Facebook Share Image

Rejtett hibák a lakásban

Mi a teendő akkor, ha a használt ingatlannak a hibái csak az átvételt követően derülnek ki és az eladó sem jelezte, vagy hívta fel rájuk a figyelmet? Kit terhel ilyenkor a felelősség?

Amikor új otthonunkat keressük, mindig próbáljuk meg alaposan, kritikus szemmel felmérni az ingatlant.

Ami problémára utalhat

Legyen gyanús minden apró folt, vagy repedés, ami esetleg az ingatlan hibáját mutathatja. Például egy elszíneződés a falon lehet véletlen, de a sarkokban, teraszajtónál, plafonon utalhat penészedésre is, amit esetleg a tulajdonosok eltávolítottak.

Ha repedést látunk a falon, ez bekövetkezhetett a gerendáknál a természetes mozgásból fakadóan, ugyanakkor – különösen a falon függőlegesen lefutó repedések esetén – utalhat arra is, hogy az ingatlan laza, nedves talajra épült, így az állandó mozgás következtében időről időre kijönnek a hibák.

Mindenre kérdezzünk rá

Ha bármilyen apró eltérést fedezünk fel, kérdezzünk rá annak keletkezési körülményeire. Érdeklődjünk az ingatlan szellőzése felől: száraz vagy párás-e a lakás, tapasztaltak-e penészedést a tulajdonosok, vagy esetleg érzékelték-e az ingatlan mozgását és volt-e nagyobb helyreállítás korábban ilyesmi miatt.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a tulajdonosok felújítják az ingatlant, majd eladás után jönnek elő ismét a hibák.

Szavatossági felelősség

A vásárlást követő két éven belül ki kell jönnie minden rejtett problémának. A hatályos Polgári Törvénykönyv idevágó rendelkezései szerint az eladó szavatossággal tartozik. Ez azt jelenti, hogy adásvételkor nincs az ingatlannak olyan tudott, de nem ismertetett, vagy fel nem ismerhető, tehát rejtett hibája, ami az ingatlan rendeltetésszerű használatát akadályozza.

A szavatossági igény öt évig érvényesíthető az eladóval szemben, ha olyan hibával találkozunk, amit a birtokbavételi szemlekor nem ismerhettünk fel és az eladó sem közölt.

Fontos azonban tudni, hogy ha lehetőség lett volna a hibák felfedezésére, akkor a szavatossági igény nem érvényesíthető. Például egy erősen lelakott, rogyadozó ingatlan esetén nem számít rejtett hibának, ha utólag derül ki a vásárló számára, hogy rosszak a vezetékek, vagy statikai problémák vannak.

Nem számít rejtett hibának az sem, ha valamely probléma a rendeltetésszerű használatból fakad, például, ha egy 10 éves ingatlannál eldugult a lefolyórendszer.

Mi a teendő?

Ha hibát észlelünk, például télen kiderül, hogy beázik a tető, ami a régi tulajdonos szerint tökéletes állapotban van, akkor rögzítsük a károkat, a hibákat és vegyük fel a kapcsolatot a régi tulajdonossal amiatt, hogy kifizeti-e a javítási költségeket. Ha mindentől elzárkózik és jogosnak véljük igényünket, akkor pert indíthatunk. Ilyen esetben azonban tudjunk róla, hogy a perköltségeket az indító félnek kell viselnie és csak megalapozott igény esetében kell a pervesztesnek állnia.

Ha további tippekre is kíváncsi, mi mindenre érdemes odafigyelni lakásvásárláskor, töltse le ingyenes kalauzunkat!

2016.04.01.