Facebook Share Image

 

A kiégés veszélyei home office-ban,

hogyan előzheted meg?

SIGNAL Blog / Család

A „burnout”, vagyis a kiégés-szindróma egyre több embert gyötör, amelyet ma már hivatalosan is betegségként tartanak számon. Ahogy a home office elterjedésével a munka és az otthoni élet körüli határok egyre inkább elmosódtak, úgy növekedett meg drasztikusan a kiégések száma. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a távmunkások mintegy 86%-a állítja, hogy nagymértékben kiégett, szemben a helyben dolgozók nagyjából 69%-ával. Egy korábbi cikkünkben már írtunk a jelenségről, itt elolvashatod, hogy vállalatvezetőként hogyan előzheted meg az alkalmazottaid kiégését.

Mik a tünetek?
2022-től az orvosok hivatalosan is betegségként kezelik a kiégés-szindrómát. Aki ezt tapasztalja, teljesen kimerültnek érezheti magát, kevés motivációt érezhet a munkája iránt, ingerlékeny vagy szorongó, és előfordulhat, hogy visszaesik a munkateljesítménye. Egyesek fizikai tüneteket is tapasztalnak, például fejfájást, gyomorfájást vagy alvászavarokat.

Ezek a tünetek azonban nem csak hagyományos irodai környezetben dolgozókat érinthetik, hanem a távmunkában, otthonról dolgozókat is. Néhány apró változtatással azonban elkerülhető a kiégés.

1. Alakíts ki egy dolgozó sarkot! Sokunknak nincs dolgozószobája, de egy asztal és egy szék is teljesen megfelel a célnak, a lényeg, hogy ne a kanapéról vagy az ágyból dolgozz.

2. Igyekezz időben befejezni a munkát! Hogy hosszú távon produktív maradj a home officeban is, az egyik talán legfontosabb, hogy meglegyen az a törzsidő, amit az irodában is eltöltenél, és azután már ne dolgozz. Egy felmérés szerint a járványt követően a dolgozók távmunkában napi átlag 2 órával többet dolgoztak, mint az irodában. Ne ess ebbe a csapdába! A napi rutin kialakítása nagyban hozzájárulhat a kiegyensúlyozott élethez.

3. Iktass be pár perc szünetet néhány óránként! Állj fel, igyál egy kávét, egyél egy almát, sétálj néhány percet a ház körül, kapcsolódj ki néhány percre. Már napi 10-15 perc séta is segít leküzdeni a stresszt és fókuszálni.

4. Jutalmazd meg magad, ha elvégezted a fontos teendőket!
Ha hajlamos vagy a halogatásra, akkor vezesd be azt a szabályt, hogy amíg nem fejezted be a feladataid, addig nem mehetsz el például a konditerembe, vagy bevásárolni. Megfordítva, ha befejezted a feladataid megnézhetsz egy részt a kedvenc sorozatodból! Ez segít majd motivált maradni, hiszen van miért tovább küzdeni.

5. Vezesd be a napi mozgást! Ha otthonról dolgozol, akkor fontosabb, mint valaha, hogy találj időt a sportra, főleg, ha egész nap csak a monitor előtt ülsz. Idő hiányában találsz már 25 perces edzéseket is az interneten, ez éppen elég ahhoz, hogy fitt és egészséges maradj!

6. Utazz el valahová! Ha már nagyon túlterheltnek érzed magad, vegyél ki néhány napot és kirándulj egyet! Nem kell, hogy ez egy költséges külföldi nyaralás legyen, elég csak akár a hétvégén meglátogatni a rokonaidat, barátaidat, elutazni vidékre vagy akár csak túrázni egyet a természetben. Garantáltan feltöltődve térsz majd vissza az első munkanapra!

7. Írj egy to-do listát! Sokaknak segít összeszedni a gondolataikat és priorizálni a napi teendőket, ha látják azt leírva egy papíron. Ezen felül nincs annál nagyobb motiváció és megnyugvás, mint amikor kipipáltál mindent a napi listáról. Azonban azzal vigyázz, hogy ne írj fel elérhetetlen célokat a listádra, hiszen ha nem tudod teljesíteni, azt egyfajta kudarcként élheted meg. Ha továbbra is levertnek vagy túlterheltnek érezd magad, beszélj egy terapeutával. A világjárvány óta számos online terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre. Nem véletlenül van ekkora figyelem az utóbbi időben a jelenség körül, de ne félj segítséget kérni, ha úgy érzed, szükséged van rá.

2022.03.09.

SIGNAL IDUNA Biztosítások