-e.

Mivel a szerződés aláírását követően bármilyen követelést csak az eladóval szemben lehet érvényesíteni, mindenképp ellenőrizzük az eladó iratait, hogy valóban ő a tényleges tulajdonos.

Mielőtt megvennénk az autót, érdemes a fenntartási költségeiről, a biztosítási díjról és a teljesítményadó várható összegéről is információkat szerezni. A szervizben azt is megtudhatjuk, hogy a közeljövőben milyen egyéb költségek merülhetnek fel a gépjárművel kapcsolatban. A gépkocsi megvásárlásakor a vételáron felül számoljunk az egyéb kiadásokkal, így a vagyonszerzési illetékkel, az új forgalmi engedély és törzskönyv költségeivel, az eredetiségvizsgálat díjával, az átírás költségeivel, sőt, lízing vagy hitel igénybevételekor egyéb járulékos költségek is felmerülnek.

Rövid ellenőrzőlista:

1. Motor: ellenőrizzük a motorban található folyadékok szintjét és a kipufogófüst színét.

2. Sebességváltó és kuplung: érzés és hallás útján figyeljük meg a sebességváltás zavartalanságát, és ellenőrizzük, hol kezd el fogni sebességben a kuplung.

3. Karosszéria: ellenőrizzük a külső és alsó részeket - az utóbbihoz hasznos lehet egy zseblámpa.

4. Kerekek és abroncsok: vizsgáljuk meg a futófelület mélységét, és a gumik állapotát.

5. Belső tér: ellenőrizzük alaposan a csomagtartót, a műszerfalat (futásteljesítmény és figyelmeztető lámpák) és az elektronikát.

2020.07.06.