Facebook Share Image

Így pakoljunk praktikusan!

Tematikus hírek / Család

Ha nyaralni indulunk, nem vihetünk mindent magunkkal. Az alábbi cikkben összeszedtük, mikre is van igazán szükség egy egyhetes úton, és hogyan érdemes a bőröndbe pakolni.

Indulás előtt készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amiket mindenképp magunkkal szeretnénk vinni. Így van időnk a hiányzó tételeket megvásárolni, valamint átgondolni, mit hova szeretnénk pakolni. Az iratok, napszemüveg, esetleg az utazás alatt elfogyó étel-ital egy kézitáskába vagy hátitáskába kerül. De mit tegyünk a bőröndünkbe és hogyan pakoljunk, hogy minden beleférjen, amire szükség lehet?

Augusztusban jellemzően itthon és külföldön is kánikula van, egy-egy hűsítő zápor azonban bármikor előfordulhat. Ezért mindenképp vigyünk magunkkal egy hosszúnadrágot és egy pulóvert, valamint egy esőkabát vagy ernyő sem árthat. Mivel ezekre nem biztos, hogy szükség lesz, tegyük a bőrönd aljára.

Attól függően, hány napra utazunk és van-e lehetőség helyben mosni, határozzuk meg, mennyi ruhát viszünk. Mindenképp szükség lesz fehérneműre, pólóra, sortra, fürdőruhára, törölközőre és pizsamára vagy hálóruhára. Nyaralás alatt a hölgyek többsége napközben inkább sortot visel, de egy-egy vacsorához, korzózáshoz elkelhet egy könnyű nyári ruha vagy szoknya. Olyat válasszunk, ami nem gyűrődik, nem kell vasalni.

A bőrönd tetejére kerüljön a hálóruha, hogy esti érkezés esetén ne kelljen keresgélni, valamint egy váltás ruha és a törölköző. Így nem kell azonnal, érkezés után a bőröndben kotorászni. Szintén elérhető helyre kerüljön a neszeszer, benne fogkefe, fogkrém, tusfürdő, sampon, dezodor, naptej és a mindennap használatos arckrém vagy lemosó, esetleg alapozó vagy smink ami nélkül nem szeretnénk elutazni. Túl sok mindent ugyanakkor ne pakoljunk, és gondoljunk arra is, hogy a nagy melegben a krémek könnyen megolvadhatnak a táskában. Ami problémás lehet, külön zacskózzuk be, nehogy összekenje a táskában a ruhánkat.

A bőröndünk méretét is mindig az utazáshoz igazítsuk. Ha repülővel utazunk, akkor limitálják, mekkora poggyászt lehet feladni, a túllépésért pedig drágán kell fizetnünk. Ha autóval megyünk, akkor a csomagtartó mérete a meghatározó, ugyanakkor gondoljuk át azt is, hány kilós bőröndöt bírunk egyedül bepakolni és kivenni. Ha vonattal utazunk, akkor a szűk lépcsőn kell felemelni majd levenni a bőröndöt, táskát, illetve a fejünk fölé emelve, a poggyásztartóban elhelyezni. Jobb, ha nem arra számítunk, hogy majd valami izmos ember biztosan segít. Inkább csak akkora csomagot vigyünk magunkkal, amit magunk kezelni is tudunk.

Ha a család utazik, osszuk ki, ki melyik táskát fogja vinni. A kisgyerekek is szívesen közlekednek kis, gurulós bőröndökkel, amiben például egy váltás ruha és a nélkülözhetetlen játékok beleférnek.

Nyaralás alatt gondoskodjunk a szórakozásról, kikapcsolódásról is. Akár a strandon, akár esős időben a szálláson jól jöhet egy úti társasjáték és egy könyv.

Ne feledkezzünk meg a nélkülözhetetlen gyógyszerekről sem, lázcsillapítót, lázmérőt, ragtapaszt feltétlenül vigyünk magunkkal, hogy betegség esetén ne kelljen ismeretlen helyen patikát keresni. A strandokon könnyen előfordulhat egy gyomorrontás, legyen nálunk gyomorfertőtlenítő gyógyszer és görcsoldó is. A fájdalomcsillapítónak is jó hasznát vehetjük, például azért, hogy egy váratlan fejfájás ne nehezítse meg a kikapcsolódást. A gyógyszerekre lehet, hogy nem lesz szükség, de ha kell, akkor jobb, ha kéznél van és nem kell áttúrni a bőröndöt. A legjobb, ha egy oldalzsebben helyezzük el őket, bezacskózva.

Ne induljunk el utasbiztosítás nélkül se nyaralni, hiszen egy váratlan betegség vagy a poggyász elveszítése hamar tönkre teheti a gondtalan kikapcsolódást!

2017.07.18.

Utasbiztosítás