Facebook Share Image

Ásó, kapa, nagyharang: így készüljünk az esküvőre

Tematikus hírek / Család

Annak érdekében, hogy tökéletes legyen a nagynap, összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, melyekre a szervezés során célszerű figyelemmel venni.

Az időpont kiválasztása

Ha nagyszabású, akár több száz fős esküvőt szeretnénk, akkor legalább egy évet rá kell szánni a szervezésre, különösen, ha egyedi megoldásokban gondolkodunk. A kisebb, családias esküvők szervezéséhez elegendő fél év is. A hosszú időre elsősorban azért van szükség, hogy kényelmesen átgondolhassuk, mit is szeretnénk megvalósítani, valamint azért, mert a felkapott helyek, fotósok, videósok és vőfélyek bizony nagyon gyorsan elkelnek.

Ha megvan az időpont, mindent ahhoz kell igazítani. Vannak, akik a megismerkedés dátumára időzítik az esküvőt is, vagy más, emlékezetes eseményhez. A nyári hónapok, májustól augusztusig nagyon kedveltek, mivel ekkor lehet leginkább szabadtéri esküvőt is tartani. Ugyanakkor, ha nem szeretnénk a kánikulában izzadni, akkor egy késő tavaszi vagy kora őszi esküvőnek is megvan a maga varázsa.

Helyszín

Döntsük el, csak polgári esküvőnk lesz vagy egyházi is. Utóbbi esetben a polgári ceremónia általában puritán, a szűk rokonságon kívül csak a tanúk vesznek részt rajta. Ha viszont csak polgári esküvőnk lesz, akkor annak illik megadni a módját. Válasszunk egy szép házasságkötő termet, de akár egy szép helyszínre, kastélyba, szállodába, lovas tanyára is kihívhatjuk az anyakönyvvezetőt, hogy a helyszínen vezesse le a szertartást.

A kastélyok, szállodák díszterme, a nagy létszám befogadására alkalmas különtermek nagyon gyorsan elkelnek. Ha viszont csak 20-50 főt hívnánk meg, akkor rengeteg étterem, kisebb hotel közül választhatunk. Praktikus, ha olyan helyet néznünk, ahol a szabadban is lehetünk, de rossz idő esetén rendelkezésre áll egy szép különterem is.

Zenekar, fotós, videós, vőfély

Ha kitaláltuk, milyen esküvőt szeretnénk, akkor a helyszín után foglaljuk le a legfontosabb szolgáltatásokat. Ilyen a zenekar vagy DJ, a fotós, videós és a vőfély. Ők gondoskodnak a jó hangulatról, illetve az esemény megörökítéséről. Mindenképpen kérjünk tőlük referencia anyagot. Csak olyan szolgáltatót bízzunk meg, aki maximálisan teljesíti a pár kéréseit, ugyanakkor az esküvő stílusához illeszkedő saját ötletei is vannak. Mindenkivel üljünk le, és beszéljük át, mit szeretnénk megvalósítani, illetve fotón, videón viszontlátni. A vőfélynél fontos szempont, hogy milyen a stílusa, van, aki az állandó poéngyárost szereti, míg más inkább egy ceremóniamestert bíz meg, aki ügyesen levezényli az eseményt. A zenekarnál meghatározó a stílus, klasszikus vagy modern zenét szeretnénk-e hallani. Mindenképpen olyan számokat válasszunk, amire a meghívott korosztály többsége jól tud táncolni.

Ruhaválasztás

A menyasszonyi ruha szinte mindenki számára kardinális kérdés. Sokszor előfordul, hogy van egy határozott elképzelésünk, esetleg kinéztünk egy szép ruhát egy magazinból, majd felvéve kiderül, hogy egyáltalán nem áll jól. Ilyenkor érdemes meghallgatni a szakértők tanácsait, mert lehet, hogy egyáltalán nem gondolkodunk pánt nélküli ruhában, mégis az áll a legjobban. Ez egy különleges alkalom, választhatunk merész, egyedi ruhát is. A méretre figyeljünk oda. Gyakori hiba, hogy azt gondoljuk, fél év elegendő idő, hogy két méretet lefogyjunk, de nem így lesz. Inkább legyen kényelmes a ruha, bevenni könnyebben lehet, ha időközben lefogyunk valamennyit.

A cipő legyen kényelmes, hiszen órákig lesz a lábunkon. A tánchoz már nyugodtan vihetünk váltócipőt is, a lényeg, hogy a szertartáson és a fotókon legyünk szépek. A profi fotósok is általában csak a buli elejét örökítik meg, utána magukra hagyják a párt és a vendégeket.

A hagyomány szerint a menyasszonyon legyen valami új, valami régi, valami kölcsön és valami kék. Ha tartjuk ezt a hagyományt, szerezzünk be mindent idejében. Az ékszerekre, táskára, neszesszerre, harisnyakötőre és minden apróságra is gondoljunk. Ha lesznek koszorúslányok, az ő ruhájukat is jó, ha a menyasszony választja ki, ami stílusban illik hozzá.

Kiegészítők

Egy esküvő megszervezése számtalan kisebb-nagyobb kiegészítő beszerzéséből is áll. Sokan emiatt is szeretnek esküvőszervezőt megbízni, aki mindent elintéz, míg mások élvezik, hogy mindent saját maguk szereztek be. Amire mindenképpen szükség lesz: menyasszonyi csokor, esetleg külön dobócsokor, kocsidísz, asztaldíszek, dekorációk ha például a teremben szeretnénk lufikat, girlandokat vagy egy szabadtéri helyszínen fáklyákat elhelyezni. Gondoljuk végig azt is, milyen extra szolgáltatást szeretnénk, például legyen-e galambröptetés, lufieregetés, palackposta, vagy valamilyen más esemény a nagy napon.

Meghívók és ültetés

A meghívókat is illik az esemény előtt 3 hónappal kiküldeni, hogy biztosan mindenki részt tudjon venni az esküvőn, aki szeretne. Válasszunk valami szép idézetet vagy személyes fotót. A szöveg lehet klasszikus vagy például vicces, a pár stílusától függően.

Mindenképp kérjünk visszajelzést, hogy tudjuk, hány résztvevőre számíthatunk. Az ültetés is egy fontos szempont, igyekezzünk úgy egymás mellé ültetni az embereket, hogy senki se érezze feszélyezve magát, például ha csupa vadidegennel ültetik egy asztalhoz. Ha vannak olyan rokonok, akik nem szívelik egymást, őket igyekezzünk minél távolabb ültetni egymástól.

Egy esküvő megszervezéséhez nem csupán sok idő, kreativitás, de megfelelő anyagi háttér is szükséges, hiszen egy szerény esküvőhöz is több százezer forintra van szükség, egy nagyobbhoz pedig akár több millió forintra. Annak érdekében, hogy életünk nagy napja tökéletes legyen, időben el kell kezdenünk a tudatos pénzügyi tervezést. Ebben segít a SIGNAL Előrelátó Programja.

2017.01.26.

Előrelátó Program

Első lépés a biztonságos jövő felé