Facebook Share Image

Hogyan készítsük fel házunkat, lakásunkat az őszre?

Tematikus hírek / Család

Ahogy az autónkat vagy az immunrendszerünket, úgy a lakásunkat, otthonunkat is fel kell készíteni az őszre. Elmondjuk, mik a legfontosabb teendők!

Mielőtt beállna a fűtési szezon, érdemes a lakásunkat, házunkat alaposan végignézni. Először is, tartsunk próbafűtést, ellenőrizzük, hogy nem csöpögnek-e a radiátorok, egyenletesen melegszik-e mindegyik. Ha valahol csöpög, hideg felületeket érzékelünk, érdemes még most kihívni a gázszerelőt. Ahogy mindenki elkezd fűteni, ugrásszerűen megnő az igény a szerelőkre, hidegben pedig nem kellemes 2-3 hetet várni egy szakemberre. Tisztíttassuk ki a kazánt is, így télen biztos, hogy nem kell váratlan leállástól tartanunk.

Ellenőrizzük a ház szigetelését, a tető állapotát. A nyári viharokban elmozdulhattak cserepek, félrecsúszhatott a szigetelőanyag. Ezeket is még most kell kijavítani, nehogy az őszi esőzések beálltakor derüljön ki, hogy valahol befolyik a víz. Az ablakszigetelésekre is fordítsunk gondot, különösen ott, ahol régi, fa ablakok vannak. Ha húz a hideg, indokolatlanul magas lesz a fűtésszámlánk, hiszen a külvilágot is fűtjük, nemcsak a lakást a réseken keresztül. Ha ablakcserére már esetleg nincs is idő, átmenetileg a szivacs vagy szilikon szigetelés is megteszi az esetleges tavaszi felújításig.

Az apróbb javításokat mindenképp érdemes még most elvégezni. Ilyen például, ha a bejárati ajtó alatt húz a hideg, itt a szigetelés, régi lakásajtók esetében egy vastag függöny is átmeneti megoldást jelenthet.

Ha régi lakásban, házban élünk, gondoljunk arra is, hogy télen megnő az elektromosáram-fogyasztás is. Ahol csak lehet, cseréljük le az izzókat energiatakarékosakra. Ha egyszerre megy a mosógép, tévé, számítógép, előfordulhat, hogy valamelyik készülék lecsapja az biztosítékot a túlterhelés megakadályozása érdekében. Nézessük át a vezetékeket, nehogy elektromos tűz, zárlat keletkezhessen.

Nézzük meg a környező fákat is, ahol rálógnak az ágak a vezetékekre, ott le kell metszeni az ágakat. Ha a fa a mi kertünkben van, nekünk kell intézkedni, ha az utcán, akkor az önkormányzat környezetvédelmi osztályának vagy az Elműnek kell bejelentést tenni. Télen, ha lefagynak az ágak, a súlytól könnyen letörnek és leszakíthatják a vezetékeket.

Kritikus pont a társasházi pince, garázs is. Ha beázás nyomait észleljük, azonnal értesítsük a közös képviselőt. A folyamatos vizesedés akár az alapokat is alámoshatja, megrepedhet, megsüllyedhet a ház hirtelen.

Nézzük át a lakásbiztosításunkat is! Ahol kiegészítésre van szükség, akkor mielőbb kérjünk szerződésmódosítást a biztosítónktól. Erre akkor is szükség van, ha a nyáron nagyobb felújítás történt, vagy akár csak kicseréltük a bejárati ajtót, rácsokat szereltettünk fel vagy kiépítettük a riasztót. Ugyanakkor a nagyobb értékű beruházások is indokolttá teszik a módosítást.

2018.09.12.

Lakásbiztosítás