Facebook Share Image

 

Minimálbérrel is magasabb nyugdíjad

lehet, mint katásként

SIGNAL Blog / Nyugdíj

Bár 2021. január 1-től jelentősen szigorodott a Kata szabályozása, azonban így is kifejezetten széles kört, több mint 400 ezer embert érint hazánkban ez az adózási forma. Meglehetősen sokan kerülhetnek tehát nyugdíjas korukra hátrányos helyzetbe, ha nem terveznek tudatosan előre.

Egyre kevesebb nyugdíjra számíthatsz katásként
Főállású kisadózóként biztosítottnak minősülsz, vagyis jogosult vagy a társadalombiztosítás ellátásaira, vagyis egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási ellátásokra. Igen ám, de ezen ellátások számításának alapja nem azonos az általad keresett összeggel, a beszámítható kereseted (az ellátási alap) ugyanis törvényileg szabályozott, méghozzá nagyon alacsony összegben. Ez az allátási alap 50 ezer forintos tételes adó esetében havi 108 000 forint, 75 ezer forintos adófizetésnél 179 000 forint.

A nyugdíjad meghatározásakor nem csak a kereseted számít, hanem a szolgálati idő is, ami nem feltétlenül egyezik meg a biztosítási idővel. Amennyiben ugyanis a törvényben meghatározott ellátási alap a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek csak az arányos időtartamát veszik figyelembe szolgálati időként. A folyamatos minimálbér emelések miatt a katások helyzete ebből a szempontból évek óta romlik. 2022-ben az érvényes minimálbér 200 000 forint, vagyis 2022-ben egy katás nap csak 108 000/200 000, vagyis 0,54 napnyi szolgálati időnek számít a majdani nyugdíjszámítás szempontjából. Ha tehát egész évben katás vagy, akkor 365 nap helyett csak 197 nap szolgálati időt szerzel a nyugdíjszámítás szempontjából. Ráadásul, ha az évek során a vállalkozásodat szünetelteted, vagy nem szerzel nyugdíjjárulék-köteles jövedelmet, ezeket a napokat figyelmen kívül kell hagyni a szolgálati időből.

2022 fontos év az emelt összegű tételes adót választók számára, először csökkent ugyanis az ellátási alap a minimálbér összege alá. A szolgálati idő tehát már ebben az esetben sem azonos a biztosítási idővel, az arányosítási tényező 0,895, vagyis 2022-ben 365 nap csak 327 napot ér majd a nyugdíjszámítás során.

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy a főállásúnak nem minősülő kisadózó nem is minősül biztosítottnak, vagyis társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra sem szerez jogosultságot.)

Így kerüld el a katasztrófát öngondoskodással!
Amíg a mindenkori minimálbérnél magasabb volt az emelt KATA ellátási alapja, addig azt mondhattuk, hogy érdemes volt ezzel a módszerrel növelni a várható nyugdíj összegét. Idén azonban már egyértelmű, hogy az öngondoskodás egyéb formáit érdemes választani. Az egyik legjobb megoldást a nyugdíjbiztosítás jelenti, hiszen ezt az állam is támogatja 20%-os adójóváírás formájában. Katás vállalkozóként ugyan nem fizetsz szja-t, azonban így sem kell feltétlenül lemondanod erről a kedvezményről, a részletekért keresd tanácsadóinkat.

 

De mekkora összegre tehetsz szert? A nyugdíjkalkulátorunk segítségével eltérő életkorra és megtakarítási összegre is végezhetsz számításokat, valamint megtudhatod, hogyan valósíthatod meg a terveidet. Kalkulálj

2022.05.30.

SIGNAL Nyugdíj