Facebook Share Image

Családi adóvisszatérítés:

költsd azokra, akik miatt jár neked!

SIGNAL Blog / Család

Idén csaknem kétmillió szülő kaphatja vissza február 15-ig a tavaly befizetett személyi jövedelemadóját, legfeljebb az átlagjövedelemig. Ez adott esetben családonként akár 1,6 millió forint összeget is jelenthet. Érdemes tudatosan felhasználni ezt a pénzt, és a gyors elköltés helyett megtakarítási, öngondoskodási célokra is fordítani belőle. Ha te is érintett vagy az adóvisszatérítésben, cikkünkből megtudhatod, miért éri meg befektetned azt.

Mennyi pénz jár vissza?

A kormány intézkedése révén a családi kedvezményre jogosultak, így többek között a gyermekes családok, a rokkantsági járadékban részesülők, a várandós édesanyák összességében több, mint hatszázmilliárd forint adót kapnak vissza az idén.
Nemcsak a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza, hanem például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adó is. Az EKHO-sok az adóból szja-nak minősülő 9,5 százalékos részt, a KATA-sok pedig a befizetett adó negyedét kapják kézhez, a főállású KATA-sok például évi 150 ezer forinttal számolhatnak. Az adóvisszatérítés összege maximum a bruttó havi átlagkereset tizenkétszeresének 15 százaléka, azaz 809 ezer forint lehet. Vagyis egy-egy háztartás akár 1,6 millió forintos összeghez juthat attól függően, hogy mennyi adót fizetett be 2021-ben.

Mire érdemes költeni?

A visszakapott összeg szabadon elkölthető. Finanszírozhatsz belőle lakásfelújítást, autóvásárlást, lakásvásárlást, hiteltörlesztést, utazást, háztartási eszköz vásárlást, de megtakarításra, befektetésre is fordíthatod.
Az intézkedés bejelentését követően számos felmérés készült arról, hogy a lakosság mire szándékozik költeni az ölébe hulló összeget. Ezekből rendre az derül ki, hogy az érintettek főként lakáscélra, tartozások törlesztésére szeretnék fordítani a pénzt, de előkelő helyen szerepel a megtakarítási cél is, így a gyermekek jövőjéről való gondoskodás, de akár a nyugdíjelőtakarékosság is.

Szerintünk is érdemes tudatosan felhasználnod a hamarosan számládra érkező pénzt, és a gyors elköltés helyett megtakarítási, öngondoskodási célokra is fordítani belőle. Megtakarítással hozhatod ki ugyanis a legtöbbet a pénzből, a befektetések után ugyanis nemcsak hozamot realizálhatsz a jövőben, de adott esetben ismét adó-visszatérítés is járhat a befizetések után.

Ez a pénz nagy segítség lehet abban is, hogy megalapozd a gyermeke(i)d jövőjét, elkezdj félretenni a várható tanulmányi költségekre vagy az önálló életkezdésre, egyéb célokra. És mi lehetne nyomósabb indok arra, hogy a pénzt erre a célra fordítsd, mint hogy ha ő nem lenne, nem is kaphatnád vissza a jövedelemadódat.

Légy előrelátó!

A SIGNAL Előrelátó Program kitűnő eszköze lehet a gyermeked jövőjéről való gondoskodásnak. Ez egy befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, amivel könnyen meg tudod valósítani az életed során kitűzött bármilyen anyagi célodat, legyen az esküvő, első saját otthon megteremtése, autóvásárlás, gyermekvállalás, önálló vállalkozás alapítása vagy éppen a nyugdíjas évekre való felkészülés.

A program kiemelkedő bónuszrendszert kínál, többféle stratégia és portfólió modell közül választhatsz. Tudjuk, hogy a befektetések megbízhatósága mellett a rugalmasság is fontos szempont, hiszen mindenki életében előfordulhatnak nehezebb időszakok, különösen több tízéves időtávon.

Az Előrelátó Program maximális rugalmasságot is biztosít számodra, hiszen aktuális élethelyzetednek, likviditási igényeidnek megfelelően a rendszeres díjakon felül bármikor befizethetsz eseti számlára. Szükség esetén felvehetsz onnan pénzt, a 3. év után pedig bármikor díjat is csökkenthetsz. A befektetéseidet a szerződés során szintén bármikor, térítésmentesen módosíthatod. Az életbiztosítási szerződés ráadásul aláírást követően azonnal hatályba lép, várakozási idő tehát nincs, 18-65 év közötti bármikor megkötheted.

Természetes, hogy szeretnénk „megjutalmazni” magunkat a családi adósvisszatérítés összegéből illetve rendezni az esetleges mínuszainkat. Az a tény azonban vitathatatlan, hogy egy megtakarítás elindításával tudunk a legoptimálisabban élni a lehetőséggel. Nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről, hogy ez egy nem várt plusz, amellyel legalább részben megalapozhatjuk gyermekünk jövőjét vagy biztonságunkat nyugdíjas korunkra.

Bővebb információért látogasson el a weboldalunkra és lépjen kapcsolatba velünk!


2022.02.04.

SIGNAL IDUNA Biztosítások