Facebook Share Image

Őszi tennivalók a kertben

Tematikus hírek / Lakás

A falevelek elkezdtek intenzíven lehullani – ez az egyik biztos jele annak, hogy végérvényesen beköszöntött az ősz. Számos kerti és ház körüli teendő vár ilyenkor ránk.

Lassan véget ér az indián nyár is, kezdődnek az esős, ködös, borongós napok. A sok lehullott falevél reggelente, vizesen nagyon csúszhat. Ez mind a gyalogosok, mind az autóval közlekedők számára nagyon veszélyes lehet. Ezért ne csak a saját kertünkben gyűjtsük össze az avart, hanem a ház előtti járdáról, úttestről is söpörjük félre és tegyük zöldhulladékos zsákba. Az avart szigorúan tilos égetni!

Amikor a bokrok alól is kisöpörjük a sok levelet, nagyon vigyázzunk, mert előfordulhat, hogy egy süni épp ott szeretné téli álomra hajtani a fejét. Ilyenkor kezdenek ugyanis ezek a kis állatok elvonulni. Ha a kutyánk vagy mi kertészkedés közben felzavarunk egy sünit, sőt, esetleg meg is sérül a kerti szerszámtól vagy a házi kedvencünk fogától, akkor a kis állat ellátásra szorul. A legközelebbi állatkertben biztos, hogy szakértő kezek segítenek rajta, vigyük őt oda és kérjünk segítséget. Budapesten a Holnemvolt Várban működik például a Sünispotály, ahol a sünöket és egyéb sérült vadállatokat látják el.

Rengeteg teendő van ilyenkor a kertben. Az esőzések miatt a talaj fellazul, ilyenkor kell a fűmagot elvetni, a talajt fellazítani, trágyázni, a növényeket átültetni, metszeni, és a kora tavaszi virághagymákat, például a tulipánt, a nárciszt elültetni. A gyümölcsfákat is ilyenkor kell lepermetezni például gombaölő szerrel, hogy jövőre ne támadja meg a kártevő.

A téli hideget, fagyokat nem tűrő növényeket a tartós hideg beköszöntével vigyük védett helyre. Például a dézsás leandereket helyezzük át a pincébe vagy a garázsba, ahol nem fagy, de sötét van. Locsolást az áttelelő növények csak ritkán igényelnek. A leandert is ilyenkor, ősszel érdemes visszavágni annak érdekében, hogy tavasszal dúsabban kihajtson. Erre különösen akkor van szükség, ha nyáron sok levél lehullott, kártevő támadta meg a növényt, esetleg a fényben nagyon megnyúlt, de nem dús a bokor.

Nézzük át a házat is! Ha valahol rés van a kerítésen, javítsuk meg, ahol elkorhadt a fa, cseréljük ki, mert a téli fagyok csak tovább rontanak a helyzeten. Nézzük át a tetőcserepeket is! A kerti bútorokat lassan elpakolhatjuk a garázsba, pincébe.

Akinek van kint tartott háziállata, már most gondoskodnia kell az éjszakai fagy elleni védelemről, hiszen folyamatosan hűl a levegő. A kutyaházba tegyünk szalmát, ez védi a legjobban az álaltot télen. A rongyok átnedvesedhetnek, bepenészedhetnek. A szalma szárazon és melegen tartja a kutyát. Amelyik állatnak kényes, érzékenye a bőresetleg allergiás, ezért nem bírja a szalmát, akkor párnahuzatba tegyük a szalmát és így tegyük a kutyaházba, ólba.

Vegyük számba a lakásbiztosításunkat, gondoljuk végig, változott-e annyit a lakás értéke vásárlás, felújítás miatt, ami miatt korrigálni kell a fedezeti összeget. Ha szükséges a módosítás, keressük fel biztosítónkat!

Sokan nyáron költöznek új otthonba. Számukra is nagyon fontos, hogy a beköltözés utáni egyik első tennivaló a biztosításkötés legyen! Ez jól jöhet például akkor, ha az eddig ismeretlen háznak rejtett hibái vannak, amik a fagy beköszöntével válnak csak nyilvánvalóvá.