Facebook Share Image

Vizsgálja felül céges biztosítását!

Az alulbiztosítottság pénzügyi kockázata

a vállalkozások életében

Az elszabadult infláció, a megnövekedett építőipari anyagárak és kivitelezési költségek, a termelési eszközök beszerzése minden iparágban komoly kihívások elé állítja a vállalkozásokat. Az alulbiztosítottság a cégek pénzügyi biztonságát is veszélyeztetik.

A Magyar Biztosítók Szövetségének ajánlásával
Olvassa el a MABISZ hasznos útmutatóját az alulbiztosításról és hogyan maradhat továbbra is védve ellene vállalati ügyfélként.

https://mabisz.hu/lakas/alulbiztositottsag/#vallalati

Mit is jelent pontosan az alulbiztosítás?
Az alulbiztosítottság az az állapot, amikor a biztosított vagyontárgy tényleges értéke meghaladja a szerződésben rögzített, a kár esetén maximálisan kifizethető biztosítási összeget.
Alulbiztosítottság esetén a biztosítók csak a kár egy részét fizetik ki (aránylagos térítés), amiből a helyreállítás csak részlegesen lehetséges, a hiányzó összeget pedig a vállalkozás saját forrásból vagy külső finanszírozásból kénytelen kiegészíteni. Nagyobb károk, illetve jelentős alulbiztosítottság esetén ez akár a vállalkozás létét is fenyegetheti.

Nézzünk egy példát arra, hogy mi történik alulbiztosítottság esetén:

vallalati_pelda_alulbiztositottsag

Részletek a videoban
https://youtu.be/_qzRbtzlLXo

Alulbiztosítottság pénzügyi kockázata a vállalkozások életében
Az anyag- és alkatrészköltségek, valamint a javítási és munkaköltségek emelkedésével a kárigényt benyújtó alulbiztosított vállalkozások a megfelelő szintű kárkifizetés elmaradását kockáztatják. Fontos, hogy a biztosítási összeget külön kell meghatározni az épületekre és külön az egyes ingóság csoportokra, telephelyenkénti megbontásban, mert a kárrendezéskor a biztosítási összegeket a károsult vagyontárgy vonatkozásában fizeti ki a biztosító, nem pedig a biztosítási szerződés teljes biztosítási összegére vonatkozóan.

A vállalati szerződések esetében a biztosítók jellemzően évente alkalmazzák az úgynevezett értékkövetés (indexálás) eszközét, mely során a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján javaslatot tesznek a biztosítási összegek aktualizálására az alulbiztosítottság elkerülése érdekében. Mindenképpen javasolt minden évben élni az értékkövetés lehetőségével a teljes biztosítási védelem érdekében.

Természetesen nem csak az infláció és az értékkövetés elmulasztása okozhat alulbiztosítottságot. Előfordul, hogy a szerződés megkötésekor nem fordítottak kellő figyelmet a biztosítási összeg pontos meghatározására.
A vállalkozások könnyen alulbecsülhetik az épületek újjáépítési, illetve az ingóságok pótlási összegeit. Az is előfordulhat, hogy nem vonnak fedezetbe olyan vagyontárgyakat, mint a melléképületek, irodai berendezések és eszközök, vagy egyszerűen elfelejtik naprakészen tartani a berendezések és felszerelések cseréjének értékét, és ehelyett arra az értékre hagyatkoznak, amit az esetleg már elavult elemekért fizettek. Gyakran elmarad a biztosítási összegek későbbi aktualizálása, a szerződés módosítása vagy átdolgozása a megváltozott új körülményeknek megfelelően.

Főleg gépek esetében fordul elő, hogy a beszerzett eszköz biztosítási összegének meghatározása deviza (jellemzően EURO) átváltásával történik, a szerződés kezdetén érvényes árfolyamon. Ebben az esetben számolni kell azzal, hogy az árfolyamok alakulásának tartós trendje alapján a kár időpontjában a biztosított vagyontárgy forintban kifejezett pótlási értéke már lényegesen magasabb, vagyis az árfolyam változása önmagában is alulbiztosítottságot okozhat.
Készlet vagyoncsoport esetében - melyek nagysága az év során nagyon eltérő lehet – fontos, hogy a biztosítási összeg az előforduló legmagasabb értékre legyen beállítva, hogy azok újra beszerzési vagy újraelőállítási értéke mindig biztosítva legyen.

Fontos tehát, hogy ne csak egy felújítás vagy új beszerzés során aktualizáljuk a biztosított ingatlanok és ingóságok biztosítási összegét, hiszen azok a piaci árak emelkedése okán is korrekcióra szorulhatnak. Az a vállalkozás, amelyik hagyja, hogy a meglévő eszközök értéke elavulttá és elégtelenné váljon, hatalmas pénzügyi kockázatnak teheti ki vállalkozását. A jelenlegi inflációs környezetben vállalkozása számára létfontosságú, hogy rendszeresen felülvizsgálják biztosítási fedezetüket, hogy az alulbiztosítás kockázata ne befolyásolja vállalkozásukat.

Előgondoskodás alkalmazása
A biztosítási szerződésben érdemes meghatározni úgynevezett előgondoskodási összeget, amely az év közben bekövetkező értéknövekedésekre ad automatikus fedezetet, így segítséget nyújt az alulbiztosítottság elkerülésében.

A fentiek tükrében egyetérthetünk abban, hogy igenis fontos, hogy rendszeres időközönként akár évente is felülvizsgáljuk a biztosításunkat, hogy az megfeleljen az igényeinknek és tükrözze az aktuális állapotot.
A részletekért kérjük keresse fel üzletkötőjét, biztosításközvetítőjét és tekintsék át a szerződésben foglalt biztosítási összegeket.

Érdekli ajánlatunk?