Facebook Share Image

Előzzük meg a tavaszi baleseteket!

Tematikus hírek / Család

A tavaszi kirándulásokra sem árt előre felkészülni. Akár egy bokaficam is tönkre teheti a család kikapcsolódását. Adunk néhány tippet, hogyan készüljünk fel a túrázásra.

Természetes, hogy a jó idő beköszöntével sokkal több időt töltünk a szabadban. Ha azonban a tél aktív mozgás nélkül telt, akkor nem árt felkészíteni testünket a tavaszi erőpróbákra, különben könnyen baleset lehet a vége.

Amennyiben télen felszaladt ránk némi túlsúly, vagy egyáltalán nem mozogtunk, akkor csak óvatosan, fokozatosan terheljük testünket. Ne kezdjünk azonnal hosszú távokat futni, kerékpározni, nehogy meghúzódjanak a szalagok, vagy egy bokaficam legyen az első futás, túra vége.

Ha túrázni indulunk, és hajlamosak vagyunk lesérülni, az első néhány alkalommal viseljünk térd- vagy bokavédőt. Szükség esetén a hátizsákunkban legyen fásli, ragtapasz.

A kerékpározást ugyan nem lehet elfelejteni, de ki lehet jönni a gyakorlatból. Ezért az első utunk jó minőségű aszfalton, kerékpárúton vezessen, a nehezebb terepeket rá érünk később bevenni.

Ugyanez vonatkozik a görkorcsolyára, gördeszkára és egyéb sportokra is, de még a túrázásra is. Fő a mértékletesség és a fokozatosság! Pár alkalom után már nekivághatunk a nehezebb terepeknek is.

A zúzódások, húzódások mellett tipikus tavaszi sérülésnek számít, hogy tüske megy a kezünkbe, ág karcolja fel a vállunkat, arcunkat. A kisebb sérülések ellátására tartsunk magunknál fertőtlenítőszert, például Betadint. A seb megtisztítására különösen nagy szükség van, például ha terepen beszennyeztük a kezünket, mert a földből különböző baktériumok kerülhetnek a sebbe.

Ha gyerekekkel kirándulunk, biztosan megpróbálnak majd fára mászni. Emiatt a pakliban sajnos benne van az is, hogy leesnek róla. Elsősorban a fejsérülésekkel kell vigyázni, ha gyermekünk fejre esett, inkább vigyük sebészetre. Általában azt szokták mondani az orvosok, hogy akkor van gond, ha a gyermek aluszékony, szédül, hány. Azonban a fejen szerzett kisebb horzsolás is nagyon erősen tud vérezni, és az ellátáshoz mindenképpen orvosra van szükség.

Kicsiknél gyakran előfordulhat úgynevezett zöldág törés is. Et követően mozgatja a végtagját, előfordulhat, hogy csak napokkal később kezdi fájlalni. A kéz, láb, ilyenkor nem dagad fel, nem tartja furcsán a gyerek a kezét, csak a röntgen mutatja ki a törést. Ha esés után egy-két nappal is fájdalmat jelez a gyermek, mindenképpen mutassuk meg orvosnak, nagyobb esés után pedig még aznap.

Ha a természetben tüzet gyújtunk, égési sérülések is előfordulhatnak egy kipattanó parázs vagy egy szeleburdi gyermek miatt. A sérült testfelületet azonnal víz alá kell tartani, ám a természetben nehéz folyóvizet találni. Erre az esetre vigyünk magunkkal kipattintható hűtőpárnát, és egy nagyobb kulacs vizet.

2017.03.28.

Egyéni balesetbiztosítás

Egészséges előrelátás - a család biztonságáért!