Facebook Share Image

Nézessük át autónkat!

Tematikus hírek / Utazás

Tavasszal érdemes az autónkat is felkészíteni az évszakváltásra. Adunk pár tippet, mit érdemes átnézni, átvizsgálni

Az első teendő így tavasszal, a téli gumi lecserélése nyárira. Erre feltétlenül szükség van, ha már 7 fok felett van az átlaghőmérséklet. A téli gumi ugyanis a melegben jobban kopik, aminek nem csupán az a következménye, hogy gyorsabban elhasználódik, de megnő a féktávolság, ami egy balesetveszélyes helyzetben, hirtelen fékezésnél végzetes is lehet.

Ehhez tartozik az is, hogy a nyári gumit is érdemes átnézetni, megfelelő-e még a futófelület mélysége, nem kopott-e nagyon el, nem túl öreg-e. Ha szükséges, vásároljunk inkább egy új szettet, mint megkockáztassunk egy defektet valahol az autópályán.

Nézessük meg a fékfolyadék, a motorolaj szintjét. Ellenőriztessük az ékszíjakat. Bármelyik autószervízben vállalnak tavaszi átvizsgálást, érdemes szakértőre bízni az autónkat, ha mi nem értünk eléggé hozzá.

Nyáron a légkondicionáló nagyon fontos lesz, így gondoskodjunk időben a megtisztításáról. Erre egészségvédelmi okokból is szükség van, de azért is, mert egy jól működő légkondi megvéd akkor is, ha berepülne egy bogár a légtérbe. Esőben is megakadályozhatjuk vele, hogy bepárásodjon az autó. Emellett nyáron a megfelelő hőmérséklet biztosíthatja, hogy például ne álmosodjunk el vezetés közben, jobban tudjunk koncentrálni.

Nyáron, amikor hosszabb időre elutazunk, megváltozik az autó terhelése, mivel telepakoljuk a csomagtartót. Ez kicsit másféle vezetési technikát igényel, mint a téli vezetés.

Nem árt időnként a KRESZ-t sem átismételni, hiába tartjuk magunkat rutinos vezetőnek, sajnos felejtünk.

Ha az autó megfelelő műszaki állapotban van, nézzük át a csomagtartót, kesztyűtartót is. Tegyük el a jégkaparót, jégoldót, és inkább a tavaszi/nyári piknikezésre, kirándulásokra készüljünk. Jó, ha van nálunk egy pléd, amire le lehet telepedni. Tartsunk magunknál innivalót a kocsiban, ha megszomjaznánk. Ha a családdal utazunk, nem árt a kesztyűtartóba bekészíteni úti játékot, CD-t, ami leköti a gyerekeket a hosszabb úton is.

Jó időben többet közlekedünk autópályán, ezért is nagyon fontos, hogy az autót erre műszakilag felkészítsük, de mi magunk is átálljunk fejben a téliről a nyári vezetésre.

Ha esetleg télen keveset, vagy egyáltalán nem vezettünk, akkor először kisebb forgalomban gyakoroljuk a parkolást, Y-kanyart, a hegyi menetet, ne induljunk azonnal hosszabb útra. A rutinos vezetők nem szeretik, amikor a dugóban előttük fullad le a kereszteződésben egy „nyári” sofőr, a rutintalanság ugyanis meglátszik sajnos az ember vezetési technikáján.

2017.03.21.

Gépjárműbiztosítás

Az Ön igényeihez igazodva!